Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Memoria eroilor sovietici a fost cinstita la Turda

Eveniment
Tools
Typography

Azi, 5 mai 2015, încă înainte de orele 10.00, la cimitirul central din municipiul Turda au fost prezente mai multe oficialităţi pregătite să participe la evenimentul anunţat de administraţia locală.

La împlinirea a 70 de ani de la capitularea Germaniei fasciste, Ambasada Federaţiei Ruse în România, cu concursul Primăriei şi a Garnizoanei Turda, au organizat o ceremonie de depunere de coroane de flori la monumentul ostaşilor sovietici din cimitirul central din Turda.

După intonarea imnurilor de stat ale României şi Federaţiei Ruse, preotul militar prezent la ceremonial a oficiat un serviciu religios de pomenire a eroilor căzuţi.

Pe acordurile Imnului Eroilor au fost depuse coroane de flori de către Ambasada Federaţiei Ruse în România, Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Local Turda, Primăria Municipiului Turda, Garnizoana Turda, Poliţia Municipiului Turda, Detaşamentul de Pompieri Turdra şi Poliţia Locală Turda.

Dacă Ambasada Federaţiei Ruse a fost reprezentată de Ivan Zubkov (însoţit de viceconsulul Alexey Zamilatskiy), Consiliul Judeţean Cluj a fost reprezentat de vicepreşedintele Ioan Oleleu (care a întârziat puţin), Poliţia Turda a fost reprezentantă de comandantul Valer Moldovan şi aşa mai departe, Primăria Turda şi Consiliul Local Turda au fost reprezentate în principal de viceprimarul Lucian Nemeş, purtătorul de cuvânt al instituţiei şi alte câteva persoane. Cu alte cuvinte au fost demne de remarcat atât lipsa primarului municipiului Turda, dar mai ales lipsa consilierulor locali turdeni, niciunul dintre aceştia nefiind prezent la ceremonial.

Adresându-se veteranilor (?), rudelor veteranilor (?), şefilor autorităţilor locale şi locuitorilor municipiului, Ivan Zubkov i-a salutat "cordial pe toţi lângă monumentul ostaşilor sovietici care şi-au pierdut viaţa pentru eliberarea României" şi, precizând că "săptămâna aceasta noi sărbătorim una dintre cele mai importante sărbători în istoria noastră: Ziua Marii Victorii", reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse spunea că victoria s-a putut realiza numai datorită faptelor de vitejie şi a bărbăţiei soldaţilor sovietici şi români deopotrivă.

"Ne aducem aminte întotdeauna şi de contribuţia acordată francezilor, americanilor, englezilor şi tuturor care făceau parte din coaliţia anti-hitleristă. Apreciem foarte tare frăţia de luptă cu poporul român, cu armata română, la ultima etapă a războiului", mai spunea Ivan Zubkov apreciind, totodată, implicarea autorităţilor locale: "suntem profund recunoscători autorităţilor locale pentru atenţia acordată eroilor căzuţi în pământul românesc, pentru atenţia acordată de sprijinire a acestui eveniment şi menţinerea în stare perfectă şi bună a acestui monument".

Urînd ani mulţi veteranilor români dar şi sănătate şi bunăstare tuturor, Ivan Zubkov şi-a încheiat discursul cu un "Slavă eroilor, glorie eternă celor căzuţi!".

Referindu-se, în discursul său, la momentele 8-9 mai - semnarea actelor de capitulare de către reprezentanţii celui de-al treilea Reich - şi precizând că războiul a mai continuat până în septembrie 1945 "când Japonia a fost nevoită să îşi recunoască înfrângerea", viceprimarul municipiului Turda, Lucian Nemeş, spunea: "Al Doilea Război Mondial a mistuit cea mai mare parte a globului, fiind pentru prima dată când noile descoperiri tehnice, incluzând bomba atomică, au fost folosite la scară largă împotriva militarilor şi civililor deopotrivă. Urmările războiului, inclusiv noile tehnologii şi schimbările aranjamentelor geopolitice, culturale şi economice, au fost fără precedent. Cel mai sângeros război din istoria omenirii a însemnat un crud tribut al vieţii umane: circa 60 de milioane de victime, din care 35 de milioane de victime provenite din rândul civililor".

După astfel de precizări, discursul viceprimarului turdean a continuat cu: "datoria noastră este de a le cinsti memoria şi a face cunoscute aceste lecţii ale istoriei, iar învăţămintele să ne rămână profund întipărite în memoria colectivă. Recunoştinţa noastră se îndreaptă spre toţi eroii, în cinstea cărora a fost ridicat acest monument comemorativ. Nu vom uita niciodată sacrificiul lor suprem".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS