Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Muncitorii de la Mechel cu Vuscan, Hanga, Viaceslav si Don

Social
Tools
Typography

Muncitorii de la combinatul de la Câmpia Turzii au mai stat odată. Adică au mai stat odată faţă în faţă cu prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. Totul s-a întâmplat miercuri, 13 martie 2013, în sala mică a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu".

Alături de Gheorghe Vuşcan, la întâlnirea cu muncitorii au mai fost prezenţi primarul Radu Hanga, directorul AJOFM Cluj Daniel Don, liderul de sindicat Ioan Pascu dar şi Alexandru Viaceslav, directorul Invest Nikarom - societatea care a preluat combinatul de la Mechel.
Foarte scurt, muncitorii doreau să ştie când cei disponibilizaţi primesc plăţile compensatorii şi când cei care încă nu au fost disponibilizaţi îşi vor primi salariile restante, răspunsurile fiind aşteptate de la Alexandru Viaceslav.
De asemenea, muncitorii au prezentat un manifest care se doreşte a fi "un strigăt de revoltă al unor cetăţeni, umiliţi în propria lor ţară, către autorităţile care sunt datoare să le apere drepturile şi demnitatea". Încă de la începutul manifestului prezentat de muncitori, aceştia solicitau ca în soluţionarea situaţiei de la combinatul metalurgic din Câmpia Turzii să se implice:
- primul ministru al Guvernului - Victor Ponta
- Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale - ministru Mariana Câmpeanu
- Ministerul Industriilor şi Comerţului - ministru Varujan Vosganian
- Prefectura Cluj - prefect Gheorghe Vuşcan
- Consiliul Judeţean Cluj - preşedintele Consiliului Judeţean, Horea Uioreanu
- Primăria şi Consiliul Local Câmpia Turzii - primarul Radu Hanga şi consilierii locali
- AJOFM Cluj - director Daniel Don
- DNA şi DIICOT
Mai mult, în acelaşi manifest, muncitorii vedeau, ca ultimă soluţie de recuperare a salariilor compensatorii şi a salariilor restante, declanşarea procedurii de insolvenţă.
Nu în ultimul rând, potrivit aceluiaşi memoriu, "există informaţii despre intrarea în conturile firmei a unor sume pe care nu avem posibilitatea legală de a le proba", astfel că s-au propus, ca acţiuni de clarificare a situaţiei, "verificarea modului de folosire a împrumutului de 48.750.000 de euro de la grupul Mechel International Holding, ratificat printr-o hotărâre din şedinţa AGA din 21.12.2012 pentru care s-a aprobat contituirea unor garanţii asupra bunurilor mobile şi/sau impobile ale SC Mechel Câmpia Turzii, hotărâre care face obiectul unei cereri în judecată de către SIF Banat-Crişana SA, către tribunalul Cluj înregistrată cu nr. 83 din 23.01.2013, care solicită anularea hotărârii AGA din 201.12.2012", mai ales că - susţin muncitorii - "există informaţii că din acest împrumut s-au acordat împrumuturi către Mechel Ductil Steel Buzău şi Mechel Târgovişte".
Nu în ultimul rând, muncitorii solicitau "scoaterea combinatului din proprietatea grupului Mechel prin verificarea respectării clauzelor contractului de privatizare" precum şi "cercetarea penală a acţiunilor administrative şi economice ale conducerii Mechel Câmpia Turzii" şi "verificarea respectării contractului colectiv de muncă".
Din nefericire, Alexandru Viaceslav nu a reuşit să le ofere muncitorilor răspunsurile pe care le aşteptau. Astfel, în viziunea directorului care reprezenta Invest Nikarom, banii pentru salariile muncitorilor se obţineau din vânzarea fierului vechi din întreprindere şi puteau fi acordate salarii abia după 20 martie, ceea ce i-a nemulţumit pe protestatarii care le arătau autorităţilor documente prin care fie aveau de plătit facturi, fie erau anunţaţi că sunt executaţi pentru neplata obligaţiilor băneşti gen rate la bancă, fie aveau de achitat sume imense pentru tratamente costisitoare pentru unii membri din familiile lor.
Numindu-l mai degrabă şofer decât director, muncitorii nu erau neapărat încântaţi să stea de vorbă cu Alexandru Viaceslav, care părea în postura de a fi incapabil să le ofere răspunsuri, şi solicitau prezenţa la Câmpia Turzii a celor doi asociaţi în firma Invest Nikarom, Svetlana Chumakova şi Viktor Chumakov, ambii de cetăţenie rusă.
În calitate de primar al municipiului, Radu Hanga a explicat că Primăria nu este proprietarul Mechel şi că, în măsura posibilităţilor, instituţia se străduie să lărgească gama de activităţi la societăţi precum SLCIAS sau Domeniul Public în vederea creerii de noi locuri de muncă, primarul amintind şi de discuţiile pe care le are cu Reiff privind respectarea contractului în legătură cu crearea de locuri de muncă în parcul industrial.
La un moment dat, primarul Radu Hanga i-a adresat câteva întrebări lui Alexandru Viaceslav, întrebări la care directorul Invest Nikarom nu a oferit răspunsuri foarte concrete. Totuşi, Radu Hanga i-a smuls lui Viaceslav promisiunea ca vineri, 15 martie, la orele 10.00 să fie prezent alături de muncitori la poarta combinatului şi să le spună când îşi vor primi salariile.
Vestea cea bună - dacă se poate numi aşa - le-a adus-o muncitorilor Daniel Don, directorul AJOFM Cluj, care l-a întrebat pe Alexandru Viaceslav câţi angajaţi are Invest Nikarom la Câmpia Turzii la momentul de faţă, Don explicând că firma pe care o reprezenta Viaceslav nu poate plăti muncitori pe care nu-i are angajaţi.
Cel la care toţi se refereau cu "domnul Puşcaş de la ITM" a explicat că "la această oră nu există nicio dovadă că a existat această tranzacţie de vânzare sau de transfer a întreprinderii de la Mecjel la Nikarom nici la Registrul Comerţului şi nici la sediul firmei Mechel", Puşcaş adăugând că "domnul director (Alexandru Viaceslav - n.r.) are un contract de mandat pentru Mechel şi nu pentru Nikarom. Acest contract a fost încheiat de holding-ul care conduce Mechel în toată România".
Totuşi, Daniel Don încerca să explice situaţia care necesita o rezolvare, directorul AJOFM adresându-se direct directorului Invest Nikarom: "în momentul în care aţi preluat combinatul Mechel Câmpia Turzii, aţi luat nişte obligaţii. Sunt obligaţii cu caracter salarial, care reprezintă gradul de creanţă zero. Ajungeţi în zona de înşelăciune pentru deturnarea unor obligaţii fără onorarea lor, ca atare, personalul de aici, toţi reprezentanţii, ar putea să acţioneze penal pentru eludarea unor părţi cu obligaţii cu caracter de creanţă zero. (...) Personalul Mechel este Mechel. Dumneavoastră, ca Nikarom, nu ştiu cine sunteţi şi ce personal aveţi la Câmpia Turzii. Dacă oamenii au o creanţă la o companie, dacă dumneavoastră aţi preluat acele obligaţii, de achitare a celor creanţe, oamenii, mâine, pot să apeleze la un executor judecătoresc, să pună sigiliu pe companie, pe maşina celor care au preluat şi sunt acţionarii, şi să îşi recupereze drepturile salariale". Aplauze!...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS