Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cine ce-a inteles din ce-a spus profesorul Calin Felezeu

Agora
Tools
Typography

Privite mai îndeaproape, anumite momente din evenimentul prin care liberalii turdeni au aniversat 140 de ani de liberalism au nişte legături cel puţin neaşteptate. Dacă n-aţi înţeles nimic până acum, e cazul să citiţi mai departe...

Se spune că într-o zi leul, ca rege al animalelor, le-a chemat pe toate acestea dinaintea sa şi le-a spus:
- Care vă consideraţi frumoşi/frumoase treceţi în stânga şi care vă consideraţi inrteligenţi/inteligente treceţi în dreapta.
Fiecare din animale s-a aşezat în coloana în care a considerat de cuviinţă. Singura rămasă în mijloc a fost maimuţa. Văzând-o, leul o întrebă:
- Ce-i cu tine? De ce ai rămas pe mijloc?
La care maimuţa:
- Păi ce vrei, să mă rup în două?!?

Bine, bine, dar acesta e doar un banc. Ceea ce s-a întâmplat, însă (ca momente disparate, dar cu legătură, veţi înţelege) la evenimentul liberalilor nu e banc. E realitate pură sau fapt de existenţă curentă, cum ar spune unii, mai învăţaţi decât noi.

Referindu-se la prezenţa doctorului Ion Novăcescu la eveniment, profesorul Călin Felezeu puncta că invitatul "a adus aici două dintre ultimele sale cărţi, «Ion I.C. Brătianu - Concepţie şi management politic» şi «Linşajul mediatic în politica românească - Adevărul vs. Ion I.C. Brătianu»".

Ceea ce ne-a atras nouă atenţia a fost însă altceva, adică altceva din ce a mai spus profesorul turdean în legătură cu lucrările invitatului sosit la Turda: "Vă îndemn să luaţi aceste cărţi pentru că orice liberal adevărat trebuie să aibă în biblioteca sa ceva legat de istoria liberalismului".

Cum am rămas până spre finalul evenimentului - adică inclusiv la sesiunea de autografe - am zis că nu strică unul-două instantanee. Şi, ce să vezi?

Cine credeţi că se consideră liberal adevărat?

Haideţi să ne uităm puţin la imagine şi să îi luăm puţin pe rând pe cei care se regăsesc în imagine - cei mai populari dintre ei:

- Sebastian Murea - domnul din stânga imaginii, în picioare, cu mâna spre buzunarul pantalonilor
- Lucian Cordiş - tot în stânga, cu spatele, aşezat, întors spre Sebastian Murea
- Daniela Florea - doamna blondă în taior de culoare deschisă
- Anca Hodorogea - domnişoara (sau doamna? - noi nu avem informaţii noi în acest sens, dar dacă ne înşelăm ne cerem scuze) cu ochelari care zâmbeşte la fotograf (sau doar la aparatul foto?)
- Vasile Grumaz - domnul în cămaşă albastră şi cu geanta pe umăr

Potrivit spuselor profesorului Felezeu, cei amintiţi mai sus se consideră liberali adevăraţi.

Oare? (Adică nu avem cum să avem dubii în legătură cu ce simte sau cum se consideră fiecare, ci ne referim doar la ce se vede de dinafară. Chiar din avion!).

Iar cum doamnele sunt aşa de delicate încât nu e frumos să le atingi nici măcar cu o opinie, evident că nu o să ne referim nici la Daniela Florea - ajunsă, pe vremea Alianţei D.A. (cea care l-a adus pe Băsescu la putere) chiar viceprimar, pe fieliera PD, prin concurs, prin concurs de împrejurări, acela prin care fostul viceprimar de atunci, Sorin Săveanu, a apucat drumul manageriatului la Compania de Apă Arieş (de unde a plecat nu după mult timp, tot printr-un concurs, tot de împrejurări) - şi nici la Anca Hodorogea - cea care, cadru didactic fiind şi, cel mai probabil, cu afinităţi democrate, numai ce-a ajuns, tot prin concurs, tot de împrejurări (dar o împrejurare nefericită) taman şef peste Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj (că aşa e cu funcţiile când se schimbă puterea politică), asta după ce regretatul Vasile Miclăuş n-a mai reuşit să ocupe această funcţie care îi fusese, cumva, "dedicată".

Deci n-o să ne referim la aceste doamne liberale (cel mai probabil liberale de rit nou). Dar - surpriză! - n-o să ne referim nici la doi dintre domnii amintiţi mai sus, anume Sebastian Murea - liberal tot de rit nou, ajuns în scaunul Consiliului Judeţean Cluj taman de pe listele PD-L - sau Vasile Grumaz - candidat USL la Camera Deputaţilor în 2012, care, deşi clasat pe primul loc în urma scrutinului, a pierdut prin redistribuirea aredistului Mircea Irimie (devenit, după momentul "sacii în căruţă", conservator), probabil singurul liberal din cei enumeraţi ca fiind în imagine, deşi dacă e să ne întrebaţi pe noi credem că acolo mai degrabă ar exista ceva afinităţi spre zona de incertitudine situată între ţărănism şi monarhie.

Aşadar, prin excludere, singurul la care pare să intenţionăm a ne referi este Lucian Cordiş.

Să reluăm, deci: "orice liberal adevărat trebuie să aibă în biblioteca sa ceva legat de istoria liberalismului".

De ce am decis să ne referim la "liberalul adevărat" Lucian Cordiş? Poate pentru că este, în sine, tipologia politicianului.

Cunoscut iniţial ca activist PUNR (Partidul Unităţii Naţiunii Române) iar apoi ca apropiat al regretatului Vasile Miclăuş în mai ampla formaţiune PUNR-VR (lipitura între PUNR şi Vatra Românească - asociată pe alocuri inclusiv cu ultra-românul Gheorghe Funar), la momentul la care nu se mai ştie nimic de PUNR-VR, când Vasile Miclăuş virează spre PD, pe Lucian Cordiş îl regăsim îmbrăcat într-o doctrină nou nouţă: membru al PSD şi chiar consilier local la Turda din partea acestei formaţiuni politice.

Dar, crescând mare, cu timpul haina PSD-istă i-o fi rămas mică lui Lucian Cordiş, pentru că altfel cum se explică faptul că PSD i-a retras sprijinul politic, cam pe vremea aceleiaşi structuri a forului deliberativ local turdean când PNL-ul retrăsese sprijinul politic pentru doi dintre reprezentanţii săi în acelaşi for: Mircea Pîrv şi Lucian Berchişan.

Deşi la momentul respectiv ambele formaţiuni politice (PSD şi PNL) anunţaseră în mod oficial Consiliul Local Turda în legătură cu retragerea sprijinului politic a celor trei (unul PSD şi doi PNL) şi chiar se solicita excluderea acestora din forul deliberativ local iar locurile constatate vacante să fie ocupate de următorii de pe listele fiecărui partid, frăţia consilierilor locali a funcţionat cât se poate de transpartinic pentru că, în urma votului secret, niciunul din cei trei nu a fost dorit plecat din Consiliul Local Turda, for deliberativ în care fiecare din cei trei a rămas pe mâna colegilor consilieri care au votat ca ei să rămână.

Aşadar, cei trei au rămas ca independenţi (acuma nu le putem spune chiar apatrizi din punct de vedere politic) în respectiva structură a Consiliului Local Turda, inclusiv Lucian Cordiş.

Dar independenţii puteau vota cum voiau ei, nu cum le dicta partidul. Modul în care vota Lucian Cordiş, însă, trebuie să fi fost atât de simpatic încât i-a căzut cu tronc primarului Tudor Ştefănie - liderul incontestabil (undefeated, cum ar veni) al PD-L la acea vreme. Şi aşa de mult era simpatizat votul lui Lucian Cordiş de către liderul PD-L Turda, încât la localele din 2012 Lucian Cordiş apărea îmbrăcat în hăinuţă politică nouă, dar de data asta pe portocaliu: se regăsea pe listele PD-L exact pe locul 10, unul cam neeligibil, e drept, după Paul Căţănaş, care era pe locul 9 pe aceeaşi listă.

În fine, acum Lucian Cordiş este consilier local (primul pe listă, Tudor Ştefănie, fiind primar, Pavel Tothăzan renunţând, Sorin Bichiş părăsind partidul etc.). Şi nu unul oarecare, ci unul liberal. Dar liberal de rit nou...

Aşa se face că Lucian Cordiş - pe care îl salutăm şi pe această cale - după un parcurs PUNR, PUNR-VR, PSD, PD-L a ajuns la PNL şi, prezent să-şi achiziţioneze lucrările doctorului Novăcescu, trebuie că se simte "liberal adevărat", ce cartea mea!...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS