Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Radu Hanga si Mircea Irimie - invitati la intalnirea cu cetatenii din cartierul Sarat din Campia Turzii

Social
Tools
Typography

O nouă întâlnire organizată de Biroul de Consiliere pentru Cetăţeni din Câmpia Turzii a avut loc în după-amiaza zilei de miercuri, 29 iulie, în aceeaşi locaţie în care au avut loc întâlniri similare.

De această dată, însă, invitaţi să stea de vorbă cu cetăţenii au fost câţiva consilieri locali, precum şi primarul municipiului Câmpia Turzii, Radu Hanga, dar şi deputatul Mircea Irimie.

Încă de la începutul întâlnirii, preşedintele APC (Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor) Câmpia Turzii, Aurel Ilea, a făcut o restrospectivă a cel puţin două din întâlnirile anterioare - una la jumătatea lunii mai şi alta la jumătatea lunii iunie - totodată preşedintele APC precizând că unele din problemele semnalate şi-au găsit rezolvare şi că, în legătură cu cele care încă nu şi-au găsit rezolvarea, cetăţenii pot cere detalii de la invitaţii pe care îi au.

Prima dintre întrebări a fost cea referitoare la montarea de camere de supraveghere în zonă primarul Radu Hanga asigurând că procedura de achiziţie este începută, dar că aceasta durează odată având în vedere preţul crescut ceea ce presupune achiziţia în tranşe apoi ţinându-se cont de procedurile legale privind achiziţiile.

Referitor la şcoala din cartier, primarul a explicat că au existat contestaţii ale licitaţiei şi se aşteaptă rezolvarea situaţiei, urmând ca apoi să se treacă la execuţia lucrării.

Printre problemele ridicate de cetăţeni s-au aflat şi cele referitoare la modul în care arată trotuarele şi faptul că în anumite cazuri accesul în curţile cetăţenilor este dificil. Radu Hanga a explicat că totul ţine de modul în care s-au executat lucrările de asfaltare, dar că problemele pot fi rezolvate punctual, prin adresarea cetăţenilor direct la Domeniul Public.

Deoarece se consideră într-o zonă oarecum defavorizată, cetăţenii consideră că ar trebui să plătească impozit mai puţin. În replică, primarul Radu Hanga a explicat că administraţia este implicată în rezolvarea problemelor de infrastructură în cartierul Şarât, dar că nu se pot face toate deodată, ci pe rând.

Însăşi clădirea în care era ţinută întâlnirea părea să devină subiect de discuţie cu atât mai mult cu cât se lega de o problemă care ţine capul de afiş al problemelor reclamate de cetăţenii din cartier. Una dintre persoanele prezente la întâlnire spunea că respectiva clădire trebuia să aibă destinaţia de farmacie, fapt negat de primarul Radu Hanga care a precizat că în contractele de vânzare-cumpărare a terenului pe care s-a ridicat construcţia nu este precizat faptul că destinaţia va fi de farmacie.

Alte explicaţii pe această problemă erau oferite de Aurel Ilea, acesta menţionând că, printr-un alt proiect, s-a dorit construirea unei farmacii şi că, la momentul respectiv, s-a luat legătura cu proprietarul clădirii şi acesta şi-ar fi dat acceptul pentru amenajarea unei farmacii în clădire.

Evident, pronunţarea cuvântului "farmacie" în cartierul Şarât a deschis o nouă discuţie şi, la fel ca la întâlnirea anterioară, primarul Câmpiei Turzii preciza că s-a oferit o autorizaţie pentru construirea, amenajarea unei farmacii în cartier şi, după obţinerea autorizaţiei, beneficiarul a deschis unde a vrut.

La rândul său prezent la întâlnire, deputatul Mircea Irimie a explicat că a acceptat invitaţia la întâlnire în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor.

"Prin lege se aprobă un număr de farmacii la un anumit număr de populaţie. dumneavoastră v-aţi atins plafonul" preciza şi Mircea irimie adăugând că au existat cazuri de derogare de la lege privind deschiderea de farmacii în zonele cu mare trafic cum ar fi mall-urile, hypermarket-urile sau supermarket-urile. În plus, deputatul turdean adăuga că nu se specifică nicăieri în lege ca distribuţia farmaciilor să fie făcută pe cartiere.

Totuşi, varianta identificată de Mircea Irimie în vederea rezolvării situaţiei şi, posibil, a înfiinţării unui punct farmaceutic este cea prin care - inclusiv printr-o listă de semnături - să se arate că este vorba de o comunitate numeroasă, cu media de vârstă ridicată, mai retrasă şi cu acces mai greu spre centrul oraşului.

Varianta ar avea şanse de succes, spunea deputatul turdean, mai ales că şi în alte zone din ţară, pe măsuri foarte bine documentate s-au mai înfiinţat astfel de puncte farmaceutice.

La rândul său, Mircea irimie a încercat să le explice cetăţenilor prezenţi ce înseamnă impozitarea unui teren sau a unei clădiri, cum se stabileşte valoarea impozitelor şi în ce cazuri, dar le-a şi spus cetăţenilor că trebuie să se simtă favorizaţi că administraţia locală este preocupată să investească în monitorizarea video a zonei investiţii de care nu multe comunităţi beneficiază chiar la nivel naţional.

Revenind la spinoasa problemă a farmaciei, deputatul turdean preciza: "totuşi, nu avem numărul de farmacii care există în occident la un anumit număr de populaţie. Deci dacă ne acordăm după Uniunea europeană, noi încă putem înfiinţa aceste unităţi, dar legea trebuie respectată, mai ales pe achiziţie publică".

Doar ca idee, ca picanterie, deputatul turdean a amintit şi de faptul că există situaţii în care marii întreprinzători - cum ar fi proprietari de mari lanţuri farmaceutice, în acest caz - au influenţă inclusiv în ceea ce priveşte punerea de presiune pe demnitari la momentul la care se adoptă diverse proiecte de lege.

O intervenţie interesantă a avut una dintre doamnele prezente la întâlnire care a precizat că potrivit normativelor europene "farmaciile care se dau la numărul de populaţie se împart pe cartiere", motiv pentru care vorbitoarea aprecia că Primăria trebuie să ţină cont şi să nu aprobe înfiinţarea de farmacii doar într-o anumită zonă, cu atât mai mult cu cât românia, ca stat membru al UE, trebuie să se supună legislaţiei europene. Astfel, varianta ar fi amendarea legislaţiei în vigoare şi alinierea acesteia la legislaţia europeană.

La finalul întâlnirii se desprindeau cel puţin două elemente, unul mai concret rostit, altul mai puţin rostit. Pe de-o parte există intenţia de implicare în rezolvarea problemei însă, pe de altă parte nimeni nu s-a referit la evoluţia ulterioară. Chiar dacă primarul Radu Hanga spunea că până la urmă şi o farmacie este o activitate comercială, numeni nu a vorbit despre ce se va întâmpla dacă cineva va deschide o farmacie în cartier şi după câtva timp va trebui să o închidă pentru că, neavând vânzare, nu poate întreţine respectiva activitate comercială. Nimeni nu a vorbit despre acest lucru, nimeni nu s-a referit la ce vor mai putea spune atunci cetăţenii care acum îşi doresc cu atâta fervoare deschiderea unui punct farmaceutic, dorinţă care a fost, cumva, întreţinută cu atât mai mult cu cât atât primarul Radu Hanga cât şi deputatul mircea irimie au dat de înţeles că intenţionalitatea există, dar în limitele legii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS