Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

13
Tue, Apr
272 New Articles

TURDA: Colectarea selectiva 2.0

Agora
Typography

Oricât ar părea de ciudat, colectarea selectivă a deşeurilor insistă să rămână una din bornele de civilizaţie care ghidează atitudini, comunităţi, societăţi întregi chiar.

După ce că se pot lăuda cu Mihai Viteazul, cu Salina Turda sau cu Palatul Voievodal de secol XV (clădirea Muzeului de Istorie din Turda), turdeni mai au un motiv de laudă.
Vrând - dar mai ales nevrând - Turda se defineşte, încet, ca vârf de lance în colectarea selectivă a deşeurilor. Altfel spus, colectarea selectivă a deşeurilor, la Turda, a trecut la un alt nivel, unul superior.
Spărgând efectiv barierele impuse de un număr prea mare de criterii - sticlă, plastic, metal, hârtie, carton, deşeu menajer, deşeu din construcţii, deşeu vegetal etc. - turdenii, unii dintre ei, au reuşit să simplifice categorisirea deşeurilor până la limita fundamentală, relevând astfel umanităţii întregul potenţial al conceptului de colectare selectivă.
Iniţiativa, pe lângă că este una extraordinară - adică excede ordinarul, normalul - începe să prindă din ce în ce mai mult contur, este mai bine asimilată şi însuşită de către unii cetăţeni şi deja chiar poate fi observată în tot mai multe locuri ale municipiului.
Ca să nu vă mai ţinem ca pe spini - spini din deşeuri vegetale, evident - o să vă spunem că la Turda face furori un singur criteriu de selecţie! Adică deşeurile se împart în deşeuri care se aruncă în pubele şi care se aruncă pe lângă pubele sau, după caz, pe jos. Aşa se face colectarea selectivă la Turda!
Pionierii acestei idei inovatoare par să fie tot oameni simpli şi nu vreun politician sau vreun mai mare al actualităţii. Sunt acei oameni simpli, care caută în gunoaie şi care fac, de fapt, selecţia finală. Acei, anonimi, acei necunoscuţi, care, iată, dau oraşului un aspect cum nimeni nu şi-ar fi imaginat vreodată. Sunt oameni pe care nimeni nu-i bagă în seamă, care trec mereu neobservaţi ca şi cum nici nu ar exista, dar nişte oameni - se dovedeşte - măreţi. Şi măreţi nu doar prin inovarea pe care au adus-o în colectarea selectivă a deşeurilor, nu prin varianta simplistă şi tot mai accesibilă de colectare pe care o propun, ci măreţi inclusiv prin faptul că nimeni nu-i atinge. Nici măcar autorităţile!  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS