Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

DGASPC Cluj raspunde la sesizarea referitoare la cazul de la Adapostul de la Turda

Social
Tools
Typography

O scrisoare anonimă care a apărut în presa locală turdeană a reuşit să tulbure apele la Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii de la Turda. Acuzele aduse erau grave, motiv pentru care am solicitat informaţii referitoare la cazul semnalat Direcţiei Generale de Asistenţă socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Cluj.

Răspunsul primit de la DGASPC Cluj a fost sub forma unui comunicat de presă care făcea referire la "acuze nefondate la Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii, Turda", comunicat de presă pe care îl redăm, în totalitate, mai jos.

COMUNICAT DE PRESĂ
Ref: Acuze nefondate la Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru Copiii Străzii, Turda

Având în vedere apariţia în presa din Turda a unei scrisori anonime care cuprindea acuzaţii referitoare la un abuz sexual, victima fiind unul dintre copiii îngrijiţi în Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru copiii străzii (AZN), instituţie situată în Turda, Biroul de presă al Consiliului Judeţean Cluj este abilitat să facă următoarele precizări:
1. Pe adresa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a sosit o scrisoare anonimă în care autorul (sau autorii) denunţau un abuz sexual produs asupra unuia dintre copiii ingrijiţi în Adăpostul din Turda, presupusul vinovat fiind indicat unul dintre angajaţii centrului. În acest context, conducerea direcţiei a dispus de urgenţă verificarea acestei informaţii ăi luarea măsurilor care se impun.
2. O comisie formată din reprezentanţi ai conducerii DGASPC Cluj şi specialişti din cadrul Centrului Judeţean de Intervenţie pentru Copilul Abuzat Cluj a efectuat controlul dispus, în cadrul căruia au fost purtate discuţii cu personalul Adăpostului şi cu copilul despre care se afirma ca ar fi fost abuzat.
3. Prirna acţiune a controlului a vizat identificarea copilului, deoarece în Adăpost nu există nici un copil cu numele precizat în anonimă. În urma investigaţiei, a fost identificat un copil cu acelaşi prenume, numele de familie fiind diferit.
4. De asemenea, s-a concluzionat, că faptele relatate în adresa anonimă nu se confirmă, toţi cei chestionaţi respingând categoric acuzele formulate, elemente regasite în declaraţiile formulate în acest sens.
5. La AZN Turda există gardian pe toată durata zilei şi a nopţii, iar televizor există doar în sala de activităţi, făcând aproape imposibilă ipoteza vizionarii de filme pentru adulţi, de către personalul angajat împreuna cu beneficiarii, fără ca acest lucru să fie cunoscut.
6. În urma evaluarii psihologice a copilului, psihologul nu a constatat elemente care să ridice suspiciuni cu privire la aspectele relatate în adresa anonimă.
Conducerea Consiliului Judetean Cluj şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Sociala şi Protecţia Copilului apreciază că mediatizarea acestui caz, fără a se cere detalii şi o poziţie oficială a a instituţiilor care coordonează activitatea Adăpostului de zi şi de noapte pentru copiii străzii din Turda a produs prejudicii ambilor copii. Ne referim aici atat la copilul al cărui nume a fost folosit în sesizare şi în fapt nu locuieşte la Adăpostul de Zi şi de Noapte pentru copiii străzii, precum şi la cel identificat cu acelaşi prenume în centru.
Deasemenea, s-a adus un prejudiciu de imagine personalului de la Adăpost, inducând opiniei publice ideea ca unii angajaţi din sistemul protectiei sociale, sunt oameni insensibili la nevoile copiilor sau chiar mai mult sunt oameni cu probleme grave de comportament care intră sub incidenţa răspunderii penale.
Considerăm că acest mod de mediatizare contravine, conform legislaţiei in vigoare, respectării principiul interesului superior al copilului care trebuie să prevaleze în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii, întreprinse de autorităţile publice şi de organismele private autorizate, precum şi în cauzele soluţionate de instanţele judecatoresti. Deasemenea conform acelorasi acte normative, copilul are dreptul la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale, fiind interzisă orice acţiune de natură să afecteze imaginea publică a copilului sau dreptul acestuia la viaţa intimă, privată şi familială.

DIRECTOR GENERAL
DANIEL TĂMAŞ

Director general adjunct protectie socială: Nicoleta Molnar
Responsabil relaţie cu mass-media: Alina Chiorean

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS