Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Coincidente discursive la sarbatorirea Zilei Armatei la Campia Turzii

Agora
Tools
Typography

Aţi avut vreodată acel sentiment, acea senzaţie la care majoritatea se referă spunându-i "déjà vu"? Şi când a fost ultima dată când aţi avut acest sentiment, această senzaţie? Nu a fost cumva recent, cum ar fi de exemplu la evenimentele prilejuite de sărăbtorirea Zilei Armatei Române de la Câmpia Turzii? Sigur-sigur?

Ei bine, la noi nu a fost aşa... La noi s-a întâmplat când ascultam înregistările discursurilor. Era o chestie, aşa, gen: "stai că, parcă, asta am mai auzit-o odată". Dar la cine?

Două din cele trei discursuri de la Câmpia turzii au reţinut atenţia: cel al primarului Radu Hanga şi cel al comandorului Ionel Pilat.

Ca să nu ne pierdem în amănunte, redăm mai jos, în întregume, cele două discursuri. În ce priveşte, însă, "codul culorilor", este foarte simplu: cu roşu sunt similarităţile între cele două discursuri.

Cu albastru, însă, sunt similarităţile între discursurile de la Câmpia turzii şi un discurs de la Turda.

Spor la citit vă dorim!

Radu Hanga (primar Câmpia Turzii)

"Stimaţi concetăţeni, 25 octombrie constituie amintirea unei zile de împlinire naţională, ziua când Armata Română şi-a îndeplinit menirea firească.
Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost şi sunt în slujba ei.
Moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, ziua de 25 octombrie este Ziua Armatei României, o zi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
La 25 octombrie 1944, Armata Română elibera ultima localitate românească de sub ocupaţie străină: oraşul Carei.
Acţiunile militare purtate de Armata Română în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios, soldat, pe pământul transilvan, cu numeroase jertfe.
Mii de militari din cadrul armatei a IV-a, comandate de bravul general Dăscălescu şi trupele Armatei I a generalului Atanasiu au căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Cluj, Oradea, Satu Mare şi Carei, în total peste 50.000 de oameni, morţi şi răniţi.
La această sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei României, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război care au înfruntat vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi intergritatea României, să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem, de peste timp, gânduri de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră, a tuturor!
La mulţi ani Armată Română!"

Cmdr. Ionel Pilat (reprezentând Flotila 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii)

"Stimate domnule senator, domnule primar, dragi camarazi şi onorată asistenţă, astăzi, 25 octombrie, este Ziua Armatei României, este un moment simbolic în istoria poporului român, înscris în calendarul sărbătorilor noastre de suflet.
Noi, militarii Armatei Române, alături de toţi românii, sărbătorim această zi cu încredere şi cu speranţă în viitor, cu gândul la misiunile prezente şi la cele viitoare.
Cei aflaţi la datorie sub faldurile drapelului tricolor, în misiuni în ţară sau în afara graniţelor ei, folosesc răgazul acestei zile de sărbătoare pentru a evoca, plini de emoţie şi mândrie, faptele de arme ale înaintaşilor.
Este o zi de cinstire pentru eroismul şi jertfele prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră a apărat unitatea naţională şi integritatea teritorială.
Această zi, 25 octombrie, a fost stabilită având ca motiv principal faptele de arme ale armatei României şi rezultatul acestora, acela de reîntregire a graniţei de vest a României şi anularea de facto a prevederilor Diktatului de la Viena.
25 octombrie va rămâne în istorie şi în memoria poporului român ca o zi de împlinire naţională, ziua când Armata României a readus la hotarele ei patria care a zămislit-o, îndeplinindu-şi menirea firească.
Acţiunile militare purtate de Armata României în bătălia pentru Ardeal alcătuiesc un drum glorios soldat pe pământul transilvan cu numeroase jertfe.
Mii de militari au căzut vitejeşte în luptele sângeroase de la Sântu Gheorghe, Târgu Mureş, Oarba de Mureş, Păuliş, Turda, Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare şi Carei.
Toate acestea pun în evidenţă faptul că Ziua Armatei României este legată de obiectivele Armatei României care au vizat întotdeauna îndeplinirea idealurilor naţionale: unitate, suveranitate, independenţă şi integritate teritorială.
Cine nu a fost soldat va înţelege mai greu ce mare povară porţi pe umeri precum şi unicitatea şi singurătatea soldatului aflat în misiune. Astfel, ziua armatei a fost, este şi va fi mereu ziua soldatului. Sărbătorile sunt pentru oameni, iar omul soldat are azi bucuria de a fi sărbătorit aşa cum se cuvine, de întreaga ţară.
La această sărbătoare, cu ocazia Zilei Armatei României, se cuvine ca tuturor eroilor neamului şi veteranilor de război care au înfruntat gloanţele şi vitregia războiului, celor care şi-au dat viaţa pentru libertatea, unitatea şi intergritatea României, să le aducem un călduros şi pios omagiu şi să le transmitem, de peste timp, gândurile de recunoştinţă veşnică din partea generaţiilor de azi, a noastră a tuturor!
Dumnezeu să binecuvânteze Armata României! La mulţi ani, dragi camarazi! La mulţi ani Armatei României! La mulţi ani România!"

Aşadar, ca lucrurile să nu rămână închistate teritorial doar la Câmpia Turzii, am reascultat un alt discurs, de data aceasta de la Turda. Şi iată cum sunau două fragment din discursul comandantului Garnizoanei Turda - colonel Ioan Costinel Boboc - rostit cu vreo oră în urmă (faţă de discursurile de la Câmpia Turzii), la manifestările similare de la Turda:

"Devenită simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc, data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei".

"Cele consemnate anterior pun în evidenţă faptul că Ziua Armatei este legată efectiv şi afectiv de Transilvania, leagănul genezei şi evoluţiei istorice a poporului nostru, de obiectivele şi sentimentele Armatei Române care au vizat întotdeauna împlinirea idealurilor naţionale: unitate, independenţă, suveranitate, integritate teritorială".

Măi, să fie!...

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS