Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

18
Thu, Apr
115 New Articles

Comemorarea de la Turda s-a lasat cu reactii. Dar de ce?

Agora
Tools
Typography

Ecourile privind organizarea, ieri, 5 mai, a evenimentului comemorativ de la Turda nu par să fie dintre cele mai pozitive, asta dacă luăm în considerare reacţiile celor care au aflat de producerea evenimentului.

Ca să nu ne mai lungim, o să prezentăm parte dintre aceste reacţii exprimate, de exemplu, pe reţeaua de socializare facebook (am păstrat exact forma în care reacţiile au fost postate).

Aşadar la articolul "Memoria eroilor sovietici a fost cinstită la Turda" postat AICI au apărut comentarii gen:

Gheorghe Cristian: CARE EROI????????????????????????????????????
Rafila Tigarean: Aia care au impuscat oameni si au devastat tot ce le-a iesit in cale ? VOI II NUMITI EROI ? Inseamna ca nu cunoasteti termenul de erou.
Gheorghe Cristian: Marian Oprea esti dement???
Gheorghe Cristian: da-mi voie sa ma pis pe memoria eroilor rusi de pretutindeni
Calin Rus: pentru ce?erroiiii?invadatori...sclavi santem asa murim
Gheorghe Cristian: mai omule, am fost si sunt un razvratit................nu suport sa ma faci tu sclav

La acelaşi articol postat AICI au apărut comentarii gen:

Camelia Purcaras: Si pe ai nostrii ii cinsteste Putin!!!!!!!
Sorin: dezabrob ... actiuni de lauda a sovieticilor care dupa aceia ne-au sfasiat elitele si ne-au bagat in inteneric 50 de ani ...RUSINE oficialitatilor turdene care au participat !!!! #parereamea
Docze Silviu: Acest moment de comemorare nu isi are locul avand in vedere de ceea ce se intampla in Eoropa din cauza rusilor.

De asemenea, la articolul "Reprezentantul Ambasadei Federaţiei Ruse, la Turda: «Nu permitem falsificarea adevărului»" postat AICI a apărut comentariul:

Ioan Sunt Ardelean: Adică trebuie amintit câți ruși or murit in cramele de pe strada Salinelor, câte femei or violat, câte animale or furat ...

La acelaşi articol postat AICI au apărut şi comentarii gen:

Gheorghe Cristian: boul asta sa mai vina la mine sa il invat Istorie
Gheorghe Cristian: voi inghititi orice cacat?

În mare cam asta e ideea şi, cum spuneam, comentariile sunt prezentate aşa cum au fost postate în spaţiul public (nu intrăm în detalii aici despre spaţiul public şi asumări de responsabilitate în spaţiul public).

Principala problemă care se desprinde pare să fie: de ce s-a folosit termenul de "eroi"?

E cât se poate de adevărat că atât în comunicatul în care se anunţa evenimentul (postat/actualizat pe site-ul Primăriei Turda la 30 aprilie anul curent) cât şi în comunicatul post eveniment (postat/actualizat pe site-ul Primăriei Turda) nu se foloseşte termenul de "eroi" ci de ostaşi.

Astfel, folosirea termenului de "eroi" părea să fie, în opinia unora, puţin forţată. În consecinţă ar fi cazul să oferim şi câteva argumente (deci nu scuze, ci argumente) pentru folosirea termenului de "eroi".

Printre elementele în discursul reprezentantului Ambasadei Federaţiei Ruse - Ivan Zubkov - s-au regăsit şi afirmaţii precum:
"Această victorie a putut să se realizeze numai datorită faptelor eroice şi a bărbăţiei soldaţilor nu numai ai Uniunii Sovietice, ci şi ai României".
"Suntem profund recunoscători autorităţilor locale pentru atenţia acordată eroilor căzuţi în pământul românesc, pentru atenţia acordată de sprijinire a acestui eveniment şi menţinerea în stare perfectă şi bună a acestui monument".
"Slavă eroilor, glorie eternă celor căzuţi!".

Pe de altă parte, în discursul viceprimarului Turzii - Lucian Nemeş - s-au regăsit şi afirmaţii precum:
"Datoria noastră este de a le cinsti memoria şi a face cunoscute aceste lecţii ale istoriei, iar învăţămintele să ne rămână profund întipărite în memoria colectivă".
"Recunoştinţa noastră se îndreaptă spre toţi eroii în cinstea cărora a fost ridicat acest monument comemorativ. Nu vom uita niciodată sacrificiul lor suprem".

Deci e clar, sau mai e nevoie de alte explicaţii?

Totuşi: din spusele celor doi vorbitori se destingea cât se poate de clar că nu e vorba de simpli ostaşi, ci de eroi. Pe lângă faptul că amândoi vorbitorii au folosit termenul de "eroi", fiecare din cei doi se referea la fapte de vitejie deosebite ale celor despre care vorbeau, fapte eroice, bărbăţie a soldaţilor, eroi căzuţi, cinstirea memoriei lor, adică eroii în cinstea cărora s-a ridicat monumentul comemorativ.

E cât se poate de clar că se vorbea nu doar de ostaşi, ci toate referirile se făceau la eroi. Prin însăşi discursurile vorbtorilor se construia - dacă nu era construită gata şi doar se făcea referire la ea - imaginea de eroi.

Nu în ultimul rând, am zi că poate nu ştim noi ce înseamnă eroi. Aşa că am aruncat un ochi să ne informăm. Şi văzând că eroul este definit ca fiind o "persoană care se distinge prin vitejie și prin curaj excepțional în războaie, prin abnegație deosebită în alte împrejurări grele ori în muncă" sau chiar "ostaș căzut pe câmpul de luptă", până şi cea de-a doua definiţie poate servi drept argument pentru folosirea termenului de "eroi" în contextul dat, asta ca să nu mai amintim, din nou, de construirea imaginii şi a contextului la care au pus osul ambii vorbitori.

Revenind, pe siteul Primăriei Turda, în niciunul dintre cele două comunicate, nu se folosea termenul de "eroi". Iar folosirea acestui termen - se vede - ar fi creat ceva valuri şi, cel mai probabil, acest lucru s-ar fi putut întâmpla pornind de la cum îşi reprezintă lumea soldaţii (ostaşii) sovietici inclusiv prin ceea ce cunosc (mai mult sau mai puţin corect) despre acţiunile şi faptele acestora.

Deci ceva parcă tot pluteşte în aer, nu?

Dar hai să vedem ce diferenţe mai pot fi remarcate, de exemplu, între anumite elemente din cele două comunicate (pre şi post eveniment).

În primul comunicat apare construcţia "ostaşi sovietici". În schimb, în al doilea comunicat, nu mai apare construcţia de "ostaşi sovietici" ci "ostaşi sovietici-ruşi".

Dacă e să luăm ca barometru al atitudinii populaţiei starea emanată de comentariile prezentate la începutul acestui text, dacă luăm de bun faptul că "ceva pluteşte în aer" la nivel de atitudine şi până şi cuvinte precum "soviet" sau "sovietic" sau alte derivate de la aceeaşi rădăcină creează un fel de disconfort, oare schimbarea din "sovietici" în "sovietici-ruşi" să fie din partea Primăriei Turda un fel de îndulcire a situaţiei?  Probabil că nu, şi e doar o simplă speculaţie...

Apropo, trebuie să reamintim că primarul Turzii nu a participat la eveniment şi niciunul dintre consilierii locali nu poate fi (cel puţin ca prezenţă) asociat - la fel cum,deci, nu poate fi asociat nici primarul - cu evenimentul de la Turda? Dar Primăria poate.

E, de asemenea, interesant cum reacţiile se îndreaptă între cei care scriu despre eveniment. Nu e chiar ca şi cum te-ai certa cu casieriţa pentru că nu-ţi convine politica magazinului, ci e ceva mai diferit (şi am mai spus-o): spargi oglinda care îţi arată o realitate care nu îţi convine.

La gândul că cei nemulţumiţi se puteau îndrepta şi împotriva organizatorilor unui eveniment pe care nu-l consideră potrivit (mai ales când organizatorul e cel care administrează banii nemulţumiţilor), am verificat puţin site-ul Primăriei Turda. Şi ştiţi ceva? Interactivitatea cu utilizatorul pare să fie cam printre ultimele griji din punct de vedere al arhitecturii site-ului.

Concret, utilizatorul nu poate să se exprime cu părere la anumite articole/comunicate (chiar cu un filtru al unui moderator) în paginile respectivelor articole/comunicate.

În zona de sesizări şi reclamaţii poţi să te exprimi doar printr-un formular, dar niciun alt utilizator nu poate vedea în legătură cu ce te-ai exprimat şi, eventual, ce răspuns ai primit. O fi un alt tip de transparenţă promovat de instituţie şi ţintită doar către "petent"...

Bun. Şi dacă, să presupunem, cei care au avut de comentat nu au putut-o face pe site-ul Primăriei Turda în paginile articolelor (cu menţionam anterior), or fi făcut-o, oare, prin intermediul formularului? Nu ştim!... Însă, avem o altă veste: cei care doresc neapărat să se exprime public, să vadă şi alţii reacţiile lor, o pot face... ghiciţi unde? Exact: pe pagina oficială de facebook a Primăriei Turda. E adevărat că abia cel de-al doilea comunicat dintre cele două de pe site-ul Primăriei Turda a fost postat abia azi (6 mai) pe pagina de facebook, dar, oricum, loc să transmiteţi public mesaje celor direct implicaţi în organizare există. Aşa că spor la treabă!

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS