Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Drapelul negru de doliu arborat de 9 mai la Turda la biserica reformata

Actualitate
Tools
Typography

Unul dintre aspectele -probabil - mai puţin sesizate cu ocazia festivităţilor prilejuite de sărbătorirea datei de 9 mai la Turda a fost arborarea în bernă a unui drapel negru, de doliu, în turnul bisericii reformate din Turda.

În timp ce oficialităţile îşi citeau (unii mai pregătiţi doar rosteau) discursurile, în turnul bisericii reformate din Turda era arborat, în bernă undrapel negru, de doliu.
De obicei, potrivit tradiţiei, arborarea în bernă a drapelului negru de doliu în turnul unei biserici se face pentru a marca decesul cuiva, pentru a marca moartea.
Încă nu a apărut grupul acela de cercetători americani (sau britanici?!) care să certifice dacă arborarea în bernă a unui drapel negru înseamnă moartea a cuiva sau moartea a ceva. Important e că reprezenta moartea. Extinzând, un drapel negru arborat în bernă poate însemna, pur şi simplu, o atitudine.
Au existat şi alte manifestări cu oficialităţi adunate în zona Catedralei Ortodoxe din Turda, manifestări în cadrul căreia era celebrată românitatea, manifestări însoţite, din nou, de arborarea în bernă a drapelului negru, de doliu. Ca să dăm un exemplu, au fost situaţii în care, de 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, în turnul bisericii reformate din Turda era arborat drapelul negriu de doliu. Şi cetăţenii turdeni au observat acest lucru.
Replica etnicilor maghiari a fost cât se poate de plauzibilă: un cetăţean de etnie maghiară a trecut în lumea celor drepţi, motiv pentru care arborarea în bernă a drapelului negru de doliu era un gest cât se poate de normal, un semn de respect, de aducere aminte, de pioşenie faţă de cel decedat. Cât se poate de plauzibil...
Pe data de 9 mai, la Turda, când, din nou, erau organizate festivităţi în zona Catedralei Ortodoxe din Turda drapelul negru de doliu era din nou arborat în bernă în turnul bisericii reformate din Turda.
Privind din exterior şi cât se poate de obiectiv, am putea spune că e o coincidenţă faptul că de fiecare dată când la Turda se celebrează românitatea - într-un fel sau altul - moare câte un etnic maghiar. Pot fi simple coincidenţe şi ne manifestăm respectul pentru cei trecuţi în urma celor drepţi.
Nu ne luăm neapărat după cei care nu cred în coincidenţe, astfel că putem identifica doar două variante logic posibile: sunt cazuri în care chiar moare câte un etnic maghiar şi se arborează drapelul negru în bernă - cazuri în care, cum spuneam, ne prezentăm şi noi condoleanţele pentru cei trecuţi în lumea celor drepţi - sau sunt cazuri în care, la festivităţile care se desfăşoară la Turda, drapelul negru de doliu este arborat în turnul bisericii reformate fără ca vreun etnic maghiar să fi decedat, este arborat, aşadar, ostentativ sau, cum ar spune englezii - că tot ne răhăţim pe noi spre engleză - "to make a statement".
Sunt coincidenţe sau nu? Asta noi nu avem de unde să ştim. Cert este că se întâmplă, în timp ce reprezentanţii UDMR în Consiliul Local Turda - afiliaţi grupului PD-L - sunt prezenţi ca oficialităţi la festivităţi şi chiar depun coroane de flori.

Or fi simple coincidenţe sau nu? Cine poate să ştie?

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS