Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Managerul Vasile Grumaz a prezentat situaţia dificilă în care se află spitalul turdean: “Negocierea cu Casa este «haideţi să vă spun că asta e şi dacă nu vă place, nu semnaţi contractul»” | VIDEO

Sănătate
Tools
Typography

Prezent la şedinţa Consiliului Local Turda care avea pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind aprobarea statului de funcţii pentru Spitalul Municipal Turda, aflat în subordinea Consiliului Local al Municipiului Turda, managerul unităţii spitaliceşti turdene s-a referit la situaţia care există la momentul de faţă la spitalul din Turda.

Încă de la începutul intervenţiei sale Vasile Grumaz a explicat: “Noi suntem plătiţi pe externări. Când am venit eu au fost calculate 1.200 de externări. Pe măsură ce a evoluat şi a perfecţionat contractul cu Casa, am ajuns la 950, apoi la 850 şi acum suntem la aproximativ 750 de externări. Deci cam cu 800 de milioane au intrat mai puţin...”.

Răspunsul managerului spitalului turdean venea în urma întrebărilor adresate de consilierul PRM Doru Anca: “Aveţi probleme cu plăţile care trebuie să vi le facem noi, Consiliul Local şi dacă aveţi probleme cu Casa în ceea ce priveşte lăţile la zi... Aţi menţionat că aveţi 571,5 stat de funcţii, dintre care 425,5 ocupate. Mai sunt vacante 146 de posturi. Aveţi posibilitatea, din punct de vedere financiar, să le scoateţi la concurs? Şi dacă le scoateţi la concurs, care sunt urgenţele? Care sunt posturile deficitare şi neacoperite la această dată şi dacă trebuie să modificaţi contractul cu Casa după ce scoateţi posturile la concurs...”.

“Negocierea cu Casa este că «haideţi la mine să vă spun că asta e şi dacă nu vă place nu semnaţi contractul»” spunea Vasile Grumaz despre relaţia cu Casa de Asigurări de Sănătate, medicul turdean făcând referire şi la relaţia spitalului turdean cu Consiliul Local Turda: “Consiliul local, conform legii poate, dacă are resursele bugetare, să plătească şi pentru salarii... mingea e la dumneavoastră în cazul ăsta”.

Totuşi, managerul unităţii spitaliceşti turdene s-a referit cu precădere la problemele de personal care există la spitalul turdean.

Vasile Grumaz a explicat: “De exemplu, ca să poţi face o tură completă pentru un ciclu de non-stop (că noi suntem unitate cu foc continuu) îţi trebuie cam 4,7 persoane. Vreau să vă anunţ că mai avem doar 3 asistente la neonatologie, asta automat înseamnă că va trebui să închidem compartimentul de neonatologie şi asta înseamnă că se închide şi obstetrica. Ca urmare nicio turdeancă nu va putea naşte în Turda, cel puţin până nu rezolvăm problema, până nu vin persoanele respective. Dacă se angajează o asistentă debutantă, şase luni de zile trebuie dublată cu personal specializat pentru că nu o poţi lăsa singură, nesupraveghetă şi nu o poţi nici băga în ture”.

Pe de altă parte situaţia este mai bună la compartimentul de terapie intensivă în timp ce deficitul de personal este de menţionat în zona cadrelor medii, a infirmierelor şi îngrijitoarelor: “Cel puţin pe terapie intensivă am rezolvat. Când am venit eu era un medic şi jumătate (adică era medic cu jumătate de normă) şi acum avem suficienţi medici de terapie intensivă dar, în schimb, este un deficit la nivelul cadrelor medii, la asistente, şi chiar la infirmiere şi la îngrijitoare. Sunt scoase locuri la consurs dar nu se prezină nimeni. Când au fost acele măriri de salarii, cu 25%, din momentul respectiv noi am reuşit să angajăm 73 de persoane iar mărirea de salarii, şi la cele 73 de persoane, a trebuit să o dăm noi, am luat de la medicamente. Ministerul şi Casa au considerat că se aplică numai la situaţia dinainte de angajare. Deci e o situaţie destul de dificilă privind bugetul de personal şi funcţionarea unităţii sanitare”.

Precizările managerului Vasile Grumaz au fost completate şi de medicul chirurg Igor Cojocaru care este şi consilier local din partea PNL Turda: “Sunt 150 de posturi vacante pentru că bugetul este din an în an tot mai mic. Foarte multă lume nu înţelege care este activitatea în spital. Se ştie foarte bine că s-au redus paturile şi chiar dacă e compartiment de 10 paturi turele trebuie respectate iar banii pe 10 paturi nu-s ca pe 25 de paturi. Banii sunt tot mai puţini dar personalul e acelaşi. E clar că pe viitor, fără o susţinere financiară a consiliului local nu se va putea desfăşura activitatea pe deplin conform normelor şi codului muncii. Avem compartimente unde nu se poiate desfăşura activitatea decât dacă se încheie... trebuie să închizi compartimentul ca să poţi da zilele libere. E clar că pe viitor, la o nouă rectificare de buget, va trebui să avem în vedere o oarecare sumă pentru spital, alta decât a fost până acuma”.

În completare, profitând de prezenţa managerului Vasile Grumaz, consilierul PNL Cristian Felezeu a dorit să afle care este situaţia cu computerul tomograf şi cu fosta clădire aparţinând sanepidului.

“Prin Hotărâre de Guvern s-a alocat consiliului local această clădire şi urmează ca Direcţia de Sănătate să facă apartamentarea: cât ne revine nouă şi cât revine serviciului de salvare (ambulanţă). Când primiţi dumneavoastră această apartamentare, noi trebuie să ne apucăm să amenajăm şi să pregătim spaţiul pentru autorizarea cabinetului TBC” spunea managerul Vasile Grumaz care a oferit şi explicaţii referitoare la computerul tomograf.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS