Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Coincidente stranii la sarbatorirea Zilei Armatei la Turda | AUDIO

Agora
Tools
Typography

Din nou ne vom opri asupra discursului profesorului Călin Felezeu, doar că de data aceasta ne vom referi la acelaşi discurs dintr-o altă perspectivă.

Chiar dacă pe de-o parte am remarcat aprecierile făcute de profesorul universitar Călin Felezeu cu privire la modul în care naţiunea română ar trebui să se raporteze la ceea ce înseamnă regalitate - vorbitorul fiind singurul care a amintit că 25 octombrie este şi data la care Regele Mihai - îşi sărbătoreşte ziua de naştere - nu putem trece cu vederea unele fragmente din discursul cunoscutului istoric turdean.

Demersul pe care vi-l propunem în continuare poate fi apreciat ca un exerciţiu de imaginaţie - ceea ce n-ar trebui să fie foarte dificil mai ales pentru cei care nu-şi uită propria viaţă de la mână până la gură - la fel de bine cum poate fi apreciat ca fiind un demers în care se scot elemente din context cu un scop anume.

Pentru a aduce linişte celor care nu se vor putea apţine de la a prefera să cadă în ispita de a opta pentru a doua varianta - scoaterea din context - îi invităm pe aceştia să îşi imagineze o stare se asociază imaginea unui medic care fumează cu vorbele aceluiaşi medic care spune că nu e bine să fumezi. Exemplul e uşor exagerat şi nu e vorba de o comparaţie cu situaţia în care ne aflăm dar vrem doar să susţinem că oricât s-ar considera că unele elemente de discurs sunt mai mult sau mai puţin scoase dintr-un context anume, oricea-i face sunt momente în care vorbele parcă nu se potrivesc cu situaţia dată.

Cumva în acelaşi sens vrem să ne referim şi la parte din discursul profesorului universitar turdean, să-l privim dintr-o perspectivă care, cel mai probabil, poate trece neobservată. Asta dacă nu eşti atent.

Deci...

La un moment dat au existat alegeri în cadrul PNL Turda, cei doi contracandidaţi (unul faţă de celălalt) înscrişi în cursă fiind medicul Vasile Grumaz (candidat la funcţia de deputat în Parlament din partea USL) şi profesorul Călin Felezeu (cadru universitar şi istoric). Alegerile au fost câştigate de Călin Felezeu la diferenţă relativ consistentă de voturi.

Nu uitaţi că liberalul Călin Felezeu stătea alături de preşedintele PSD Turda, Cristian Matei, atunci când, în cadrul USL Turda, nu doar că doreau câştigarea alegerilor locale (PNL susţinând, în interiorul USL, candidatul PSD la funcţia de primar) dar în acest sens chiar înfierau PDL Turda, pe actualul primar precum şi toate lucrurile rele pe care le-a făcut PDL-ul pentru România şi cât de rea era aşa-zisa ciumă portocalie (asta cu ciuma ne aparţine, dar ideea era, de fapt, aceeaşi).

Acum amintiţi-vă că de ceva vreme PNL s-a separat de PSD şi s-a împreunat cu PDL-ul pe care înainte îl făcea cu ou şi cu oţet, cu acel PDL pe care îl considera rău pentru România.

De asemenea, amintiţi-vă cum în sediul PNL Turda, foştii penelişti stăteau la aceeaşi masă cu foştii pedelişti - într-un tot unitar sub plapuma noului PNL, ca şi când erau fraţi siamezi de când lumea şi ca şi când niciodată n-ar fi fost în contradicţie unii cu alţii - când ne propuneau candidaţii lor pentru alegerile locale din 2016.

Pentru a putea înţelege complet la ce ne referim, nu uitaţi că virarea rapidă a PNL spre PDL a dezamăgit mulţi cetăţeni care se considerau liberali şi simţeau liberal (bun, acum că majoritatea foştilor penelişti se pupă cu foştii pedelişti ne face să credem că stau acolo din interese comune privind accederea la putere şi nu din respect pentru acele valori liberale pe care le tot vânturau public şi pe care le vântură şi acuma în faţa celor care-i mai cred).

Acum să revenim la discurs...

Cu toate elementele de mai sus în minte, vă invităm să citiţi fragmente din discursul liberalului Călin Felezeu, adică nu discursul profesorului universitar, ci discursul celui care a câştigat funcţia de preşedinte al PNL Turda, acel PNL cu valorile lui liberale şi cu spiritul liberal care, acum, negând aversiunea pe care o avea faţă de pedelişti e acum împreună cu ei:

"Din păcate nu trăim vremuri dintre cele mai bune".
"Parcă ne-am uitat oarece demnităţi ale noastre".
"Parcă ne-am uitat să ne mai gândim la simbolurile noastre naţionale".
"Parcă ne vindem prea repede şi pentru puţini arginţi tot ce-a mai rămas din noi".
"Nu trebuie să ne vindem sufletele pentru nu ştiu ce, pentru că avem o demnitate şi această demnitate ne este dată tocmai de simbolurile noastre naţionale".

Ei, cum e?

Nu-i aşa că e extrem de interesant dacă vă imaginaţi că prin "noi" vorbitorul se referă la "noi liberalii"? Hm... Ba chiar, din anumite puncte de vedere, seamănă cu celebra autocritică de pe vremea comunismului.

Ca discurs în întreg ansamblul său, discursul e cât se poate de în regulă venind din partea unui profesor universitar doctor în istorie. Dar anumite elemente de discurs rostite de un liberal mai ales în contextul în care s-a poziţionat de bună voie liberalismul de la noi, parcă pur şi simplu nu se potrivesc. Sau parcă pur şi simplu înseamnă şi altceva la nivel de metadiscurs.

Cei care doriţi să vă bucuraţi de întreaga alocuţiune a profesorului universitar turdean, vă invităm să o audiaţi mai jos:

{mp3}2015/10/felezeuDiscurs{/mp3}

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS