Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
105 New Articles

La Viisoara s-a lansat un proiect in sprijinul celor in cautarea unui loc de munca | VIDEO

Social
Tools
Typography

SC Info Miad a lansat pe 24 iunie la Viişoara un proiect derulat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 5 - promovarea măsurilor active de ocupare, promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale - careare în prim plan resursa umană şi încadrarea acesteia pe piaţa muncii.

Alături de managerul proiectului - Adrian Mischian - la lansarea proiectului a mai fost prezent şi primarul Ioan Roman în calitate de reprezentant al partenerului în proiect: comuna Viişoara.
Aşa cum preciza chiar Adrian Mischian, proiectul cu titlul "Centru de evaluare şi dezvoltare a resurselor umane Viişoara" are un grup ţintă format din 270 de persoane pentru care să se furnizeze servicii de medierea muncii, în timp ce pentru 190 de persoane din cele 270 se oferă servicii de informare şi consiliere profesională.
În cadrul aceluiaşi proiect pentru 150 de persoane se oferă servicii de formare profesională, 140 din acestea urmând a parcurge 10 cursuri de calificare în 10 ocupaţii non-agricole iar alte 10 persoane ar urma un curs de iniţiere în vederea dobândirii de competenţe IT.
Potrivit lui Adrian Mischian, unul dintre obiectivele specifice ale proiectului - impus de Uniunea Europeană - este "respectarea principiului egalităţii de şanse, garantând respectarea drepturilor omului, a libertăţilor fundamentale şi a drepturilor recunoascute de lege".
Obiectivul principal al proiectului cu o valoare eligibilă de 711.478,22 lei şi care beneficiază de o asisenţă financiară nerambursabilă de 675.866,71 de lei îl reprezintă "Dezvoltarea şi creşterea competitivităţii capitalului uman din mediul rural prin corelarea formării profesionale continue pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii şi asigurarea de oportunităţi privind accesul pe piaţa muncii a 270 de persoane din zona rurală a judeţului Cluj", cu precizarea că persoanele beneficiare ale proiectului trebuie să fie din mediul rural, adică din comuna Viişoara în principal, dar şi din alte comune învecinate comunei Viişoara.
O precizare pe care a ţinut să o facă Adrian Mischian este cea conform căreia fiecare program de calificare are un modul de informatică.
"Cea mai importantă parte a cursului - şi am văzut că sunt deja persoane care au răspuns solicitărilor noastre sunt cele 11 programe de formare profesională" adăuga Adrian Mischian precizând şi care sunt programelede formare profesională:
- curs de iniţiere - competenţe calculator
- curs calificare - asistent de gestiune (contabilitate)
- curs calificare - lucrător în comerţ
- curs calificare - ospătar (chelner)
- curs calificare - agent de pază
- curs calificare - instalator apă, canal
- curs calificare - electrician constructor
- curs calificare - zidar pietruitor tencuitor
- curs calificare - fierar-betonist montator prefabricate
- curs calificare - manichiurist-pedichiurist
- curs calificare - sudor
În general cursurile vor dura 3 sau 6 luni - cu excepţia cursului de contabilitate (de asistent de gestiune) care va dura 9 luni - începerea cursurilor având loc cel mai probabil în luna iulie iar finalul proiectului fiind în septembrie 2015.
De asemenea, proiectul urmăreşte şi anumite rezultate. Aşa cum au fost acestea prezentate de către managerul Adrian Mischian dar şi cum apar pe site-ul proiectului (unde puteţi găsi o serie de informaţii utile despre proiect), aceste rezultate sunt:
- 270 persoane din mediul rural beneficiază de medierea muncii, din care 140 sunt femei;
- din cele 270 de persoane, 190 persoane beneficiază de un pachet integrat de servicii format din mediere şi informare şi consiliere profesională;
- din cele 190 de persoane care au beneficiat de pachetul integrat de servicii, 150 de persoane beneficiază şi de instruire, iar 50 de persoane (26% din totalul participanţilor la programe integrate) urmează altă formă de pregătire sau şi-au găsit loc de munca în 6 luni;
- din cele 150 de persoane ce beneficiază de programe de formare profesională, 144 sunt certificate (76% din totalul participanţilor la programe integrate) şi 45 de persoane (24% din totalul participantilor din zona rurală certificaţi) îşi vor găsi un loc de muncă;
- 74 din persoanele participante la programelor integrate ce vor fi certificate sunt femei (52% din totalul participanţilor la programe integrate certificaţi);
- 50 de beneficiari îşi vor fi găsit un loc de muncă, din care 45 de persoane au beneficiat prin proiect de mediere, consiliere şi informare şi formare profesionala şi 5 persoane au beneficiat de mediere, informare şi consiliere profesională, fără a beneficia de formare profesională;
- rata de ocupare va fi de 18,51% din totalul beneficiarilor;
- 5 persoane instruite prin proiect vor urma alte forme de pregatire.
În calitate de reprezentant al partenerului în proiect, primarul Ioan Roman spunea: "Mă bucur că avem ocazia să deschidem centrul de evaluare şi dezvoltare a resurselor umane (...) presiunea asupra autorităţilor şi a societăţii în general este de creere a noi locuri de muncă", exemplul dat de primarul de la Viişoara fiind că la o populaţie de aproximativ 6.000 de locuitori, doar 300 de persoane contribuie prin taxe şi impozite locale pe salar la bugetul local.
Dacă, în schimb, primarul Ioan Roman era de părere că în mediul rural ar fi potrivite şi cursuri de mecanic, de tractorist, cusrsuri pentru meserii care se practică în mediul rural, Adrian Mischian revenea la precizarea potrivit căreia proiectul vizează calificări în domenii non-agricole.
Referitor la deciziile privind cursurile de calificare incluse în proiect, managerul proiectului de la Viişoara adăuga: "A fost un studiu făcut de noi cam ce s-ar dori pe piaţa forţei de muncă, combinat cu specificul zonei, interferenţa între mediul urban şi rural cum e comuna Viişoara".

Secvenţe de la momentul lansării găsiţi AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS