Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cele mai multe unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj au ales să organizeze, în perioada 27-31 martie 2023, Programul Național Școala altfel, respectiv Săptămâna Verde

Diverse
Tools
Typography

Potrivit datelor transmise de la nivelul unităților de învățământ clujene, 83 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj au decis să organizeze în această săptămână Programul Național Școala altfel, 2023.

De asemenea, începând de luni, 27 martie 2023, alte 74 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj desfășoară activități educaționale și extracurriculare, în cadrul Programului național Săptămâna Verde, 2023.

În conformitate cu prevederile metodologice, în vigoare O.M.E.N.C.Ș., nr. 5.034/2016, privind Metodologia de organizare a Programului național ,,Școala altfel”; O.M.E., nr. 3629/2023, privind Metodologia de organizare a Programului ,,Săptămâna verde”;  O.M.E., nr. 4.147/2022, pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea „școlilor verzi” unitățile de învățământ preuniversitar au planificat și desfășoară activități educative extrașcolare și extracurriculare, în acord cu tematica acestor săptămâni, prevăzute prin structura anului școlar și ca urmare a investigării intereselor și preocupărilor celor vizați.

Astfel, cadrele didactice, împreună cu elevii și preșcolarii din unitățile de învățământ preuniversitar publice, private și speciale desfășoară activități extrașcolare predominant experiențiale în scopul dezvoltării de competențe, atât de învățare, cât și socioemoționale, în cadrul unor demersuri creative, atractive și inovative, cu potențial de a fi replica în contextul activitățile curente, la clasă, pe durata anului școlar.

Atitudinile proactive și responsabile, în ceea ce privește educația pentru mediu, precum și problematica schimbărilor climatice cu care se confruntă omenirea sunt în egală măsură priorități ale demersurilor didactice planificate în această săptămână, în scopul de a crește nivelul de cunoștințe, abilități și capacități pentru reciclarea selectivă și managementul deșeurilor, poluarea, risipa alimentară, consumul și producția sustenabile, exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale, protejarea ariilor naturale și biodiversitatea, catastrofele naturale, reducerea amaprentei de carbon.

Activitățile extraşcolare asigură transferul de cunoştinţe, acumulate de către elevi în cadrul curriculumului formal, în contexte noi,  nonformale, ceea ce le oferă oportunitatea de a implementa în practică cunoştinţele teoretice acumulate, de a-și pune în valoare creativitatea, talentele, accesul la  surse informaţionale diverse, pentru realizarea de proiecte, de a participa la activități în echipe de elevi din clase diferite, activități desfășurate în școală sau în afara ei. Scopul derulării acestor programe constă în antrenarea elevilor în activităţi cât mai variate şi bogate în conţinut, cultivarea interesului pentru activităţi științifice, culturale, sportive, de protejare a mediului, facilitarea integrării în mediul şcolar, oferirea de suport pentru reuşita şcolară în ansamblul ei, fructificarea talentelor personale şi corelarea aptitudinilor cu atitudinile caracteriale. Pe de altă parte, prin intermediul acestor programe, cadrele didactice au posibilitatea, la rândul lor, să își pună în valoare creativitatea și aptitudinile, propunând activități interesante, pe care, în cadrul orelor de curs nu le-ar fi putut desfășura, prin care să valorifice componenta educaţională, să-şi cunoască mai bine elevii, să le influenţeze dezvoltarea personală și pregătirea pentru viață”, a declarat doamna Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

COMUNICARE INSTITUȚIONALĂ, I.Ș.J. Cluj

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS