Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Filarmonistii turdeni au dat-o pe ulei | GALERIE FOTO

Diverse
Tools
Typography

O nouă apariţie în spaţiul public - şi mai ales în faţa iubitorilor de artă (inclusiv de artă culinară) - a unei mari părţi a membrilor societăţii culturale Filarmonia Turda şi-a făcut simţită prezenţa odată cu sosirea după-amiezii de ieri.

Un vernisaj mai aparte a avut loc, aşadar, vineri, 12 iunie, la Galera Municipală de Artă din Turda cu începere de la orele 18.00.

Vernisajul a fost unul deosebit pentru că o parte din exponatele din expoziţia vernisată nu au rezistat până la finalul evenimentului.

Aşa cum chiar unul dintre filarmonişti - Iosif Stegaru - spunea încă de la începutul vernisajului, expoziţia era una care avea ca ingredient principal uleiul.

Menţionând că expoziţia e diferită faţă de majoritatea expoziţiilor anterioare ale filarmoniştilor, Iosif Stegaru preciza că "de data asta nu e nici duel, nici tandem", artistul plastic turdean explicând: "acuma v-am oferit un trio format dintr-un medic - Iuliu Cărpineanu - cu artă culinară în ulei, Manole Ciui cu pictură în ulei şi Iosif Stegaru cu lemne în ulei".

În loc să explice cum e cu lemnele în ulei, Iosif Stegaru i-a mulţumit lui Nicuşor Ţigănilă pentru realizarea afişului expoziţiei şi, înainte de a-i da cuvântul Feliciei Răcean pentru a vorbi despre lucrările din expoziţie, Stegaru a apreciat evoluţia, în ultimii trei ani, a picturii lui Manole Ciui, unul dintre artiştii prezenţi cu lucrări în expoziţie.

La vernisajul expoziţiei intitulate "Simbioze", Felicia Răcean s-a referit în primul rând la lucrările de sculptură ale lui Iosif Stegaru pe care, cumva, l-a asemuit cu Tudor Arghezi - care "iscat-a frumuseţi şi lucruri noi", iar în opinia Feliciei Răcean "la fel şi domnul Stegaru, din aşa-zis obiecte obişnuite, pe care nici nu le mai băgăm în seamă uneori, a iscat frumuseţi şi lucruri noi".

După ce a vorbit în câteva cuvinte despre sculpturile lui Iosif Stegaru - prezent în expoziţie şi cu picturi - Felicia Răcean s-a referit şi la lucrările lui Manole Ciui, artist "cu un stil format, cu un stil propriu, bine aşezat, cu delimitări extraordinare în anotimpuri".

Învolburare a personalităţii artistului şi o dezinvoltură extraordinară a acestuia vedea şi Felicia Răcean în cele mai recente lucrări semnate de Manole Ciui.

În postura de a vorbi despre sine şi lucrările sale, Manole Ciui recunoştea, amuzat: "sunt într-o situaţie un pic mai inedită şi vă spun de ce: trebuie să mă laud dar trebuie să o fac într-o formă aşa încât să nu vă prindeţi, că nu dă bine".

Referindu-se la o lucrare din 1989 - lucrare care se regăseşte în expoziţie - artistul plastic turdean spunea cum cunoscuţii îl îndeamnă să nu mai expună lucrarea că e veche, reacţia lui Manole Ciui fiind: "am zis că atâta vreme cât Luvrul mai ţine Gioconda, mai expun şi eu lucrarea mea".

În general despre lucrările sale Manole Ciui spunea că sunt lucrări destul de simple şi "aştept ca fiecare dintre dumneavoastră să coborâţi sau să urcaţi în ele şi probabil ne vom întâlni sufleteşte acolo".

Dar cum vorba multă e sărăcie şi "monstrul" (peştele preparat de medicul Iuliu Cărpineanu pe post de capodoperă în expoziţia de artă culinară) înconjurat de felii de lămâie făcea cu ochiul celor prezenţi, lumea a trecut repede spre încăperea alăturată.

Şi nu a trebuit să treacă mult până ca cei prezenţi să se înfrupte din "exponatele" din expoziţia de artă culinară, exponate printre care se regăseau rulada şi aperitivele din carne de căprioară, ardeii pişcători cu brânză şi prăjiţi, măslinele prăjite sau şniţelele din carne de căprioară, asta ca să menţionăm doar câteva din cele pregătite de medicul turdean.

În veselia generală, din expoziţia culinară n-a mai rămas mare lucru, toată lumea fiind fericită la vernisajul unei expoziţii care poate fi vizitată la Galeria Municipală de Artă din Turda până pe 2 iulie.

Imagini de la devorarea expoziţiei se găsesc AICI.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS