Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

24
Wed, Apr
115 New Articles

Inspectoratul Școlar Județean Cluj, în parteneriat cu Europe Direct Cluj, organizează seria activităților educaționale dedicate Pactului Verde pentru protejarea naturii și prevenirea efectelor generate de schimbările climatice

Diverse
Tools
Typography

Având în vedere obiectivele Strategiei Uniunii Europene în domeniul Biodiversității pentru anul 2030, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, împreună cu partenerii instituționali, va organiza în perioada aprilie- iunie 2022, o serie de activități educaționale cu elevii și cadrele didactice din județul Cluj, în scopul creșterii nivelului de conștientizare a tinerei generații, în ceea ce privește consolidarea rezilienței în fața posibilelor amenințări viitoare (pandemii, dezastre) și necesitatea protejării ecosistemelor naturale, în general, precum și cele specifice, din aria județului Cluj.

Seria evenimentelor educaționale pe tematica biodiversității și a protejării mediului va debuta mâine, 1 aprilie 2022, cu workshopul ”Biodiversitate și Foraging”, organizat la Școala Gimnazială Căianu, cu participarea reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Cluj, a reprezentanților Casei Corpului Didactic Cluj și a profesorilor clujeni din șase unități de învățământ din mediul rural: Școala Gimnazială Căianu, Școala Gimnazială ”Iuliu Hațieganu” Panticeu, Școala Gimnazială Ceanu Mare, Școala Gimnazială Bonțida, Școala Gimnazială Cămărașu, Școala Gimnazială ”Liviu Dan” Mociu.

În cadrul workshopului va fi prezentată resursa educațională Biodiversitate și Foraging, un suport de curs dedicat tuturor profesorilor din județul Cluj, indiferent de disciplina pe care o predau la clasă, pentru a putea valorifica sustenabil, în cadrul orelor de consiliere și dezvoltare personală, respectiv în cadrul activităților educative extrașcolare dedicate protejării mediului, norme și bune practici, cu privire la protejarea biodiversității, consolidarea acțiunilor privind protejarea naturii și a mediului, precum și acțiunile strategice, pe termen mediu, ale Uniunii Europene pentru natură.

În scopul promovării Pactului Verde European, în contextul campaniilor de informare pe tematica biodiversității (aprilie-mai 2022), elevii clujeni vor participa la evenimentul ”Biodiversity Treasure Hunt”, organizat în Pădurea Făget (iunie 2022), eveniment care se dorește a fi un semnal public pentru protejarea naturii și a biodiversității.

Formarea unei conduite ecologice la elevi este o cerinţă deosebit de importantă pentru orice demers educativ şcolar şi extraşcolar. Implicarea elevilor în activităţile de cunoaştere și înţelegere a unor fenomene legate de mediul înconjurător, în identificarea şi rezolvarea unor probleme de poluare şi degradare a mediului, au ca rezultat formarea unor comportamente de apărare, conservare şi dezvoltare a mediului. Bazate pe o strânsă colaborare cu familia, comunitatea locală, diverse ONG-uri care derulează proiecte educaționale în parteneriat cu unitățile de învățământ, activităţile practice desfăşurate cu elevii contribuie la formarea unor comportamente ecologice pentru adulții de mâine, protejarea mediului înconjurător devenind un exerciţiu de practică comunitară. Școala trebuie să facă acest exerciţiu social cu întreaga populaţie şcolară care în viitor va avea răspunderi mari şi concrete în gestionarea raţională a tuturor resurselor de mediu, indiferent dacă vorbim de calitatea aerului, a solului, a pădurilor. Ea este chemată să formeze nu numai sentimentele de admiraţie pentru frumuseţile naturii, ci şi convingeri şi deprinderi de apărare, conservare şi dezvoltare a mediului înconjurător – condiţie esențială pentru o viaţă sănătoasă. Le mulțumesc tuturor celor care au ales să se implice în acest proiect și consider că este un exercițiu ce se cuvine multiplicat la nivelul întregului județ!” a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

EUROPE DIRECT Cluj este parte a rețelei Europe Direct care funcționează în toate statele membre, sub coordonarea Comisiei Europene. EUROPE DIRECT Cluj este biroul local al UE, unde fiecare cetățean interesat poate să apeleze pentru a întâlni un expert pe probleme europene, pentru a pune întrebări despre UE.

COMUNICARE INSTITUȚIONALĂ, I.Ș.J. CLUJ

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS