Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

ANALIZĂ: Pandemia în cifre seci - decembrie 2020

Sănătate
Tools
Typography

Agora Media continuă seria de informări care se referă la cifrele oferite de administraţie privind pandemia atât la nivel naţional cât şi la nivel judeţean, în speţă judeţul Cluj.

De data aceasta sub lupă este luna decembrie a anului 2020 şi, ca şi data trecută, vom începe cu cifrele la nivelul judeţului Cluj.

La fel, pentru cei cărora aşa greu le vine să citească, am făcut şi o prezentare video, însă restul sunteţi invitaţi să vă exersaţi abilităţile.

Felul în care a evoluat numărul zilnic de infectări pe parcursul lunii decembrie a anului 2020 este, cât se poate de evident! Cumva îmbucurător, tendinţa este una descendentă.

Cel mai mic număr de infectări a fost în 28 decembrie, când au fost raportate 97 de noi cazuri de infectare, în timp ce cel mai mare număr de infectări din lună în judeţul Cluj a fost raportat în 8 decembrie, când au fost anunţate 464 de infectări.

 

Aici avem evoluţia numărului total de teste (linia roşie), numărul de teste în baza protocolului (linia portocalie) şi numărul de teste pe banii cetăţenilor (linia verde).

O fi bine sau nu (deci nu!), pe parcursul lunii decembrie numărul de teste e în scădere, fie că e vorba de numărul total, de testele în baza protocolului sau de testele la cerere.

Oricum, data cu cel mai mic număr de teste a fost 21 decembrie, cu doar 212 teste iar data cu cel mai mare număr de teste a fost 8 decembrie cu 2.132 de teste.

 

În paralel, demnă de urmărit este şi evoluţia procentului testelor făcute de cetăţeni pe banii lor.

Tot o evidenţă este că pe parcursul lunii decembrie 2020, procentul testelor la cerere a fost în scădere. Am putea zice că e bine, că statul s-a implicat mai mult!

Cel mai mic procent de teste la cerere a fost în 21 decembrie - 0,94% - în timp ce cel mai mare procent de teste la cerere din ultima lună a anului a fost în 3 decembrie, de 44,75%, adică în joia dinaintea alegerilor parlamentare.

 

Să nu uităm nici de rata de pozitivare care, la rândul său, este un indicator demn de luat în considerare.

Cu un trend foarte uşor descendent pe parcursul lunii decembrie 2020, valoarea maximă a lunii a fost pe 20 decembrie când aproape 60% din teste (59,17%) au fost pozitive, pe când cea mai mică valoare s-a înregistrat pe 16 decembrie când rata de pozitivare a fost de 7,06%.

 

După cum se observă şi din grafic, numărul de internări în decembrie are un trend ascendent, cu precizarea că referirile se fac doar la persoanele care au domiciliul în judeţul Cluj.

Cel mai mic număr de internări a fost raportat în 3 decembrie, când 635 de persoane cu COVID-19 erau internate în spitalele din judeţ, iar cel mai mare număr - 649 de pacienţi COVID internaţi - a fost raportat atât în 22 cât şi în 29 decembrie.

 

Ce mai poţi spune în faţa evidenţei? În decembrie 2020 numărul de pacienţi în ATI a crescut continuu la nivelul judeţului Cluj.

Cel mai mic număr de pacienţi în ATI a fost în 2 decembrie, 69 de pacienţi, iar cel mai mare număr a fost în 29 decembrie când s-a raportat un număr de 89 de pacienţi în secţiile ATI din judeţul Cluj.

 

Ceea ce vedeţi în acest grafic e o eroare - ne referim aici la valoarea negativă. Adică nu ai cum să ai un număr negativ de persoane externate decât dacă au fost raportări greşite.

Adică pe 1 decembrie se raportează că numărul total de persoane vindecate şi externate este de 1.354, pe 2 decembrie se raportează că numărul total de persoane externate este de 1.349 (deci totalul a scăzut cu 5) pentru ca pe 3 decembrie să se raporteze un total de persoane vindecate şi externate de 1.360 (cu 11 mai mult decât raportarea greşită din ziua anterioară şi cu 6 mai mult decât cu două zile în urmă). Deci cum e?

Oricum, cel mai mic număr este în 7 decembrie când numărul de persoane vindecate a fost 0 (zero) iar cele mai mari valori - 11 - au fost înregistrată în 3, respectiv 11 decembrie.

 

Chiar dacă e neplăcut, trebuie să ne referim şi la decesele raportate ca fiind puse pe seama infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Îmbucurător poate fi că numărul zilnic de decese în decembrie a fost în scădere la nivelul judeţului Cluj

Cele mai mici valori - 0 (zero) decese - s-au înregistrat în 1, 8, 20 şi 26 decembrie, iar valorile cele mai mari - 7 decese - s-au înregistrat în două zile consecutive 2 respectiv 3 decembrie.

 

Cât priveşte numărul total de decese la nivelul judeţului, acesta a fost crescător. Dacă luna noiembrie s-a încheiat cu un număr total de 174 de decese la nivelul judeţului iar luna decembrie (şi anul 2020, până la urmă) se încheia cu un număr de 253 de decese, înseamnă că pe parcursul lunii decembrie în judeţul Cluj au fost raportate, în total, 79 de decese. Asta înseamnă că, faţă de finalul lunii noiembrie 2020, numărul de decese la nivelul judeţului Cluj a crescut, numai în decembrie, cu 45,40%. Mult, într-o lună, mult.

 

Ca o scurtă concluzie, la nivelul judeţului Cluj, în decembrie, numărul infectărilor a fost în scădere, numărul persoanelor internate a fost în creştere, numărul pacienţilor din ATI a fost în creştere şi numărul persoanelor decedate zilnic a avut, din fericire, un trend descendent.

Să trecem, acum, la cifrele lunii decembrie la nivel naţional!

Să începem cu o veste bună: numărul de infectări zilnice la nivel naţional, aşa cum au fost acestea raportate de GCS, a fost în scădere.

Totuşi, cel mai mic număr fost în 26 decembrie, când s-au raportat 1.387 de infectări în timp ce cel mai mare număr de infectări a fost în preziua alegerilor parlamentare, adică în 5 decembrie, când au fost raportate 8.072 de infectări.

 

Şi în luna decembrie numărul total de infectări creştea pe zi ce trecea.

Dacă luna noiembrie s-a încheiat cu un total de 475.362 de infectări iar luna decembrie (şi anul 2020) s-a încheiat cu un total de 632.263 de infectări la nivel naţional, înseamnă că în decembrie au fost înregistrate în România 156.901 infectări, adică doar în decembrie totalul infectărilor a crescut cu aproape o treime - 33,01% - faţă de totalul de la finele lunii precedente.

De asemenea, tot în decembrie numărul infectărilor a depăşit două praguri: pragul de 500.000 a fost depăşit pe 4 decembrie când totalul infectărilor a ajuns la 500.273, iar pragul de 600.000 a fost depăşit în 23 decembrie când totalul infectărilor a ajuns la 604.251.

 

La fel cum am arătat la nivel judeţean, avem total teste (linia roşie), teste în baza protocolului (linia portocalie) şi teste pe banii cetăţenilor (linia verde). Şi, ca o altă evidenţă, numărul de teste a fost mai mic în week-end-uri.

Am putea spune că e îngrijorător faptul că în decembrie numărul de teste zilnice a fost în scădere. Oare de aceea a fost şi numărul infectărilor în scădere, că se testa mai puţin?

Oricum, cel mai mic număr de teste a fost în 26 decembrie - 4.352 total teste - iar cel mai mare număr de teste a fost în 4 decembrie, când s-au raportat 35.467 de teste.

 

Dar oare cu număr de teste în scădere era de aşteptat ca şi procentul testelor la cerere să fie în scădere? Nu ştim, dar cert e că pe parcursul lunii acest procent a scăzut.

Cel mai mic procent a fost a doua zi de Crăciun, în 26 decembrie - 14,25% -  iar cel mai mare procent a fost înregistrat în 15 decembrie - 37,50%.

Dacă în luna decembrie s-au efectuat un total de 666.952 de teste din care 222.559 au fost la cerere, înseamnă că în decembrie, în medie, 33,37%  din teste au fost plătite de cetăţeni.

 

Rata de pozitivare e, poate, unul dintre elementele foarte sugestive în întreaga economie a pandemiei.

Trendul ratei de pozitivare în decembrie a fost unul descendent, ceea ce, în esenţă, e bine.

Cea mai mică rată de pozitivare din lună a fost în 24 decembrie - 15,59% - iar cea mai mare rată de pozitivare a fost raportată în 7 decembrie - 41,63%.

În grafic se observă unele valori crescute. Totuşi, nu vi se pare interesant cum rata de pozitivare zilnică “sare” tocmai în anumite zile? Comparat cu graficul testării, rata de pozitivare e mare când testele sunt puţine, ceea ce înseamnă că numărul infectărilor e cam acelaşi cu fiecare zi, doar că ei testau mai puţin şi la teste puţine ai multe infectări.

Deci nu le ţine cu teste puţine.

 

În cifre generale, rata de pozitivare a fost mereu crescătoare la nivel naţional în luna decembrie, lună care a început cu o rată de pozitivare de 11,64% şi s-a încheiat cu o rată de pozitivare de 13,18%.

 

Să fie o veste bună că numărul raportat zilnic al tuturor persoanelor internate a fost în scădere în luna decembrie? Cu siguranţă da, dacă externarea înseamnă vindecare.

Cel mai mic număr de pacienţi internaţi a fost în 31 decembrie - 9.124 - iar cel mai mare număr de pacienţi internaţi în ultima lună a anului a fost în 2 decembrie - 13.529.

În trendul său descendent din decembrie, numărul pacienţilor internaţi a scăzut sub pragul de 13.000 în 4 decembrie când în spitale erau 12.940 de pacienţi, a scăzut apoi sub pragul de 12.000 în 12 decembrie când s-a raportat un număr de 11.886 de pacienţi, a urcat peste 12.000 în ziua următoare dar a scăzut din nou în 16 decembrie când s-a raportat un număr de 11.977 de pacienţi.

De asemenea, numărul a scăzut şi sub pragul de 11.000 pe 23 decembrie când în spitale erau 10.754 de pacienţi dar şi sub pragul de 10.000 pe 25 decembrie când s-a ajuns la un număr de 9.833 de pacienţi

 

Şi în cazul secţiilor de terapie intensivă lucrurile par pozitive având în vedere trendul descendent al numărului de pacienţi din ATI.

Cel mai mic număr de pacienţi în ATI în luna de referinţă în România a fost pe 31 decembrie - 1.130 de pacienţi - iar cel mai mare număr de pacienţi în ATI din aceeaşi lună a fost pe 11 decembrie - 1.299 de pacienţi.

Privind altfel, dacă la finele lui noiembrie în secţiile ATI erau 1.251 de pacienţi iar la finele lui decembrie erau 1.130 de pacienţi, una peste alta, cu anumite variaţii, numărul de pacienţi în ATI a scăzut în decembrie cu 9,67%.

 

Trendul descendent al deceselor zilnice pe parcuursul lunii decembrie poate fi îmbucurător, în graficul de faţă regăsindu-se atât decesele anunţate zilnic (linia albă) cât şi decesele asociate cu comorbidităţi (linia roşie).

Concret, cel mai mare număr de decese anunţat în luna de la finele anului a fost pe 8 decembrie - 213 - iar cel mai mic număr a fost în 26 decembrie, când au fost anunţate 85 de decese.

 

Iar dacă numărul zilnic de decese are un trend descendent, iată că procentul deceselor cu comorbidităţi are un trend crescător în decembrie.

Cel mai mic procent a fost înregistrat chiar de Ziua Naţională a României, când 89,45% din decese au fost asociate cu comorbidităţi în timp ce o valoare maximă s-a înregistrat în preziua parlamentarelor, când 100% din decese au fost asociate cu comorbidităţi.

 

Numărul total al deceselor creştea cu fiecare zi a lunii decembrie. Aşa se face că în decembrie s-a depăşit pragul de 12.000 de decese în 4 decembrie, când s-a ajuns la un total de 12.052 de decese, apoi s-a depăşit pragul de 13.000 în 11 decembrie când s-a ajuns la un total de 13.116 decese, apoi s-a depăşit pragul de 14.000 în 18 decembrie când s-a ajuns la un total de 14.157 de decese şi s-a depăşit şi pragul de 15.000 în 25 decembrie, când s-a ajuns la un total de 15.023 de decese la nivelul României.

Iar dacă la final de noiembrie numărul total de decese era de 11.331 şi luna decembrie s-a încheiat cu un total de 15.767 de decese, înseamnă că pe parcursul întregii luni de final de an au fost 4.436 de decese. Asta înseamnă că numai în decembrie 2020 numărul deceselor în România a crescut cu 39,15%.

 

Numărul anunţat zilnic al persoanelor declarate vindecate a fost în scădere în decembrie 2020.

Cel mai mare număr de vindecări a fost anunţat în 2 decembrie când s-a raportat un număr de 10.297 de persoane vindecate, iar cel mai mic număr a fost în 28 decembrie, când s-au raportat 2.904 vindecări.

De asemenea se poate observa un lucru chiar interesant: sunt momente “ciclice” când valorile scad. Se întâmplă, de obicei în week-end-uri! Adică în week-end-uri se vindecă mai puţină lume? Sau doar e vorba doar de cum raportează autorităţile numerele?

 

Numărul total al persoanelor vindecate creştea, evident, cu fiecare zi a lunii decembrie 2020.

Pe parcursul lunii s-au depăşit două praguri. Primul, pragul de 400.000 a fost depăşit în 6 decembrie, când s-a ajuns la un total de 405.612 persoane vindecate în România şi pragul de 500.000 a fost depăşit în 21 decembrie, când s-a ajuns la un total de 501.896 de persoane vindecate în România.

Apoi, dacă totalul persoanelor vindecate la final de noiembrie era de 353.188 iar la final de decembrie totalul persoanelor vindecate a ajuns la 560.793, înseamnă că în decembrie 207.605 persoane au fost declarate vindecate. Mai exact, numărul persoanelor vindecate a crescut, în decembrie, cu 59,78%.

 

Dincolo de cifrele zilnice privind infectările şi de cifrele zilnice privind vindecările, hai să privim un grafic comparativ cu evoluţia infectărilor şi vindecărilor în cifre zilnice la nivel naţional în decembrie!

Aşa cum se observă din grafic, numerele zilnice ale infectărilor (linia roşie) au fost în majoritatea cazurilor, mai mici decât numerele zilnice privind vindecările (linia verde).

 

În cifre absolute, în graficul comparativ privind datele generale, numărul infectărilor este - nu are cum altfel! - mai mare decât numărul vindecărilor.

 

Dacă în fiecare zi împărţim numărul total de decese până în ziua respectivă la numărul total de infectări până în ziua respectivă obţinem, zilnic, un procent pe care l-am numit “mortalitate”, dar un procent care câştigă în acurateţe cu fiecare zi care trece.

Cum se vede, în luna decembrie pe plan naţional, procentul de mortalitate a avut tendinţă crescătoare, ajungând, la finalul lunii, la un maxim de 2,49%.

 

La fel, putem să împărţim numărul total de vindecări până în ziua X la numărul total de infectări până în aceeaşi zi şi obţinem un procent pe care l-am numit “rată de recuperare” care ne arată totalul de vindecaţi din totalul de infectaţi, procent care, la fel, câştigă în acurateţe cu fiecare zi care trece.

Astfel, pe parcursul lunii decembrie rata de recuperare e în creştere pornid, în 1 decembrie, de la o valoare de 75,25% şi ajungând, în 31 decembrie, la o valoare de 88,70%.

 

Ca o concluzie a ce a însemnat pandemia în cifre seci la nivel naţional în luna decembrie 2020, avem:

  • Număr zilnic de infectări - în scădere
  • Număr zilnic de teste - în scădere
  • Procent teste la cerere - în scădere
  • Rată de pozitivare - în scădere
  • Număr zilnic internări - în scădere
  • Număr zilnic pacienţi ATI - în scădere
  • Număr zilnic decese - în scădere
  • Procent decese asociate cu comorbidităţi - în creştere
  • Mortalitate - în creştere
  • Număr zilnic de vindecări - în scădere
  • Rată de recuperare - în creştere
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS