Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cetăţenii se revoltă pe reţelele de socializare. Încrederea în autorităţi este ştirbită iar lipsa siguranţei e invocată tot mai des

Social
Tools
Typography

O postare de pe reţeaua de socializare facebook poate să atragă atenţia în mod deosebit cu atât mai mult cu cât semnalează un fapt antisocial care nu ar trebui să se înscrie neapărat în preocupările cotidiene ale cetăţenilor.

Mesajul de pe reţeaua de socializare suna cam aşa: “Acum 20 de minute o femeie in varsta a fost atacata in scopul talharirii, in zona podetului din spatele scolii Iosika Miklos, inspre capatul dinspre strada Ratiu . La podet mereu stau tot felul de indivizi suspecti. Nu ar fi rau sa ii legitimeze cineva.”.

Cu alte cuvinte, în după-amiaza acestei zile - marţi, 5 noiembrie - o femeie în vârstă ar fi fost agresată în oraş cu scopul de a fi tâlhărită. Reacţia de revoltă a persoanei care a postat informaţia în spaţiul public este una cât se poate de firească.

Pe de altă parte, însă, demne de reţinut sunt şi comentariile la respectiva postare:

Adela Ioana acu 2 zile, o femeie a fost atacata pe Libertatii, in jurul orei 2 la pranz...nu mai exista deloc siguranta...oare ce fac cei de la politia comunitara?

Vizi Adriana Cind ai nevoie de politie nu sunt in zona.Bine ca Politia locala patruleaza in piete,sa-i amendeze pe batrini ptr evaziune fiscala.

Adrian Oprea Da..sunt 2 care "trag din punga " daca nu le dai devin agresivi.

Nadia Onitiu Gherman Erau 3, unul a fugit dupa ea, ceilalti doi admirau spectacolul.

Având în vedere evenimentul în sine precum şi aspectele semnalate în comentarii, faptul că cetăţenii încep să reacţioneze in mod tot mai concret în raport cu autorităţile poate fi atât firesc, dar mai degrabă anormal pentru o societate care se pretinde a fi cea românească.

Cu atât mai mult cu cât, pe lângă Poliţia Naţională, la Turda există şi Poliţie Locală, aşteptările cetăţenilor privind siguranţa în spaţiile publice sunt mai motivate. Asta ca să nu mai spunem că în chiar titlul paginii online a Poliţiei Locale Turda stă scris “Poliţia locală Turda - în slujba cetăţenilor!”.

Pentru că am dorit să aflăm dacă Poliţia Locală Turda are cel puţin cunoştinţă de incidentul semnalat pe reţeaua de socializare am dat un telefon... Se pare că telefonul a fost doar pentru a afla de la dispecerul de serviciu că “eu nu vă pot da astfel de informaţii”... Am întrebat doar dacă incidentul a fost semnalat sau nu... Deci informaţiile erau de tipul “Da” sau “Nu”. Ni s-a spus, apoi, că, poate, “dacă domnul director...”

Dacă domnul director... ce? Aşa puteam să îl sunăm din prima pe “domnul director”. Dar chiar pentru orice trebuie sunat “domnul director”? Păi dacă “domnul director” este un “fac totul” ce rost mai au ceilalţi angajaţi? Sau nici măcar un purtător de cuvânt care să... ceva... acolo...? Atunci, bine!

Pe de altă parte, ni s-a recomandat şi să luăm legătura cu Poliţia Naţională pentru că ei se ocupă de furturi... Rămâne de văzut care este reacţia Poliţiei Naţionale, prin purtătorul său de cuvânt, de la Inspectorat din Cluj... Asta, dacă evenimentul a fost măcar sesizat...

Până atunci, cetăţenii au cam toate motivele să aibă întrebări... Dar au dreptul să şi primească răspunsuri... Apoi dreptul la siguranţă... etc. etc. ... Dar cu o neîncredere tot mai mare şi cu o implicare civică tot mai accentuată, care e următorul pas? Poterele cetăţeneşti? În ce secol trăim, totuşi?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS