Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Radu

Editorial
Tools
Typography

În trecut, la această rubrică a publicaţiei noastre au mai fost dedicate texte diverselor categorii socio-profesionale cum ar fi actorii sau cadrele didactice, execpţie făcând politicienii, pe care nu-i considerăm categorie socio-profesională, ci, mai degrabă persoane cu diverse tendinţe ancorate - ei ne-au convins! - de multe ori într-o cu totul altă direcţie decât promisiunile făcute în momentele cheie pentru ei.

De această dată, aşadar, ne vom referi la o anumită categorie socio-profesională: actorii. Şi chiar dacă am mai făcut-o cu alte ocazii, ceea ce este diferit acum e faptul că ne vom referi la un actor anume: Radu Botar.
Radu este un actor originar din Turda - din micro III, ca să fie mai specific pentru unii - care a avut prilejul să urce pe scena Teatrului Municipal Turda într-un spectacol, două, trei... Şi, în timp, spectacolele în care juca Radu la Turda au început să se înmulţească. Până odată!
"Odată" acesta a fost atunci când Radu părea să fi dispărut din peisajul dramatic turdean, pentru ca iubitorii de artă dramatică să afle că Radu activează la Teatrul de Nord Satu Mare. Aşa cum nu o singură dată spunea inclusiv regizorul tehnic Ovidiu Cosac, Radu a plecat de la Turda mai degrabă împins de la spate. Din nefericire, Radu nu a fost singurul actor aflat în această situaţie, un nume mai recent aflat în aceeaşi situaţie fiind Stelian Roşian - care, la fel, activează la Satu Mare.
Nedorit de anumite interese, Radu a plecat de la Turda pentru a străluci - aşa cum avea să se dovedească ulterior - la Satu Mare, unde Consiliul Judeţean a primit această strălucire pentru că în 2010 avea să îi acorde titlul de personalitatea culturală a anului. Şi, cel mai probabil, acest lucru s-a întâmplat nu pentru că era un actor prost, dovadă fiind şi colaborările lui Radu cu alte teatre din ţară precum Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" din Târgu Jiu sau Teatrul "Ion D. Sârbu" din Petroşani. Cu alte cuvinte, Radu este un actor bun. Doar că, la un anumit moment, din diverse motive care în general scapă opiniei publice şi iubitorilor de teatru turdeni, Radu n-a fost bun pentru Turda, moment în care Turda, într-un fel, l-a pierdut.
Însă nu l-a pierdut chiar de tot, pentru că Radu a mai venit la Turda cu diverse ocazii oferind momente de sclipire teatrală pentru cei care şi-au dorit acest lucru.
Dacă stai de vorbă cu Radu - ocazie pe care personal am avut-o în urmă cu aproape un an la Zilele Municipiului Turda când ne ascundeam de soare şi de prea mulţi decibeli sub o umbreluţă încărcată până la refuz cu numele unei mărci de bere - observi cât se poate de clar că Radu e un om cât se poate de normal, un om ca ceilalţi oameni, fără ifose de vedetă, fără ceea ce în ziua de azi s-ar numi "figuri în cap". E pur şi simplu un om care doar e foarte bun în ceea ce face. E un turdean foarte bun pe scenă.
Cu un discurs clar, limpede, Radu poate să îţi exprime ce trăieşte în aşa fel încât să înţelegi, te poate ridica undeva sus, să vezi totul de unde nu toţi au posibilitatea să privească, şi te poate aduce înapoi pe pământ mai bogat şi cu amintiri care îţi rămân toată viaţa.
Acest Radu, însă - cu tot cu râsul său larg şi sănătos care te umple de bună dispoziţie - se află acum într-o cumpănă. Şi pentru că undeva adânc în sufletul lui Radu e tot turdean şi nu a uitat de oraşul său natal, poate că a sosit momentul să arătăm şi noi că nu am uitat de el. Şi aşa cum Radu a revenit din când în când la Turda, e momentul ca şi Turda să arate că nu l-a pierdut de tot.
Spectacolul caritabil organizat pentru sprijinirea lui Radu are loc pe 26 iunie la Teatrul Municipal Turda - pe aceeaşi scenă pe care Radu a debutat - iar biletele în valoare de 15 lei se pot achiziţiona de la cafeneaua "La papion" situată vizavi de Catedrala Ortodoxă din Turda.
Acesta e momentul în care turdenii putem să-i arătăm lui Radu că nu l-am uitat şi suntem alături de el când are nevoie de noi cel mai mult. Şi ştiţi de ce? Pentru că dacă stai de vorbă cu Radu, vei înţelege cât se poate de clar, de limpede, că el iubeşte mai mult îngerii de pe pământ, nu din cer.

Articol scris pentru Ziarul 21.

 

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS