Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

26
Fri, Apr
106 New Articles

Radiografia lui Ovidiu Cosac

Agora
Tools
Typography
Ovidiu Cosac, cunoscut, mai degrabă ca regizor tehnic decât ca fotograf a avut un moment al său în cadrul conferinţei de presă organizate la Casa Zăhan de către Dan Zăhan, pe data de 3 mai 2012.
Vorbind şi despre cultură şi artă, Ovidiu Cosac a găsit că este momentul potrivit pentru referiri la modul de administrare a unui oraş, mod care poate influneţa – pozitiv sau negativ – modul în care cultura, arta şi, până la urmă educaţia prin cultură şi artă, îşi pot găsi o portiţă de existenţă într-un loc sau altul.
Redăm în continuare fraze din discursul lui Ovidiu Cosac:
„Nu ştiu ce temă avem, a acestei conferinţe de presă, dar vreau să atrag atenţia că – poate vor fi urechi să audă – în ultimii ani buni eu nu am simţit prezenţa – şi asta vreau s-o accentuez – unui Consiliu local puternic, care să contracareze hotărârile unui singur om, respectiv a primarului. Şi eu văd nişte rezultate care nu mă mulţumesc.”
„Cred că 9 oameni din 10 n-o să fie mulţumiţi de cum arată centrul din Turda renovat în ultimii şapte ani de două ori sau de trei ori, care arată, după părerea mea, o disfuncţionalitate.”
„Acest centru generos a acordat pietonalului 80% şi şoseaua internaţională E60 este împrăştiată acum pe sensuri, pe nişte străzi impracticabile. Ca să traversezi Turda îţi trebuie de două ori atâta timp cât îţi trebuie între Turda şi Cluj.”
„Nu contest lucrurile bune, cum ar fi amenajarea salinei (...) şi arhitectura şi funcţionalitatea ei ţin tot de cultură, să fie foarte limpede.”
„Există proiecte megalomanice, cum este centrul, cum este Salina – şi foarte bine că sunt! – şi alte lucruri, cobori de pe şoseaua naţională, cum mergi spre Cluj, şi niciuna din străzile din Turda Nouă nu este nici nivelată cu buldozerul. Sunt realist şi ştiu că nu se poate asfalta deodată totul, însă, cum este vorba românească, «pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă»?”.
„Mi se pare disproporţionat şi megalomanic şi dacă un singur om vede aşa, ar trebui cei din jur, din Consiliul local, să contracareze, pentru că mai multe minţi la un loc judecă mai limpede.”
„Niciodată politicului nu i-a convenit foarte mult cultura şi educaţia pentru că, aşa cum zicea şi Traian, pâine şi circ. Circ ieftin...”
„Trebuie să fie mulţi şi proşti. Dacă omul de rând se deşteaptă – şi şansa lui e prin educaţie şi cultură – va fi mai greu de manevrat şi asta nu convine niciunui politician.”
„Să punem cultura după uşă şi să mergem pe stradă şi să vedem cum situaţia educaţională, de care cultura ţine indisolubil, se depreciază prin comportamentul public pe care îl vedem cu toţii.”
„Dacă noi, pentru copiii noştri, pentru nepoţii noştri, nu vom face ceva la acest capitol, vom fi parte responsabilă a dezastrului educaţional înspre care se îndreaptă tânăra generaţie.”
„Ştiu de compensaţiile netului şi că acum există alte forme, dar stând de vorbă cu semenii, mie mi se pare că avem tot mai puţine cuvinte ca să ne putem exprima. Vocabularul este tot mai sărac şi, din păcate, vocabularul limbii române, care este bunul cel mai de preţ al acestui popor, s-a spoliat şi este sărac.”
„Comunicăm foarte greu unii cu alţii, dovadă că rezultatele lipsei de comunicare le vedem în fiecare zi.”
„Ceva mai bun se va putea întâmpla numai dacă forţele, puterile care conlucrează sau care se luptă unele cu altele, vor reuşi să se pună într-un anume balans în aşa fel încât să fie şi cetăţeanul reprezentat, adică interesul cetăţeanului.”
„Nu fac niciun fel de exemplu personal, dar dacă există un primar cu mână tare, care face rost de bani, însă pe lângă el nu există un consiliu la fel de tare care să analizeze hotărârile primarului, ne îndreptăm spre ce a fost – păstrând proporţiile, desigur! – cu Stalin, ne îndreptăm spre Hitler, spre Ceauşescu, spre gândirea unui singur om al cărui orgoliu tot creşte, crezând că el a inventat toate lucrurile bune pe această lume.”
„Democraţia să fie democraţie! Cum ne spunem noi acum opinia, aşa să şi-o spună şi alţii şi să se ajungă la o medie a concluziilor care să îmbunătăţească, cu un pic, în fiecare zi, viaţa cetăţeanului. Or, cultura şi arta sunt două lucruri care pot face asta – cel puţin din punct de vedere spiritual – şi-apoi omul, pe măsură ce se deşteaptă la minte, va şti şi material cum să acţioneze să îi fie mai bine.”
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS