Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Verde-nnourat a devenit galben-uscat

Social
Tools
Typography

Un articol publicat de noi despre amenajarea unui scuar din apropierea pieţei agroalimentare din cartierul Oprişani părea să stârnească anumite controverse de opinii printre cei care l-au citit, majoritatea opiniilor fiind, oarecum, opozabile celor prezentate în articol.

Ceea ce s-a întâmplat ulterior, însă, nu a făcut decât să dea apă la moară celor ale căror opinii au fost exprimate în mediul virtual. Şi nu doar că momentele ulterioare au dat apă la moară, dar au fost de natură să scoată la iveală ceea ce nu se observa, din prima, din cauza... gazonului.

În urmă cu nici o săptămână - pe 15 iulie - consilierul local din partea PSD, Dorina Arion, a invitat, împreună cu preşedintele PSD Turda (şi director al Companiei de Apă Arieş), Cristian Matei, reprezentanţi ai presei la o plimbare prin cartierul Oprişani pentru a se vedea, la faţa locului, ce s-a mai realizat sau ce nu s-a mai realizat în ultima vreme.

Articolul la care făceam referire relata un popas făcut în zona parcării din apropierea pieţei agroalimentare din cartier, acolo unde s-a amenajat un spaţiu verde (prin aşternerea de gazon), scuar de care consilierul PSD se arăta mândră ca fiind un rezultat al insistenţelor pe care aceasta le-ar fi făcut în timp.

Cu nici măcar o săptămână în urmă gazonul era verde, era frumos, era proaspăt. Chiar şi zona părea curăţată de deşeurile ce mai mereu păreau că îşi iau zborul din containerele din apropiere.

Felul în care arată acelaşi gazon, la nici o săptămână după, este... deplorabil: este în proporţie de 99% uscat.

O astfel de imagine nu are cum să nu hrănească nemulţumirile cetăţenilor care se simt nedreptăţiţi inclusiv din acest punct de vedere, fapt ce-i face să se uite din nou urât la politicieni, la cei de la care aşteaptă să le gesioneze banul public cu chibzuinţă şi nicidecum în bătaie de joc.

Cum era de aşteptat, am luat imediat legătura cu consilierul PSD pentru a-i cere detalii privind situaţia în care se află gazonul. Chiar dacă o să vă surprindă, iată că şi în acest caz apare un nume care a fost rostit de multe ori mai ales în ultimele zile, în dese situaţii condimentat cu mirodenii verbale dintre cele mai interesante: Prival Ecologic Servis.

Aşa cum preciza consilierul PSD încă de acum o săptămână, amenajarea scuarului a revenit în sarcina Prival Ecologic Servis. "Problema" era că şi întreţinerea spaţiului, a zonei respective, revenea tot în sarcina aceleiaşi Prival Ecologic Servis.

Dorina Arion s-a arătat, la rândul său, extrem de nemulţumită de starea în care se află gazonul şi ne-a spus că zilnic a luat legătura cu cei de la Prival şi "de fiecare dată mi-a promis de la Prival că trimite în fiecare seară maşina să ude". Starea în care arată gazonul, însă, nu face decât să pună semne de întrebare asupra activităţii de irigare, motiv pentru care şi consilierul PSD a părut cât se poate de categorică: "Ei răspund, ei n-au udat la timp. În fiecare seară trebuia să ude, aşa cum au promis".

În plus, Dorina Arion preciza că cel mai mult a ţinut legătura în acest sens cu Călin Pagu - inginer în cadrul Prival şi responsabil cu spaţiile verzi în cadrul societăţii, aşa cum spunea Dorina Arion - cel care s-ar fi implicat şi în amenajarea scuarului.

Deoarece consilierul PSD susţinea că permanent a ţinut legătura cu reprezentanţi ai Prival - în a căror responsabilitate cădea, înţelesesem, întreţinerea - însă gazonul este uscat şi arată aşa cum arată - şi cum se vede nu doar din fotografii, ci cum se vede cu ochiul liber de către oricine trece prin zonă - lucrurile abia aici se complică.

Nu pornim neapărat de la vorbe de duh gen "minciuna are picioare scurte", însă contradicţia clară între declaraţii şi evidenţă poate crea suspiciuni fie asupra realităţii declaraţiilor, fie asupra realităţii faptelor.

Într-o astfel de zonă de incertitudine (iuţeală de mână şi nebăgare de seamă, cum ar spune cineva), la adăpostul unei pâcle impinse ostentativ peste situaţie de către cineva care are interesul de a induce în eroare, abia aici cineva pare să aibă interesul ca lucrurile să rămână în aceeaşi ceaţă.

Prima dintre afirmaţiile Dorinei Arion care ne-a trezit interesul a fost: "Mi-a zis să fiu liniştită că durează până se face legătura cu terenul ăla, până se prinde...", consilierul PSD precizând, în discuţia cu noi, că ar fi menţionat în convorbirea cu reprezentantul Prival că nu e convinsă că în zonă ar fi fost trimisă maşina să ude gazonul. "Am să-i pun să repete, o să vorbesc şi cu doamna Sanda (n.r.: Sanda Mihail), care mi-a promis că va răspunde de părculeţul acela".

Al doilea element care ne-a trezit interesul în discuţia cu consilierul PSD a fost cel precizat de Dorina Arion când am discutat despe o altă zonă - un scuar mult mai mititel, în apropierea străzii Haţegului - unde s-ar fi pus acelaşi tip de gazon. "Este în bloc un domn pe care l-am rugat să ude seara", spunea Dorina Arion cu referire la micuţul scuar.

Dacă se privesc în paralel imaginea scuarului mic (cel pe care, se presupune, l-ar fi udat "un domn din bloc") şi a scuarului din apropierea pieţei agroalimentare, diferenţa e clară.

Cu alte cuvinte, doar şi cu acest argument relativ imbatabil, supoziţiile Dorinei Arion că ar fi fost indusă în eroare (ca să nu zicem minţită, pentru că nici domnia sa n-a pronunţat acest cuvânt) atunci când i s-a spus că se trimite în fiecare seară maşina pentru a se uda gazonul din apropierea pieţei, s-ar susţine: gazonul uscat nu a fost udat.

Al treilea element - şi cel mai demn de luat în seamă în special prin implicaţiile pe care le poate avea şi prin ceea ce poate genera, mai ales în contextul prezentat - este o altă afirmaţie a consilierului PSD: "s-a prezentat şi supoziţia că dedesubt (n.r.: adică sub gazonul uscat) nu are teren bun", astfel Dorinei Arion explcându-i-se, de fapt, că de aceea gazonul s-a uscat, că nu "s-a prins", că terenul nu e bun.

Păi hai să vedem!...

Adică prima dată reprezentanţii Prival au susţinut că durează până când gazonul "se prinde" de terenul pe care e pus, totodată susţinând că cel din zona în discuţie e udat zilnic. La o comparaţie cu un alt petec de gazon a cărui udare regulată are temei de adevăr cel puţin prin prisma a ce se vede cu ochiul liber, udarea gazonului în discuţie aşa cum se promitea mereu pare să fie mai degrabă un deziderat decât un fapt împlinit.

Nu în ultimul rând, în faţa unor astfel de evidenţe, spune Dorina Arion, apare afirmaţia că terenul de sub gazonul în discuţie nu e bun şi gazonul "nu se prinde".

Acum înţelegeţi la ce ne refeream cu ceaţa, cu pâcla pe care parcă cineva mereu o împinge peste situaţie?

Dar de ce am spus că acest al treilea element este cel mai demn de luat în seamă mai ales din perspectiva a ce poate genera?

Păi după ce se susţine sus şi tare că gazonul e udat dar durează până se prinde de terenul de sub el, după ce, prin comparaţie, gazonul nu pare să fi fost udat, abia apoi se vine şi se spune că terenul de dedesubt nu e bun? Păi când s-a pus gazonul s-a văzut ce teren este, pe ce teren se pune. Să se vină acum - ca soluţie de avarie în pofida evidenţei - să se spună că pământul nu e bun când s-a văzut pe ce pământ se pune gazonul, înseamnă că gazonul s-a pus cu bună ştiinţă pe un teren care nu e bun!... Pentru că ne e greu să credem că terenul a fost bun când s-a pus gazonul (altfel de ce să îl fi pus, în baza cărei raţiuni?) dar s-a stricat într-o săptămână şi de aceea gazonul nu "s-a prins".

De dragul argumentaţiei, să presupunem că la acest moment al raţionamentului, cel puţin logic, două variante ar fi viabile: ori cei de la Prival au acţionat în totală necunoştinţă de cauză punând gazonul pe un teren rău din necunoaştere - ceea ce înseamnă că profesionalismul lor lasă de dorit şi societatea respectivă aruncă banii pe geam - ori au pus cu bună ştiinţă gazonul pe un teren rău, doar de dragul de a-l pune, caz în care, de asemenea, societatea aruncă banii pe fereastră, dar de data asta cu bună ştiinţă, adică e prădarea banilor în cunoştinţă de cauză, cu intenţie....

Totuşi, în ceea ce ne priveşte suntem mai degrabă tentaţi să credem că, de fapt, gazonul n-a fost udat şi pace! Iar explicaţiile oferite nu fac decât să acopere lipsa de activitate dar şi să ridiculizeze atât situaţia în ansamblul ei, cât şi pe cei care oferă astfel de explicaţii.

Din perspectiva Dorinei Arion, însă, lucrurile par cât se poate de concrete: "În fiecare seară l-am rugat pe domnul Pagu să trimită să ude şi mi-a zis «vai, doamna Arion, da' în fiecare zi se udă...». În fiecare seară l-am rugat pe Călin Pagu şi mi-a spus că mă ajută şi face... şi uite cât a făcut, că l-a lăsat să se usuce... Deşi Călin Pagu a promis că udă în fiecare seară părculeţul, văd că...".

Reacţiile consilierul PSD gen "Deci ori îşi bat joc, ori au făcut de ochii lumii, ori..." par cât se poate de motivate într-o astfel de situaţie, Dorina Arion fiind determinată în rezolvarea, cumva, a situaţiei: "O sun din nou pe doamna de la Prival, nu mă interesează, n-are decât să răspundă de lucrare, că dacă aşa răspunde de o lucrare înseamnă că de-aia nu merge bine munca lor în Turda".

Cum articolul anterior aducea în discuţie continuarea amenajării scuarului prin montarea unei eventuale statui şi cum bănuim că încă nu s-a hotărât ce să reprezinte statuia, permiteţi-ne să venim şi noi cu o sugestie: să fie un pompier care să se rotească periodic cu un furtun din care, din timp în timp, să curgă apă pentru a uda gazonul... sau măcar unul cu o găleată, să mai arunce din când în când câte un pic de apă, că ne facem de râs, măi, oameni buni!... Şi data viitoare măcar puneţi nişte chit de rost între bucăţile alea de gazon că, uite, cum se uscă, se vede că e nerostuit. Şi poate îi mai puneţi şi o plintă că, iată, lângă bordură se vede că nu e până în margine...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS