Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

AVATAR a "rulat" la Luna

Social
Tools
Typography

Ieri, 23 iunie, sala căminului cultural din Luna a găzduit conferinţa de lansarea a Proiectului AVATAR - Acţiuni cu Valoare Adăugată pentru Ţară prin Antreprenoriat şi Recalificare.

"Noi suntem într-o cursă pentru recuperarea anilor pierduţi", spunea în alocuţiunea sa primarul comunei Luna, Laurenţiu Tör, încercând să dea de înţeles că la Luna este o situaţie mai specială în ceea ce priveşte locurile de muncă având în vedere concedierile masive care au avut loc în zonă - în special la combinatul Mechel - în ultimii ani.
De asemenea, primarul comunei Luna adăuga cu referire la proiectul care se lansa la Luna: "În ceea ce priveşte comunitate noastră locală, impactul proiectului AVATAR îndrăznesc să spun că va fi asemenea unui medicament. Va ajuta la însănătoşirea forţei de muncă afectate de concedierile şi restructurările din ultimii ani", Laurenţiu Tör exprimându-şi speranţa că proiectul va genera prosperitate pe termen mediu şi lung: "multe persoane vor primi, practic, o nouă educaţie şi - sper eu - vor deveni conştiente de competenţele lor, libere de prejudecăţile trecutului şi demne".
Derulat prin POSDRU (Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane) 2007-2013, proiectul AVATAR are ca principal obiectiv inserţia pe piaţa muncii a 1.000 de persoane din mediul rural în cele cinci zone de implementare a proiectului: Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Comuna Luna face parte din zona Nord-Vest, astfel că, la Luna, numărul de persoane care pot fi prinse în proiect este de aproximativ 200.
În afară de Laurenţiu Tör, invitaţi să vorbească despre proiect au mai fost şi Horea Costin (în calitate de expert în comunicare) dar şi Andreea Costandache (în calitate de responsabil operaţional de proiect).
Andreea Costandache a fost cea care a precizat că proiectul a fost scris cu anumite calificări şi cu anumite cursuri: "Noi am identificat aici la Luna ce se cere pe piaţa muncii şi de ce au nevoie angajatorii, aşa că o să facem exact ce aveţi dumneavoastră nevoie".
De asemenea, Andreea Costandache spunea că iniţial va fi partea de înregistrare în care doritorii se vor înscrie în proiect, după care specialiştii în consiliere îi vor ajuta pe doritori să identifice ce ar dori să facă pe viitor, unde să apeleze, după care vor urma cursurile de iniţiere (care vor fi în domeniul antreprenoriatului) şi de calificare şi recalificare. Nu în ultimul rând, spunea Andreea Costandea, "după partea de formare profesională o să avem servicii de mediere în care o să vă punem faţă în faţă cu angajatorii şi atunci o să puteţi să vă integraţi şi pe piaţa muncii".
Ca expert în comunicare şi vizibilitate a proiectului, Horea Costin a avut cel mai lung discurs dintre cei care au luat cuvântul, un discurs în care, printre glumiţe şi exemple de fapte de viaţă prezentate cu scop motivaţional - că doar era expert în comunicare - vorbitorul s-a referit la proiectul lansat la Luna explicând necesitatea acestui proiect care, printre obiective, are şi "creşterea nivelului de informare şi conştientizare", "creşterea şanselor de ocupare durabilă a persoanelor din mediul rural", "diversificarea calităţilor şi competenţelor membrilor grupului ţintă", "creşterea ratei de ocupare prin medierea a cel puţin 200 de persoane şi integrarea pe piaţa muncii a cel puţin 105 persoane din totalul participanţilor din zonele rurale" sau "furnizarea de oportunităţi, nondiscriminare şi egalitate de şanse pe piaţa muncii pentru solicitanţii de loc de muncă din regiunile de implementare ale proiectului, din mediul rural".
Pentru a se crea o legătură cât se poate de strânsă încă de la început, la conferinţa de lansare a proiectului au fost prezenţi şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din zonă.
Astfel, Florin Cuc preciza că intenţionează să dezvolte în comuna Luna o afacere care presupune servicii de arhivare pentru diverşi clienţi care au nevoie de astfel de servicii, odată activitatea pornită fiind nevoie de aproximativ 50 de persoane care să aibă calificare de arhivar pentru a putea lucra - cel mai probabil începând cu anul viitor - în cadrul noii societăţi de pe raza comunei Luna, astfel sugerând că în cadrul proiectului AVATAR s-ar putea pregăti arhivari.
Ana Sevan reprezenta, la întâlnire de la Luna, constructorul unei hale industriale în care, odată finalizată, un întreprinzător olandez va produce cabluri electrice pentru diferite ramuri ale industriei începând cu agricultură şi continuând cu construcţiile de maşini sau domeniul sanitar. Cum una dintre condiţiile impuse agentului economic care urmează a se stabili la Luna era să angajeze personal din comună, Ana Sevan a explicat celor care se ocupă de implementarea proiectului că ar fi bine să gândească şi varianta unor cursuri de calificare în acest sens pentru un număr de aproximativ 30-40 de persoane.
Nu în ultimul rând, Iulian Hetea, în calitate de întreprinzător din zonă, aducea în discuţie necesitatea de calificări pentru meserii precum excavatorist sau motostivuitorist, ori mecanic, meserii pentru care ar trebui să aibă calificare cei pe care i-ar putea angaja - sau care sunt angajaţi deja dar au nevoie de calificare.
Nu în ultimul rând, primarul Laurenţiu Tör a amintit şi de industria ospitalieră unde ar putea fi nevoie de specializări precum chelner, barman, ospătar, cameristă şi aşa mai departe.
Pentru că la un moment dat cei din sală au putut pune întrebări, Andreea Costandache a explicat că o persoană nu poate urma mai multe cursuri în acelaşi timp în cadrul proiectului, că proiectul se adresează doar celor din mediul rural, că nu există limită de vârstă - în proiect se pot înscrie şi persoane aflate aproape de vârsta pensionării - că, efectiv, cursurile ar putea începe din luna septembrie şi că sunt cursuri mai scurte (de 40 de ore), cum ar fi cele de iniţiere, dar şi cursuri mai lungi (de 360 sau 720 de ore, adică de 3 luni şi respectiv 6 luni) cum ar fi cele de calificare de nivel 1 şi 2 şi că, aşa cum precizase anterior, la final va fi o bursă a locurilor de muncă în cadrul proiectului, eveniment în cadrul căruia beneficiarii vor fi aduşi faţă în faţă cu posibilii lor angajatori.
"Iată că nu sunt doar poveşti - aşa cum încercau cârcotaşii să spună pe diverse reţele de socializare - iată că proiectul a avut deja un început destul de bun", mai spunea primarul Laurenţiu Tör încercând să combată, prin evidenţa unor fapte concrete, comentariile răutăcioase la adresa demarării şi implementării acestui proiect la Luna.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS