Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Jul
76 New Articles

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, pionier în domeniul telemedicinei

Sănătate
Tools
Typography

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca, unitate sanitară aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, a implementat cu succes primul sistem de telemedicină din specialitatea anesteziei și terapiei intensive (ATI) din România, în urma implementării proiectului european „ICU4COVID”.

Noul sistem digitalizat de telemedicină reprezintă, în fapt, o rețea complexă de comunicare între doctorii specialiști din cadrul unora dintre cele mai renumite spitale și care urmărește o creștere a speranței de viață pentru pacienții internați la ATI.

Concret, prin dispozitivul de ultimă generație denumit „Mona”, respectiv prin intermediul celor 16 microfoane și camere 4K aflate în dotare, specialiștii clujeni pot oferi și primi consultanță, cu precădere, în domeniul ATI. În acest moment, la nivelul Spitalului de Boli Infecțioase funcționează un număr de 12 asemenea aparate.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj: Vorbim nu doar despre o platformă de comunicare, ci despre un serviciu complex, care permite vizionarea, în timp real, a datelor pacienților de către specialiștii implicați. Printre beneficiile imediate ale unui asemenea serviciu se numără: expertiza externă și posibilitatea primirii celei de-a doua opinii, reducerea mortalității pacienților, cunoașterea cazurilor rare, dar și creșterea nivelului de educație pentru medicii rezidenți. Farmecul acestui sistem, care reprezintă în fapt o inovație recentă în domeniul telemedicinei, este că poate fi folosit din orice parte a lumii, de pe orice fel de terminal conectat la internet, printr-o aplicație criptată și securizată”.

Pionieratul Spitalului de Boli Infecțioase din Cluj este accentuat și în ceea ce privește inițiativa extinderii naționale a rețelei de telemedicină pentru ATI, aceasta fiind îmbrățișată de alte cinci spitale din țară: Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor”, Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”.

Conceput inițial pentru îmbunătățirea serviciilor medicale aferente tratării virusului Covid-19, serviciul de telemedicină a fost extins, în prezent, pentru toate tipurile de patologii existente. În acest moment, rețeaua mondială numără 40 de spitale din opt țări, printre ele fiind și Spitalul Universitar Aachen din Germania, precum și renumitul „AKH” din Viena. Până acum, peste 150.000 de pacienți au beneficiat de acest sistem de îngrijire digital, furnizat în regim 24/7.  

Biroul de presă
12 decembrie 2022

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS