Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Comemorarea victimelor Holocaustului la HCC

Diverse
Tools
Typography

La şcoala "Horia, Cloşca şi Cişan" din Turda, ziua internaţională a comemorării victimelor Holocaustului nu a trecut neobservată.

Joi, 10 octombrie, de la orele 12.30, sala festivă a şcolii s-a umplut de elevi din clasele IV-VIII care au participat la o manifestare de aducere în actualitate a unor momente neplăcute din istoria nu foarte îndepărtată.
Organizat de către profesorii Călin Vlăduţ (istorie) şi Manuel Bălaj (muzică), momentul comemorativ a început cu un fragment muzical (Wolfgang Amadeus Mozart) şi a continuat cu un moment de reculegere.
Începând cu definirea noţiunii de "comemorare", profesorul Călin Vlăduţ le-a vorbit elevilor despre nemţi, despre nazism, despre deportări, după care patru dintre elevele participante la momentul comemorativ au prezentat materiale scrise despre lagărele de exterminare, despre viaţa în lagăre şi condiţiile în care se trăia, dar şi despre atrocităţile comise, făcându-se, totodată, referire la situaţia evreilor şi a rromilor din România, fără a fi omis numele mareşalului Antonescu.
Ulterior, elevii prezenţi au adresat întrebări la care le răspundeau fie colegi ai lor, fie profesorul Călin Vlăduţ. Întrebările adresate de elevi erau care mai de care mai interesante. Pe lângă că se întrebau de ce erau oamenii duşi în lagăre, de ce numai anumiţi oameni ajungeau în lagăre, de ce erau omorâţi oamenii, de ce erau maltrataţi sau omorâţi copiii, elevii prezenţi la momentul comemorativ voiau chiar să ştie dacă nu cumva Hitler era nebun având în vedere ordinele pe care le-a dat sau chiar erau interesaţi cum a murit Hitler.
Finalul manifestării a fost marcat tot de un alt moment muzical în timpul căruia elevii puteau viziona - pe un panou special făcut pentru momentul comemorativ - fotografii ilustrative din lagărele de exterminare, profesorul Cristian Vlăduţ anunţând elevii că panoul va fi afişat într-un loc vizibil în şcoală, pentru a putea fi văzut şi de elevii care nu au participat la manifestare.  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS