Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Tipic romanesc: Festivalul de folclor de la Turda a inceput cu o amanare

Agora
Tools
Typography

Anunţat cu surle şi trâmbiţe ca eveniment important pentru promovarea folclorului şi tradiţiilor, Festivalul Internaţional de Folclor "Chemarea Munţilor" - ajuns la cea de-a XI-a ediţie - a început tipic românesc: cu o amânare!

Deşi inclusiv pe site-ul Primăriei Turda - instituţie menţionată ca organizator al evenimentului - festivalul a fost anunţat alături de un program de desfăşurare potrivit căruia totul trebuia să înceapă sâmbătă, 3 octombrie 2015, la orele 14.00 în capătul străzii Lotus din Turda cu parada portului popular, lucrurile nu au stat tocmai aşa.

Mai exact, sâmbătă, 3 octombrie, la orele 14.00, în capătul stărzii Lotus din Turda - unde trebuia să înceapă parada portului popular - nu era nimeni.

Totuşi, cei mai serioşi în respectarea programului au fost nu organizatorii, ci reprezentanţii judeţului Sălaj: ansamblul "Cununa" din Jibou, cei care au sosit cu microbuzul la locul de începere a paradei portului popular la orele 14.04.

Doar ca idee, pe afişul de promovare a evenimentului, partenerii media anunţaţi erau Turda TV, Turda News, Turda Live, Radio Transilvania, Ziarul 21, În Turda şi Ziar 15 minute. Din aceştia, la orele 14.00 (şi chiar la începerea festivalului) nu au fost prezenţi Turda TV, Turda News, Turda Live, Radio Transilvania, În Turda şi Ziar 15 minute. Trageţi dumneavoastră concluziile, ţinând totuşi cont că din perspectiva organizatorilor partenerii media pot fi luaţi în considerare mai degrabă la promovarea de dinaintea evenimentului, că la eveniment...

Apoi, răzleţ, au început să apară micuţii dansatori, fiecare îmbrăcaţi în costume populare, însoţiţi de părinţi sau alţi aparţintărori. Apoi au urmat ansamblurile, unul după altul.

Înainte de apariţia ansamblurilor l-am contactat telefonic pe Aurel Feneşan, preşedintele unuia dintre organismele impicate în organizarea festivalului - Asociaţia "Comori Ardelene" - pentru a afla dacă şi de ce nu se respectă programul anunţat de organizatori.

Pe principiul "Să trăieşti, nepoate!", aurel Feneşan ne-a explicat cât se poate de amabil că "apăi s-a modificat programul şi plecăm de acolo (n.r.: strada Lotus) numa' la 3 (n.r.: orele 15.00). Au fost nişte modificări în program care nu ţin de noi. Da' la 3 pornim şi apoi urmează desciderea oficială şi spectacolele".

Aşa este: parada portului popular a început, până la urmă, în jurul orelor 15.00.

Potrivit zvonurilor care circulau în atmosferă amânarea s-ar fi datorat faptului că la deschiderea festivalului de folclor ar fi fost aşteptate şi oficialităţi reprezentând administraţia turdene, prezenţă neconsemnată la debutul evenimentului, unde singurii care au vorbit în deschidere fiind amfitrionul Emil Moldovan, coordonatorul ansamblului "Cununa" de la Jibou, Victor Pintea, şi preşedintele Asociaţei "Comori Ardelene", Aurel Feneşan.

Potrivit aceloraşi zvonuri, primarul muncipiului Turda - Tudor Ştefănie - ar fi preferat să fie prezent la meciul de handbal dintre Potaissa Turda şi Dinamo Bucureşti, meci de liga naţională a handbalului masculin, competiţie care s-a desfăşurat în aceeaşi zi: sâmbătă, 3 octombrie 2015, cu începere de la orele 14.30.

Cu toate acestea, în cuvântul său din debutul festivalului, Aurel Feneşan spunea: "În numele domnului primar, care mi-a spus să vă mulţumesc, vreau să vă spun că dânsul încurajează folclorul, ne încurajează să facem activităţile astea deosebit de frumoase, n-a putut să vină, dar noi îl considerăm că e prezent aicea cu noi".

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS