Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Au vorbit voturile, nu competenta

Agora
Tools
Typography

Dacă ar trebui să fie privită dintr-o anumită perspectivă, şedinţa Consiliului Local Turda în cadrul căreia au fost desemnaţi - PRIN VOT SECRET - cei care fac parte din noile consilii de administraţie ale celor două societăţi aflate în subordinea Consiliului Local Turda - SC Turda Salina Durgău SA şi SC Domeniul Public Turda SA - această şedinţă ar putea părea cel puţin suspectă.

Sau, mai mult, consilierii locali participanţi la şedinţă şi care şi-au dat votul lor - SECRET - pentru ca anumite persoane (ŞI NU ALTELE) să facă parte din cele două consilii de administraţie ar putea fi consideraţi complici la promovarea a cu totul alte criterii decât competenţa.
Ca să fie cât se poate de clar, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Turda din data de 15 mai 2014 au fost revocate consiliile de administraţie ale celor două societăţi amintite. Cu aceeaşi ocazie fiind aprobate, prin hotărâri ale consiliului local, atât "condiţiilor generale şi specifice, a criteriilor de selecţie" a celor care doresc să ocupe o funcţie de membru în consiliul de administraţie, cât şi componenţa "comisiei de selecţie în vederea aplicării OUG nr. 109/2011", comisie formată cu certuri din Florin Bugnar (consilier local PD-L), Ovidiu Micu (consilier local PNL), Csep Leyla (consilier local UDMR), Emil Molnar (consilier local PSD) şi Carmen Kollar în calitate de şef al Biroului Resurse Umane din cadrul Primăriei Turda.
Concret, rolul comisiei era să stabilească gradul de competenţă al celor care doresc să fie în consiliile de administraţie, lucru care s-a şi întâmplat, deciziile comisiei fiind postate pe site-ul Primăriei Turda, atât în cazul candidaţilor pentru CA al SC Turda Salina Durgău SA, cât şi în cazul candidaţilor pentru CA al SC Domeniul Public Turda SA, punctajul oferit de comisie fiecăruia dintre candidaţi fiind între 1 şi 5 puncte.
Având în vedere că în şedinţa de ieri, 11 iunie 2014 s-au desemnat noii membri prin votul consilierilor locali, ia hai să punem în oglindă voturile consilierilor, cu notele acordate de 4 dintre consilierii locali împreună cu şefa Serviciului Resurse Umane.
Deocamdată ne referim la cele două societăţi separat, apoi mai vedem şi alte considerente, ordinea în care apar candidaţii în listele de mai jos fiind în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute de fiecare.

SC Domeniul Public Turda SA
Pintea Vasile Stelian - 4,37
Bichiş Sorin Viorel - 4,06 (s-a retras)
Popa Dana - 3,88
Nechita Radu - 3,73
Oargă Vladimir Ioan - 3,70
Mureşan Valer - 3,10
Cojan Robert Filip - 2,98 - RESPINS cu 14 voturi împotrivă
Luca Dinu Marcel - 2,93
Costea Constantin - 2,82
Hada Gabriela - 2,73
Oltean Augustin Cornel - 2,45
Pogăcean Femita - 0
În acest caz, precizând că Sorin Bichiş s-a retras, nu putem să nu ne întrebăm cum de a fost respins de consilieri Robert Cojan cu 14 voturi din cele 16 valabil exprimate, dar au fost declaraţi viabili de către consilierii turdeni alţi candidaţi mai slab punctaţi decât Robert Cojan: Luca Dinu Marcel (cu 14 voturi pentru), Costea Constantin (cu 14 voturi pentru), Hada Gabriela (cu 15 voturi pentru) şi Oltean Augustin Cornel (cu 15 voturi pentru)?

SC Turda Salina Durgău SA
Crişan Radu Cosmin - 4,41
Matei Cristian Octavian - 4,41
Baciu Maria Simona - 4,35
Morar Andreea Veronica - 4,30
Szekely Istvan - 4,30
Fărcaş Traian - 4,08 - RESPINS cu 9 voturi împotrivă
Bichiş Sorin Viorel - 4,00 (s-a retras)
Apahidean Dorin - 3,93 - RESPINS cu 14 voturi împotrivă
Topârceanu Ioan Radu - 3,78
Culcuş Marinel - 3,76 - RESPINS cu 16 voturi împotrivă
Sabău Ioan Sorin - 3,70 - RESPINS cu 14 voturi împotrivă
Felezeu Călin Valentin - 3,68
Făgădar Corina - 3,36
Tot Vasile Simion - 3,41 - RESPINS cu 14 voturi împotrivă
Florea Gheorghe Sorin - 3,30 - RESPINS cu 15 voturi împotrivă
Burciu Cristina - 3,23 - RESPINS cu 15 voturi împotrivă
Rus Virginia Rodica - 3,21 - RESPINS cu 16 voturi împotrivă
Sfîrlea Ioan - 2,85 - RESPINS cu 16 voturi împotrivă
Husar Axente - 2,63
Zăhan Ioan Dănuţ - 2,50 - RESPINS cu 13 voturi împotrivă
Ianchiş Gheţe Iulia - 2,45 - RESPINS cu 15 voturi împotrivă
Luca Dinu Marcel - 2,32 - RESPINS cu 13 voturi împotrivă
Oltean Augustin Cornel - 2,26 - RESPINS cu 15 voturi împotrivă
Morar Olga Elena - 2,13 - RESPINS cu 16 voturi împotrivă
Bîndean Melania - 2,11 - RESPINS cu 16 voturi împotrivă
Şi în acest caz, cu precizarea că Sorin Bichiş s-a retras, întrebările pot curge liniştite şi, pentru că situaţia pare uşor mai alambicată (dar numai pare), le vom lua pe rând.
Ce a fost în mintea celor 13 consilieri locali turdeni care au fost de acord ca Husar Axente să facă parte din CA al SC TSD SA dar au respins alţi 9 candidaţi cu un punctaj mai mare decât a lui Axente Husar: Ioan Sfîrlea, Virginia Rodica Rus, Cristina Burciu, Gheorghe Sorin Florea, Vasile Simion Tot, Ioan Sorin Sabău, Marinel Culcuş, Dorin Apahidean şi Traian Fărcaş?
Ce a fost în mintea celor 15 consilieri locali turdeni care au fost de acord ca Făgădar Corina să facă parte din CA al SC TSD SA dar au respins alţi 4 candidaţi cu un punctaj mai mare decât al Corinei Făgădar: Ioan Sorin Sabău, Marinel Culcuş, Dorin Apahidean şi Traian Fărcaş?
Ce a fost în mintea celor 13 consilieri locali turdeni care au fost de acord ca Felezeu Călin Valentin să facă parte din CA al SC TSD SA dar au respins aceeaşi 4 candidaţi care aveau un punctaj mai mare decât al lui Călin Felezeu: Ioan Sorin Sabău, Marinel Culcuş, Dorin Apahidean şi Traian Fărcaş?
Ce a fost în mintea celor 14 consilieri locali turdeni care au fost de acord ca Topârceanu Ioan Radu să facă parte din CA al SC TSD SA dar au respins alţi 2 candidaţi cu un punctaj mai mare decât al lui Radu Topârceanu: Dorin Apahidean şi Traian Fărcaş?

Cel mai probabil nu vom primi nişte răspunsuri directe şi concrete la întrebările de mai sus, însă în lipsa acestor răspunsuri nu putem decât să presupunem ceea ce scriam în chiar prima parte a acestui text: unii consilieri au votat - SECRET - complice la promovarea pe cu totul alte criterii decât competenţa. Sau dacă acest lucru nu e adevărat şi consilierii locali turdeni au fost foarte avizaţi prin votul lor, atunci înseamnă că rezultatele date de comisie nu sunt bune ci votul consilierilor, iar comisia s-a constituit exact degeaba, votul secret al consilierilor locali anulând competenţa comisiei. Care din cele două variante e cea adevărată?
De asemenea, nu putem să nu ne minunăm cum - pentru că pentru fiecare din cele două consilii de administraţie era nevoie de câte 9 membri - în urma votului secret s-au desemnat exact 9 membri din zece propuneri în cazul SC DPT SA şi, tot prin vot secret, s-au desemnat exact 9 membri din 24 de propuneri. Oare ce se întâmpla dacă, în urma votului secret s-ar fi desemnat mai mulţi sau mai puţini? Ce se întâmpla dacă, de exemplu, Traian Fărcaş nu obţinea 7 voturi pentru şi 9 împotrivă ci invers - în cazul său fiind scorul cel mai strâns - nefiind nevoie decât de două voturi să fi fost pentru şi nu împotrivă?
Dincolo de toate astea, însă, rămâne destul de ciudată exactitatea votului secret - unde fiecare votează ce vrea şi cum vrea - la fel cum de ciudat e faptul că au ajuns în consiliile de administraţie candidaţi cu punctaje mai mici decât ale celor care au fost respinşi, mesajul ce poate fi înţeles de aici fiind că nu contează ce punctaj ai ci contează dacă eşti plăcut sau nu de cine votează.

Interesant ar mai fi de observat şi alte aspecte, aici referirile fiind făcute la cei care au candidat pentru a ajunge în amble consilii de administraţie, în această situaţie fiind Bichiş Sorin Viorel, care s-a retras, dar şi Luca Dinu Marcel şi Oltean Augustin Cornel.
Luca Dinu Marcel, de exemplu, candidând pentru CA la Salina Turda a obţinut 2,32 puncte în timp ce candidând pentru CA la Domeniul Public a obţinut 2,93 puncte. Iar dacă în primul caz n-a fost bun şi a fost respins cu 13 voturi împotrivă, iată că în al doilea caz acelaşi Luca Dinu Marcel a fost bun şi a fost votat cu 14 voturi pentru.
Oltean Augustin Cornel - pe de altă parte - a obţinut, candidând pentru CA la Salina Turda, 2,26 puncte şi n-a fost bun, fiind respins cu 15 voturi împotrivă. Însă candidând pentru membru în CA la Domeniul Public a obţinut alt punctaj - 2,45 - şi aici a fost bun, fiind votat cu 15 voturi pentru.

Nu în ultimul rând, poate nu ar strica un clasament al celor mai doriţi şi mai nedoriţi candidaţi în fiecare din cele două cazuri.

SC Turda Salina Durgău SA - cei mai doriţi
- 16 voturi pentru - Radu Cosmin Crişan
- 15 voturi pentru - Maria Simona Baciu şi Corina Făgădar
- 14 voturi pentru - Andreea Veronica Morar, Szekely Istvan şi Ioan Radu Topârceanu
- 13 voturi pentru - Călin Valentin Felezeu, Axente Husar şi Cristian Octavian Matei

SC Turda Salina Durgău SA - cei mai nedoriţi
- 16 voturi împotrivă - Melania Bîndean, Marinel Culcuş, Olga Elena Morar, Virginia Rodica Rus şi Ioan Sfîrlea
- 15 voturi împotrivă - Cristina Burciu, Gheorghe Sorin Florea, Iulia Ianchiş Gheţe şi Augustin Cornel Oltean
- 14 voturi împotrivă - Dorin Apahidean, Ioan Sorin Sabău şi Vasile Simion Tot
- 13 voturi împotrivă - Dinu Marcel Luca şi Ioan Dănuţ Zăhan
- 9 voturi împotrivă - Traian Fărcaş

SC Domeniul Public Turda SA - cei mai doriţi
- 16 voturi pentru - Pintea Vasile Stelian
- 15 voturi pentru Gabriela Hada, Radu Nechita şi Augustin Cornel Oltean
- 14 voturi pentru - Constantin Costea, Dinu Marcel Luca şi Valer Mureşan
- 13 voturi pentru - Vladimir Ioan Oargă şi Dana Popa

SC Domeniul Public Turda SA - cei mai nedoriţi
- 14 voturi împotrivă - Robert Filip Cojan

Acestea fiind spuse (scrise) rămâne să trageţi singuri propriile concluzii şi chiar să aveţi propriile întrebări. Şi chiar să aşteptaţi şi răspunsuri.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS