Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Profesor Cătălin Andreica, despre Şcoala HCC Turda

HCC
Tools
Typography

Școala e o mare familia. Cam asta ne spune prof. Cătălin Andreica, directorul adjunct al Școlii Gimnaziale „Horea, Cloșca și Crișan“ Turda, când vorbește despre această instituție de învățământ:

„Lumea se schimbă și e supusă agitației. Turda se schimbă și ea. La fel și cartierele ei. Școala „Horea, Cloșca și Crișan rămâne însă în același loc de câteva decenii. Doar parcul și fațada ei au suferit schimbări masive pentru cei care trec prin preajma ei. E ca și salcâmul lui Moromete, un reper.

A devenit, fără să ne dăm seama, un dublu al sinelui nostru: memoria involuntară ni se activează și ne vedem, fără să ne dăm seama, în băncile ei. Poate tari, poate cu pernuțe, poate mâzgălite cu desene pe care cândva le consideram capodopere ale unghiei noastre.

Pe lângă ea trec acum cei care i-au fost elevi și și-au creat aici amintiri... pozitive sau negative, pentru că nu poți fi perfect pentru toată lumea. Mulți au ajuns părinți și își aduc propriii copii la aceeași instituție și – probabil – în aceleași clase în care, cu emoții, au descoperit și ei ce înseamnă EDUCAȚIA.

Și oare ce înseamnă acest termen lăsat, zicem noi, la o parte? Să acumulezi cunoștințe? Da, cu condiția să vrei să le asimilezi, să îți creezi un viitor, să dovedești că ai studiat! Să capeți aptitudini? Cu siguranță! Ce frumos e să îți poți dezvolta logica prin exerciții, probleme și concursuri de matematică, fizică și alte științe! Să participi la activități de lectură ca și cele din ultimele luni: „Ziua lecturii“, „Importanța lecturii“, „Ziua Internațională a Cititului Împreună“ etc, activități derulate în cadrul școlii! Aici elevii au descoperit că nu e rușinos să citești, să intri în text, să comunici cu alți cititori sau cu tine însuți.

Ce ne place însă nouă să credem este că școala din Oprișani a creat atitudini, valori și un ideal în viață. Cum ne putem da seama de acest lucru? Păi, în ultimul timp, social-media și motoarele de căutare ne dau toate răspunsurile. Cică! Dar, dacă am deveni noi, adulții, copii și i-am întreba pe cei deveniți egalii noștri? Oare ce ne-ar răspunde? Oare ce ne-ar zice elevul Dani Răzvan Rus care a luat locul III la o competiție internațională de programare în Scratch? Noi poate nici nu știm ce înseamnă. Dar ei știu, pentru că au fost învățați de doamna profesoară Lutsch. Știu să picteze, simt emoția artei? Da, fiindcă o au lângă ei întotdeauna pe doamna prof de Educație plastică Rodica Nuțu și poate nu știați, dar toți elevii ei intră printre primii la clasa de arhitectură (n.red. la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea“ Cluj Napoca) an de an, cu cunoștințele și cu experiența acumulată exclusiv la orele din clasă! Da, sub îndrumarea prof. Rodica Nuțu de la Școala Gimnazială «Horea, Cloșca și Crișan» din Turda! Păi au pictat și în cadrul proiectului „Prietenele mele: apa, fructele și legumele“! Eleva Amalia Mera a dovedit și faptul că știe să facă recenzie chiar și unei ... fotografii! Trupa de Teatru «Scena» pentru Elevi, da, e tot la Școala HCC! Voce mai au? Nu-i întrebați pe domnul de muzică Bălaj sau pe învățătorii lor! Ascultați-i pe Youtube sau pe Facebook-ul școlii. Au colindat de Crăciun și au cântat cu diferite ocazii.

Ne mândrim cu ei, cu elevii de acum, cu cei din trecut și cu cei care vor veni. Pe toți îi mai așteptăm pe la noi, așa ca o bătrânică școală ce se interesează de cei care cam 8 ani i-au fost familie.“

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS