Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

08
Wed, Feb
130 New Articles

Desteptaciunea pe facebook

Social
Tools
Typography

Reţeaua de socializare facebook suportă multe... şi pe mulţi... Ba chiar pe mulţi care-şi dau cu părerea despre multe, unii chiar despre lucruri pe care te-ai aştepta să le ştie şi care te dezamăgesc când te aştepţi mai puţin...

Azi, 13 august 2012, am văzut pe reţeaua de socializare amintită o postare în care concitadinul şi amicul Zamfir Pop credea că le bate obrazul unora... Dar s-a înşelat.
Cu titlul "Limba noastră-i o comoară... greu de găsit", amicul Zamfir postează o fotografie a unui poster pe care scria "Fiii satului la Luna", incriminând scrierea cu trei "i" a cuvântului "fiii". Nimic mai fals! Incriminarea e nefondată.
Totuşi, unde nu mi se apuca amicul Zamfir de înfierat la cei care ar fi proşti de bubuie, dar cheltuie în neştire banii publici pe inepţii născute de nişte agramaţi! Doar ca de exemplu, iată ce text a mai adăugat amicul Zamfir pozei prin comentarii: "Durerea e că Cineva (om dăştept şi cu salar mare!) a scris. Un alt Cineva (om dăştept şi cu salar mare!) a aprobat. Încă un Cineva (om dăştept şi cu salar mare!) a corectat. A mai fost un Cineva (om dăştept şi cu salar mare!) care a tipărit afişul şi încă un Cineva (om dăştept şi cu salar mare!) care a semnat recepţia. Toţi aceştia, care au studii, responsabilităţi, care cheltuiesc banul public ... de ce-şi iai salariile acelea mari?!", asta în timp ce Nuszbaum Edit îi ţinea isonul: "sa stii ca i-ai jignit pe toti de care ai pomenit...si asta pt. ca ai scris Cineva, adica cu C si l-ai facut si destept....pt. astia e jugnire, frate".
Părerea noastră este, însă, cu totul alta şi dacă vreţi - şi credeţi că greşim - sunteţi liberi să ne atrageţi atenţia. Ba chiar vă rugăm să ne atrageţi atenţia, doar ca să vedem care cât cunoaşte limba română!...
În altă ordine de idei, orice cuvânt are o rădăcină şi, după caz, prefixe sau sufixe, plus că - inclusiv în cazul de faţă - substantivele se mai articulează când e musai, în funcţie de construcţia enunţurilor în care apar. Dar hai să ne dăm de-a exemplele, poate se înţelege mai bine.

Substantive luate ca exemplu şi care sunt la singular, nearticulat:
bou
geamgiu - are un "i" în rădăcina cuvântului
fată
fiu - are un "i" în rădăcina cuvântului
membru

Trecem substantivele la pural (primesc desinenţe, cum ar veni)
boi - apare un "i" prin trecerea la plural
geamgii - apare un "i" prin trecerea la plural
fete - apare un "e" prin trecerea la plural
fii - apare un "i" prin trecerea la plural
membri - apare un "i" prin trecerea la plural

Acum hai să articulăm substantivele trecute deja la plural (cu articole enclitice), să vedem ce ne iese:
boii - apare un "i" prin articulare (masculin plural articulat)
geamgiii - apare un "i" prin articulare (masculin plural articulat)
fetele - apare un "le" prin articulare (feminin plural articulat)
fiii - apare un "i" prin articulare (masculin plural articulat)
membrii - apare un "i" prin articulare (masculin plural articulat)

Cu un binemeritat QED, mai spunem că în construcţia incriminată de colegul de internet Zamfir Pop "fiu" era un plural articulat, afirmaţie întărită dacă înlocuim "fiu" cu "fată" şi vedem că e corect "fetele satului" şi nu "fete satului".
Deci, amice Zamfir, ne gândim şi noi mai cu talent, sau ce? că alfel voi fi tentat să te atenţionez şi eu cu "Nu e bine, domnule Zamfir, nu e bine...!", dar mă tem că te-or sălta ăştia, ca pe chestor, doar că pe tine pentru relaţii necuviincioase cu limba română :)
Toate cele bune "tutulor" şi tutelor de pe facebook... în special celor mai deştepţi dintre deştepţii care se simt!  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS