Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Rezultatele proiectului de reducere a risipei alimentare al Băncii Pentru Alimente Cluj în 3 licee din Turda

Diverse
Tools
Typography

Proiectul "Turdenii Reduc Risipa Alimentară" și-a propus o campanie de educare a populației locale și implementarea de măsuri concrete de redus risipa alimentară în Turda în perioada 01.03.2022 - 31.07.2022.

În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum, în timp ce 4,5 milioane de oameni trăiesc în risc de sărăcie. Cea mai mare pondere a risipei alimentare are însă loc în gospodării: 55%, conform studiului realizat de Asociația Mai Mult Verde și raportărilor Eurostat. În 2020 un român a aruncat în medie 70 kg de alimente bune de consum pe an.

Raportat la populația orașului Turda, asta înseamnă 3.342.080 kg de alimente, cantitate care poate fi redusă doar prin educarea populației și crearea unei culturi anti-risipă alimentară si pro-sustenabilitate.

Proiectul a început oficial în data de 11 Aprilie 2022 cu primul atelier de educație pe tema risipei alimentare în Colegiul Teoretic Liviu Rebreanu din Turda, pentru elevii clasei a IX-a A .

Până în acest moment, s-au susținut 12 ateliere de educație în 3 licee din Turda, în cadrul cărora au fost prezenți 300 elevi ai claselor IX - XII. Au fost plasate și afișe educaționale cu conținut despre risipa alimentara, rețete inovative și compost pentru informarea elevilor și profesorilor.

Atelierele practice pe tema reducerii risipei alimentare s-au desfășurat după modelul manualului “Respect pentru Resurse”, creat de asociație ca opțional în școli. Liceele implicate în educarea elevilor au fost: Colegiul Național Mihai Viteazul Turda, Liceul Teoretic Liviu Rebreanu și Colegiul Tehnic Turda.

Inițial, un număr de 20 de elevi dintre cei 300 de participanți la ateliere urmau să fie selectați pentru a forma un Club Local de Cavaleri anti-risipă dar organizatorii au fost surprinși să primească 59 de entuziaști. Scopul clubului este de a aduna de la comunitate resturi alimentare pentru compost în perioada proiectului dar și de a asigura continuitatea proiectului pe termen lung în lupta împotriva risipei alimentare. Trei cutii de compost au fost amenajate pentru cele trei licee partenere. În total s-au strâns 640 kg de resturi alimentare în cutiile de compost.

Din punct de vedere al compostului, proiectul a continuat și cu plasarea unei cutii de compost la depozitul regional al Băncii pentru Alimente Cluj, situat în Turda.

Acest proiect a fost selectat în programul Fondul pentru un viitor mai bun în comunități, finanțat de Lidl România și coordonat, la nivel local, de Fundația Comunitară Cluj.

Despre Banca pentru Alimente Cluj

Începând de la înființarea din 2018 , Banca pentru Alimente Cluj colectează surplusul de alimente de la agenți economici pentru distribuție gratuită către ONG-uri ce au în grijă persoane defavorizate, în risc de sărăcie și excluziune socială. În prezent acoperă 4 județe din zona de vest a țării: Cluj, Alba, Sibiu și Bistrița-Năsăud. Scopul asociației este atât reducerea risipei de hrană din lanțul valoric al hranei, cât și ameliorarea sărăciei în județele în care acționează.

De la constituire până în prezent, Banca pentru Alimente Cluj a salvat de la risipă 1624 tone de hrană, majoritatea de la depozite sau producători. În 2021 a început să recupereze și din magazine, conform legii risipei alimentare, ca operator receptor în registrul MADR.

Pentru mai multe informații despre Banca Pentru Alimente Cluj, activitatea acestora sau urmărirea evoluției proiectului puteți accesa:

 

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS