Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

ONG-urile - bani de la Consiliul local?

Social
Tools
Typography

Organizaţiile şi asociaţiile nonprofit din zona Turda au şanse să primească finanţare şi din partea administraţiei publice locale turdene.

Ideea a fost anunţată de către consilierul USL Cristian Matei şi de către reprezentantul APAH-RO (Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România) filiala Cluj, Stelian Mărginean.
După ce deja forul deliberativ local de la Turda a decis o colaborare cu APAH-RO, Cristian Matei a precizat că există variante potrivit cărora organizaţiile şi asociaţiile nonprofit din zona Turda să încheie proiecte de colaborare cu administraţia locală, pionul principal în acest sens fiind Legea 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, asta cu atât mai mult cu cât, spunea consilierul USL, "în toate municipiile este implementată deja Legea 350, trebuie trecută prin comisii".
"Mă voi ocupa de dimensionarea bugetului local, aşa încât bugetul să fie permisiv atât pentru activităţile de bază, cât şi pentru acest sector al asociaţiilor şi fundaţiilor, sector pe care nu-l putem neglija, pentru că atunci nu mai avem societate civilă", adăuga Cristian Matei.
Modul în care este văzută varianta de colaborare între organizaţiile şi asociaţiile non-profit din zona Turda şi administraţia locală este unul câte se poate de simplu, unul din punctele de pornire fiind elaborarea unei grile de evaluare a proiectelor care urmează a fi prezentate în vederea obţinerii de finanţare, de către ONG-uri.
De asemenea, mai spunea Cristian Matei, este nevoie să fie gândită o modalitate prin care fiecare comisie de specialitate a Consiliului local Turda să aibă atribuţii în a analiza proiectele prezentate de ONG-uri, atât în funcţie de domeniile în care acţionează ONG-urile cât şi în funcţie de domeniile în care fiecare comisie are atribuţii.
Medicul Vasile Grumaz - prezent la conferinţa de presă organizată la Primăria Turda de APAH-RO împreună cu reprezentanţi ai administraţiei locale turdene - era de părere că "asociaţiile şi fundaţiile sunt un potenţial practic nefolosit", motiv pentru care "folosirea lor, în deplinătatea puterilor lor, va permite o ameliorare a vieţii societăţii în care ele există".
Chiar mai mult - considera Vasile Grumaz - asociaţiile şi organizaţiile nonprofit "pot face o serie de activităţi cu o cheltuială minimă şi financiară şi de energie umană".
Deocamdată, la nivelul administraţiei locale turdene proiectul este în studiu, însă se pare că există o dorinţă de a se găsi variante de colaborare cu asociaţiile şi organizaţiile nonprofit, mai ales în beneficiul societăţii civile, Cristian Matei precizând, în acest sens, şi că ideea este de a fi alocate "sume de la buget pe domenii, pe comisii, fiecare (comisie - n.r.) să se încadreze, iar dacă sunt excepţii, putem face rectificări de buget în plus".
De asemenea, iniţiativa APAH de a realiza o legătură între ONG-uri şi administraţia locală turdeană s-a bucurat şi de susţinere, atât din partea sindicatului Potaissa '98 din Primăria Turda cât şi din partea Asociaţiei Patronilor şi Meseriaşilor din Turda.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS