Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

13
Tue, Apr
272 New Articles

"Lupta" pentru teatrul turdean: Deceanu vs. Leoveanu cu un catalizator UDMR

Agora
Typography

Momentul prezentării raportului de activitate al Teatrului Municipal Turda în plenul consiliului local al municipiului a fost urmat de reacţii. În general, verbale.

Printre cei care au luat cuvântul sunt Mihaela Deceanu, actriţă a Teatrului Municipal Turda şi Gabriela Leoveanu, ca reprezentant al consiliului artistic al instituţiei de cultură turdene, cu un scurt "intermezzo" al consilierului UDMR Adamosy Clara.
În continuare o să redăm fragmente de discursuri, cel puţin în baza dreptului la exprimare al fiecărui cetăţean.

Mihaela Deceanu (actriţă a Teatrului Municipal Turda):
"Doamna director nu a respectat legile teatrului - 353/2007 - care o obligă să aibă un consiliu artistic în momentul în care s-a creat contractul colectiv de muncă pe ramura"
"Ce-a însemnat lipsa acestui filtru? Banii Consiliului local îi cheltuiesc cum vor ei"
"Şi neexistând acest filtru, vreau să o întreb pe doamna director cum a făcut selecţia pentru regizori, pentru scenografi, pentru artiştii colabnoratori pe care i-aţi adus şi pentru care s-au cheltuit o groază de bani... ştim foarte bine ce înseamnă producţia unui spectacol"
"N-a ţinut cont că în acest teatru a fucţionat un sindicat, aşa cum era el, dovadă că instanţa ne recunoaşte, or sindicatul are drept să participe, chiar cu vot consultativ, la consiliul de administraţie şi la consiliul artistic"
"Am solicitat în scris doamnei director să îmi răspundă nominal cine sunt membrii consiliului de adminstraţie. Au trecut doi ani. Nu-mi răspunde! Consiliul artistic era clar că nu exista!"
"M-a dat afară, m-am reîntors, m-aşteptam, doamna director, să mă chemaţi şi să îmi spuneţi «a fost o prostie, trecem peste asta...»"
"Dar a continuat să exercite presiuni asupra mea, să-mi dea mustrări, să mă înjure pe la colţuri, ca eu să cedez psihic şi să plec şi să îşi pregătească paşii pentru a-mi desface contractul de muncă"
"Ca să nu o trecem în problemă personală, este vorba de nerespectarea legilor. Niciodată sindicatul nu a fost chemat în consiliul de administraţie sau în consiliul artistic"
"S-au luat decizii aşa cum a vrut, cheltuielile au fost imense, au fost aduşi artişti colaboratori..."
"Mi-a spus că nu m-a distribuit pentru că nu m-a ales regizorul. Cum să mă aleagă când, de exemplu, ultima distribuţie pe care o face la «Hansel şi Grettel» o face în timpul concediului deoidihnă al actorilor? S-a pomenit aşa ceva? Te întorci la servici şi vezi distribuţia gata făcută. În timpul concediului s-a făcut aşa-zis-ul casting"
"Cum aţi ales actorii dacă nu aţi avut consiliu artistic? Cum descurcaţi conflictul de interese în faptul că dumneavoastră, ca manager, v-aţi angajat soţul, sau concubinul, pe două funcţii: administrator şi impresar?"

Adamosy Clara (consilier UDMR în cadrul Consiliului local Turda): 
"Domnule preşedinte, stimaţi colegi, nu suntem obligaţi să discutăm relaţiile contractuale în Teatrul Municipal Turda. Vă rog foarte mult să nu implicaţi membrii Consiliului local să se implice într-o asemenea discuţie care nu-şi are locul aici, astăzi, acum"

Mihaela Deceanu (actriţă a Teatrului Municipal Turda):
"Dar eu vorbeam şi despre faptul că nu s-a respectat legea"

Adamosy Clara (consilier UDMR în cadrul Consiliului local Turda): 
"Noi nu avem ce discuta acum!"

Mihaela Deceanu (actriţă a Teatrului Municipal Turda):
"Nu am avut un consiliu artistic şi membrii de sindicat nu au fost convocaţi niciodată. Aici e problema şi de aici vă rog să vedeţi ce cheltuială uriaşă s-a făcut cu bugetul local..." 

Gabriela Leoveanu (reprezentant al noului consiliu artistic şi cetăţean care consideră că cel mai bun jurnalist local din zona Turda - Câmpia Turzii este Ladanyi Emese):
"Cel mai bun teatru din lume cotat astăzi este teatrul maghiar din Cluj"
"Are un director mult mai zbir şi necomunicativ cu actorii şi cu personalul decât doamna director, dar n-ar fi putut să aducă pe aşa o culme acel teatru dacă n-ar fi fost atât de intransigent"
"Îmi pare foarte rău pentru doamna Deceanu... Susţine că s-au făcut cheltuieli, s-au făcut cheltuieli... Nu s-a cheltuit bugetul în întregime, am înţeles, deci nu putem să considerăm că s-au furat banii publici"
"Nu numai banii publici i-a cheltuit, ci şi cei pe care ar fi putut să-i cheltuiască altfel, prin sponsorizări, în alt fel... A făcut totul pentru teatru..."
"Vreau să spun că sunt foarte puţini oameni de teatru în acest oraş. A nu aprecia faptul că aduci o doamnă Mănuţiu în acest oraş care până acum se spunea «A, eşti din Turda, ha-ha-ha...»"
"Eu, care am trăit 40 de ani în teatru ştiu ce înseamnă să fii din Turda şi să fii dispreţuit"
"La ora actuală nu mai sunt turdenii dispreţuiţi şi fac şi eu tot posibilul ca Turda să fie şi între oamenii de cultură recunoscut ca un oraş deosebit"
"Cu o lună înainte, un concetăţean de-al nostru scria mare în ziarul local că toţi consilierii şi angajaţii primăriei sunt inculţi şi trebuie schimbaţi. Nu ştiu dacă acel domn avea căderea să îşi dea cu părerea despre cultura consilierilor sau a oricui altcuiva. Nici el nu este un om cu o cultură deosebită"
"În continuare vehiculează că el influenţează acest consiliu şi el este consilierul dumneavoastră cultural. Or, dacă aşa stau lucrurile şi cu asemenea oameni stăm de vorbă, atunci nu vom face niciodată teatru"
"Teatrul este o instituţie culturală adevărată, nu este cămin cultural, nu este casă de cultură, nu este dansuri populare, sau sport. Este teatru!"
"Teatrul este cel care schimbă societatea în lume. Toate gradele de civilizaţie au fost, înainte, consemnate de teatru"
"Poate că nu suntem încă obişnuiţi cu schimbările care au loc în teatru pentru că întotdeauna teatrul şi cultura a luat-o înaintea evoluţiei sociale a oamenilor"
"Într-adevăr, eu, când m-a solicitat doamna director să o ajut, am trecut peste toate neplăcerile cu ea şi peste toate neînţelegerile"
"Orice om de cultură trebuie să fie un om al dreptăţii. Nu era drept ca pentru o neînţelegere cu mine eu să nu contribui la realizarea acestui festival care a fost deosebit de bine organizat"
"Festival nu înseamnă doar cele trei spectacole, care şi acelea au fost alese foarte bine. Este un spectacol nou, Vişniec, este cel mai jucat autor pe toate scenele lumii. Este, mai apoi, un recital de primă mână din Bucureşti, pentru care au trebuit multe intervenţii ca să accepte, şi un spectacol mai iubit de oameni, deci puţin mai clasic, dar al unui mare regizor, Dabija, care a luat premiul UNITER şi care a avut şi el neînţelegerile lui cu Turda şi a trecut peste ele"
"În '68 directorul teatrului era naşul fiului meu şi pentru că am lipsit la o repetiţie, m-a întrebat: «Îţi desfac contractul de muncă sau îţi dai demisia?». Şi mi-am dat demisia!"
"Clara Labancz, care este scenografă, i s-a desfăcut contractul nu de către doamna Narcisa, cum scrie pe toate blogurile, ci de către fostul director Stelian Stancu"
"Am făcut noi vreo reclamaţie, am dat pe cineva în judecată? Am făcut circ?"  

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS