Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Simpozion de ziua varstnicilor

Social
Tools
Typography

La data de 1 octombrie se face referire, în general, ca la Ziua Vârstnicilor. Câmpia Turzii a făcut, oarecum, o tradiţie din sărbătorirea vârstnicilor din localitate.

Spre deosebire de anii anteriori, în 2012 au fost alocate două zile sărbătoririi vârstnicilor la Câmpia Turzii.
Luni, 1 octombrie a avut loc la Câmpia Turzii un simpozion dedicat îmbătrânirii active, cu atât mai mult cu cât anul 2012 este anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii, an în care se propune consolidarea unei mentalităţi sănătoase de implicare activă a vârstnicilor în viaţa, activitatea şi dezvoltarea socială şi economică a unei naţiuni.
Din perspectiva consilierului USL Petre Pop, îmbătrânirea activă a fost chiar un subiect care a mai fost abordat şi dezbătut de către administraţia locală de la Câmpia Turzii cu ocazia Zilelor Municipiului când, la şedinţa festivă organizată cu respectiva ocazie, au participat şi invitaţii din localităţile maghiare Mohacs şi Kisber.
Pe de altă parte Petre Pop vorbea şi de situaţii existente în alte ţări din Uniunea Europeană unde se observă o tendinţă de majorare a vârstei de pensionare tocmai pentru a menţine vârstnicii în activitate, chiar dacă în ţările nordice, unde speranţa de viaţă este mai mare, există situaţii în care statul acordă vârstnicilor pachete de călătorie tocmai pentru a-i face să se considere activi.
Dincolo de profesiile care permit desfăşurarea de activităţi şi la o vârstă înaintată - exemple în acest sens fiind avocaţii, profesorii etc. - menţionate de consilierul USL, şeful SPLAS (Serviciul Public Local de Asistenţă Socială) Câmpia Turzii, Floriana Prahoveanu, observa că, în România, vârstnicii se simt mai degrabă inutili şi că îmbătrânirea activă este un concept care trebuie avut în vedere încă dinainte de ajungerea unei persoane la o vârstă înaintată. În acest sens Floriana Prahoveanu spunea că îmbătrânirea activă presupunea şi ca vârstnici să fie sănătoşi - pentru a putea îmbătrâni activ - iar bolile trebuie să fie prevenite înainte de a fi nevoie să fie tratate, vârstnicii trebuie să se bucure de o calitate a vieţii, astfel că generaţiile trebuie pregătite pentru îmbătrânirea activă.
Dacă unii dintre vârstnicii prezenţi au luat cuvântul - unii pentru a recita câte o poezie, alţii pur şi simplu pentru a vorbi despre vârsta a treia - şeful serviciului SPLAS a găsit că este momentul ca vârstnicii să îi cunoască pe angajaţii serviciului din Primăria Câmpia Turzii.
De asemenea, la manifestare au mai fost prezenţi şi angajaţii centrului de zi pentru vârstnici de la Câmpia Turzii, pe care Floriana Prahoveanu i-a prezentat, de asemenea, vârstnicilor prezenţi la eveniment. În plus a fost făcută şi o prezentare a centrului de zi la Câmpia Turzii, un centru care promovează autonomia şi participarea persoanelor vârstnice la viaţa comunităţii prin îmbătrânirea activă, îmbunătăţirea stării de sănătate bazată pe autoîngrijire dar şi îmbunătăţirea imaginii sociale a vârstnicilor şi a fenomenului îmbătrânirii, în general.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS