Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Spectacol pentru Mihai Popescu in ajun de Mos Nicolae

Eveniment
Tools
Typography

Sub sloganul "Liber să fii responsabil - un simplu gest de bunătate aduce bucurie", Asociaţia Liberalism pentru Comunitate din Câmpia Turzii a continuat demersurile umanitare, de această dată în vederea ajutării lui Mihai Popescu, una din victimele din clubul Colectiv.

După o nouă campanie de donare de sânge, ziua cea mai concentrată a fost ziua de sâmbătă, 5 decembrie, când la Palatul Cultural "Ionel Floaşiu" din Câmpia Turzii au avut loc mai multe evenimente.

Primul dintre acestea a fost lansarea romanului "Dincolo de stelele reci" semnat Horia Muntenuş, după care au urmat un recital de colinde susţinut de Ioana Nadia Racolţa, apoi spectacolul grupului de muzică clasică AZEO DIVAS, prezent pentru a doua oară la Câmpia Turzii, chiar dacă într-o formulă schimbată de această dată.

"Cartea m-a surprins odată prin titlu, m-a surprins prin prologul ei şi m-a surprins prin conţinut, pentru că m-a făcut să mă gândesc la o experienţă de viaţă pe care am trăit-o intens la vremea ei", spunea profesorul universitar Călin Felezeu despre cartea care are în centrul său viaţa cazonă cu toate bucuriile şi tarele ei, toate povestite într-un mod care nu doar amuză, ci şi pune pe gânduri.

"Mi-a plăcut felul în care autorul a abordat tematica şi mi-a plăcut, iarăşi, foarte mult că face referire la o armă foarte importantă la nivelul armatei române, armă care a constituit, alături de submariniştii noştri, armele de elită ale armatei române, care au făcut cinste armatei române şi care, dacă vreţi, au băgat spaima în cei cu care, de-a lungul timpului, armata română s-a confruntat; e vorba de vânătorii de munte", mai spunea profesorul Călin Felezeu despre aceeaşi "Dincolo de stelele reci", în timp ce Edgar Ötvös - secretarul Asociaţiei Liberalism pentru Comunitate - mărturisea, în legătură cu acelaşi roman, că "pentru mine a fost o experienţă de-a dreptul catarthică, am retrăit anumite experienţe dintr-o anumită perioadă a vieţii - nu neapărat cele mai fericite - dar modul artistic în care Horia prezintă situaţia şi raiul la care visa un militar în termen la acea vreme, mi s-a părut de-a dreptul fabulos şi prezentat cu un umor dincolo de orice aş fi putut eu să îmi închipui".

La rândul său, invitat să vorbească despre propria carte, autorul a preferat să se refere cu precădere la un cuvânt - cu derivatele care pornesc de la aceeaşi rădăcină - care pare să facă din ce în ce mai mult parte din vocabularul uzual: halucinant. Cum totul este halucinant, cum populaţia este halucinată de diverse evenimente şi întâmplări, cum halucinaţia este atributul care pare să câştige din ce în ce mai mult teren în descrierea diverselor evenimente, fenomene sau întâmplări, asta ar trebui să dea de gândit.

După o sesiune de autografe ale autorului, toţi cei prezenţi s-au mutat în sala de spectacole "Mircea Mihăşan" atât pentru recitalul Ioanei Racolţa, cât şi pentru spectacolul oferit de AZEO DIVAS.

Încă de dinainte de începerea spectacolului, Floriana Prahoveanu - coordonatorul Pro Assisto - a dorit să spună câteva cuvinte despre Mihai Popescu - tânărul căruia îi era dedicat spectacolul - o poveste similară cu cea prezentată în chiar comunicatul emis de ALC în legătură cu evenimentul umanitar:

Cine este Mihai?

Mihai este un tânăr în vârstă de 15 ani, dintr-o familie modestă, singur la părinţi, pentru care a însemnat totul şi care au facut toate eforturile de-a lungul vremii, astfel încât el să devină ceea este azi. Şi Mihai este o minune de copil azi...

Mihai a fost diagnosticat la vârsta de 6 luni cu o afecţiune neurologică ereditară (parapareza spastică) caracterizată printr-o paralizie a membrelor inferioare, însoţită de o diminuare a tonusului şi a activităţii musculare spontane şi voluntare. Ca şi consecintă a acestor afecţiuni, copilul a prezentat o întârziere în dezvoltarea fizică încă de la începutul vieţii.

Dupa 15 ani de recuperare... a urmat ziua cea neagră, ziua #Colectiv, zi care era menită a fi cea mai mare surpriză, oferită cu drag de prietenii lui cei buni, Pavlos şi Laurenţiu. Însoţiţi de tatăl lui Mihai au decis să îi facă o mare bucurie şi să îl ducă la primul concert din viaţa lui, ştiindu-l iubitor de muzică şi dornic de a participa şi el la un astfel de eveniment. Din cauza dizabilităţii, dar şi a situaţiei financiare dificile a familiei, tânărul nu a avut parte de astfel de momente până atunci. Şi momentul care trebuia să îl facă fericit a devenit un coşmar şi o grea încercare, atât pentru el, cât şi pentru familie.

Cei apropiaţi declară ca Mihai este ca o mumie, tot bandajat, deoarece a suferit grave arsuri pe faţă, pe piept şi pe mâini în special, pierzându-şi deja un deget de la mâna dreptă din această cauză. O mumie care însă continuă să zâmbească şi să emane optimism pentru cei din jur... şi îi cere mamei să înceapă deja tehnicile de recuperare a degetelor că rabdă durerea. Dorinţa lui cea mai mare este acum să i se refacă faţa, să nu fie grav afectat, că restul corpului oricum nu îi era bun, spune băiatul.

Alături de Floriana Prahoveanu, pe scenă a urcat şi Dorin Lojigan (preşedintele ALC dar şi candidat la funcţia de primar al municipiului Câmpia Turzii din partea PNL).

După un moment de reculegere, Dorin Lojigan spunea despre tânărul Mihai Popescu: "el este o minune de copil, el reprezintă imaginea celui care nu renunţă, indiferent cât de greu este în viaţă, indiferent cât de greu este încercat, este imaginea învingătorului, model de optimism şi plin de dorinţă de viaţă, el este cel care merită sprijinul nostru pentru că el şi familia lui sunt pentru noi un model de viaţă".

De asemenea, prezent pe scenă, Dorin Lojigan a dezvăluit şi o surpriză pe care ar fi vrut să o facă celor prezenţi, doar că nu a fost să fie.

"Vreau să vă rog să îmi permiteţi să vă citesc o scrisoare pe care am primit-o în cursul zilei de ieri de la Preşedinţia României", spunea Dorin Lojigan, dând citire scrisorii:

"Vă mulţumim în numele preşedintelui României, domnul Klaus Werner Iohannis, pentru invitaţia de a participa la evenimentul «Speranţă, Viaţă, #Colectiv» pe care-l organizaţi sâmbătă, 5 decembrie, la Palatul Cultural «Ionel Floaşiu». Iniţiativa dumneavoastră menită să sprijine familia afectată de tragedia Colectiv este lăudabilă, este un gest extraordinar pentru care vă felicităm. Din păcate preşedintele României nu va putea participa la evenimentul organizat de dumneavoastră din motive obiective care ţin de agenda extrem de încărcată, dar mai ales de angajamentele asumate anterior. Vă dorim mult succes în toate proiectele pe care le derulaţi!".

Pentru recitalul de colinde din seara de 5 decembrie, Ioana Racolţa a pregătit două colinde şi un cântec de crăciun - "Moşul nostru, al tuturor" - care este o primă audiţie, o piesă compusă special pentru Ioana Rcaloţa de către compozitorul Marcel Iorga, impresionat de vocea artistei la un concurs unde a jurizat. Versurile cântecului sunt ultima creaţie a poetului vasluian George Popovici înainte să se stingă.

Ioana Racolţa şi-a încheiat recitalul cu melodia "România", o piesă omagiu de Adrian Daminescu.

Prezent pentru a doua oară la Câmpia Turzii, grupul AZEO DIVAS a venit într-o altă formulă faţă de prezenţa de acum şase luni când au venit la câmpia Turzii tot pentru un concert caritabil.

Olga Bordaş, Alin Dan Rusu, Alexandra Hordoan şi Andrei Şofron au fost cei care şi-au făcut intrarea în aplauzele publicului prezent.

Începută cu un fragment din "Văduva veselă" (Franz Lehar), prima parte a spectacolului oferit de AZEO DIVAS a continuat cu fragmente muzicale precum Chitara Romana, La Spagnola, El Vitto, Cielitto Lindo sau Santa Lucia, încheindu-se cu Corul Robilor (Giuseppe Verdi).

În a doua parte a spectacolului, AZEO DIVAS au încântat publicul prezent cu melodii "de sezon" printre care s-au regăsit "Din an în an pornesc la drum", "O, ce veste minunată", "O noapte sfântă", "Adeste Fidelis", sau "Ave Maria", spectacolul încheindu-se cu "Silent Night" şi "We Wish you a Merry Christmas".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS