Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Shvedakov a promis bani pentru muncitorii de la Mechel

Social
Tools
Typography

Aşa cum promisese cu două zile în urmă, Alexandru Viaceslav, directorul societăţii care a preluat combinatul metalurgic de la Câmpia Turzii - Invest Nikarom - a fost prezent azi, 15 martie, la orele 10.00 la poarta combinatului, la întâlnirea cu muncitorii, întâlnire la care Primăria Câmpia Turzii a fost reprezentată de primarul Radu Hanga.

"A venit", confirma şi Radu Hanga ulterior întâlnirii, adăugând, cu referire la directorul Invest Nikarom, că "răspunsul a fost cam evaziv şi nici nu a stat prea mult".
De asemenea, tot azi, 15 martie, la combinatul metalurgic de la Câmpia Turzii a mai fost prezent şi un reprezentant al Prefecturii Cluj care avea un document semnat de Oleg Shvedakov, potrivit căruia în cursul zilei "intră banii" pentru jumătate din datoriile pe care combinatul le are la muncitori, asta însemnând atât salarii compensatorii pentru disponibilizaţi, cât şi salarii restante pentru cei care încă sunt angajaţi.
Cu o zi înainte, pe 14 martie - susţine primarul Radu Hanga - s-ar fi semnat şi contractul cu firma care se va ocupa de fierul vechi, speranţa celor de la Invest Nikarom fiind că, pe lângă banii pe care îi vor încasa pentru fierul vechi, vor primi bani şi pentru aşa-zisele "certificate verzi", în opinia primarului de la Câmpia Turzii, datoriile băneşti pe care le are combinatul faţă de disponibilizaţi şi angajaţi urmând a fi stinse în maxim 10 zile.
Deşi cu două zile în urmă se vorbea de o licitaţie în urma căreia să fie desemnată societatea care se va ocupa de fierul vechi, se pare că nu ar mai fi fost nicio licitaţie. "Fiind firmă privată, vinde cum vrea, nu poţi să-l obligi să vândă la licitaţie. Şi dată fiind presiunea din stradă, nu mai stă nimeni să facă licitaţii", spunea primarul Câmpiei Turzii apreciind că "licitaţie, nelicitaţie, tot la preţul pieţei se vinde".
Radu Hanga nu avea cunoştinţă de variantele care există referitor la posibile amânări la plata impozitelor datorate de muncitorii care au probleme cu încasarea veniturilor, dar spunea că pe partea socială, se pot face anchete sociale pentru diferite cazuri în parte şi "cu aprobarea Consiliului Local, ce se poate face, facem, nu-i o problemă".
Veste bună dinspre Prefectura Cluj ar putea fi faptul că furnizorul de energie electrică s-a arătat de acord cu reeşalonarea plăţilor datorate de muncitori - consumatori casnici - cu condiţia ca fiecare să se prezinte să cimpleteze o cerere de reeşalonare şi să depună şi un angajament de plată. De asemnea, şi furnizorul de gaze naturale s-a arătat dispus să ajute - potrivit prefectului Gheorghe Vuşcan - în mod similar muncitorii de la combinat care întâmpină dificultăţi în recuperarea drepturilor salariale.
Parcă mai mult ca altă dată, protestul de la poarta combinatului metalurgic din câmpia Turzii a fost condimentat, azi, şi cu incendierea unei salopete de muncitor - în semn de protest, dar şi cu o cruce simbolică - legată cu un lanţ ruginit de poarta combinatului - pe care scria că ISCT, născută în 1920, a decedat în 2013.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS