(Text care a obţinut Menţiune - secţiunea liceu - la ediţia a XVI-a a concursului naţional de eseuri organizat de Biblioteca “Teodor Murăşanu” Turda în parteneriat cu Şcoala Gimnazială “Teodor Murăşanu”)
Perioada pandemiei…perioada care a reușit să ne pună la încercare anxietatea și depresia prin carantinare, obligarea purtării măștii, anularea evenimentelor și activitațiilor mult așteptate și multe alte interdicții care nu reușeau mai mult decât de a ne face și mai triști decât eram. Perioada a fost grea, carantina a fost grea, purtarea măștii a fost grea, dar cu toate acestea am devenit niște persoane mult mai puternice si diferite față de cum eram înainte de apariția pandemiei.
Înca imi aduc aminte de primele zile în care am aflat de virusul care a provocat pandemia, îmi spune-am în minte că este ceva trecător, nu îi dădeam mare importanță, chiar deloc, până când m-am văzut obligat să stau închis în casă fără a mai putea să mă întâlnesc cu persoanele apropiate mie. La începutul perioadei în care am stat în carantină, totul părea a fi un coșmar din care nu puteam sa ma trezesc, dar cu umpic de efort am reușit să ma trezesc din acest cosmar prin redescoperirea vechiilor pasiuni. O perioadă indelungată mă trezeam de dimineață îmi pregăteam o cafea si începeam să desenez , incet, incet, dispărea și anxietatea iar eu începeam să fiu mai fericit deoarece imi găsisem o activitate cu care să imi ocup timpul intr-un mod placut. Intr-o perioadă scurtă de timp cand deja am inceput să mă plictisesc de rutina mea care nu părea a avea ceva diferit in nici o altă zi, am luat ce-a mai buna decizie pe care o puteam lua în perioada dată, am început să citesc regulat în fiecare zi cărti de dezvoltare personală, nu regret nici un moment pentru timpul acordat cititului. Cititul ma ajutat să mă detașez de realitatea umbrită de pandemie si să am o vedere mai amplă la ceea ce imi doresc cu adevărat. Având în vedere că subiectul a ajuns axat pe cărti doresc să spun și câte ceva despre experiența mea cu școala online apăruta din pricina pandemiei. La început eram confuz, nu reușisem să mă adaptez școlii online dar după puțin timp am reușit, mai mult de atât am observant că în acea perioadă aveam mai mult timp pe care îl puteam folosii pentru mine. Totuși școala online nu putea fi comparată cu cea fizică deoarece felul in care întelegi fizic este cu totul diferit față de cel din online, balanța imaginară fiind inclinată spre școala fizică.
În încercarea mea de a cotrobăi prin cutia de amintiri legate de pandemie, am reușit să îmi amintesc un lucru la care cu siguranță aproape fiecare persoană va aproba pozitiv. Carantina ne-a ajutat prin simplul fapt că nu mai ieșeam seara pe afară, nu mai era savurată cafeaua la terasa preferată sau prin anularea plecăriilor în diferite vacanțe ea a reușit să ne țină o grămadă de bani in portofel.
Trăgând o concluzie la perioada pandemiei pot spune că ma ajutat enorm, poate dacă restricțiile pentru stoparea răspandirii virusului nu ar fi existat, poate eu nu mai eram persoana care sunt astăzi, nu spun că este și a fost un lucru bun pandemia, doresc să explic că trebuie să privim și partea pozitivă chiar dacă la început pare a fi totul negativ. Pandemia mi-a arătat că nu trebuie să subestimez ceva care la prima vedere nu pare a fi un pericol.
În final pot spune că timpul care putea fi pierdut degeaba pe perioada pandemiei a fost folosit corespunzător, încât la ceea ce l-am folosit în perioada pandemiei să imi fie de folos și în ziua de astăzi.
Alexandru-Ilie Păcuraru
clasa a XI-a B Liceul Teoretic ”Gh. Lazăr” Avrig