Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Poporul a ales. A ales să fie popor

Editorial
Tools
Typography

Gata! Apele s-au liniştit... Sau nu? Încă mai sunt nemulţumiţi de rezultatul alegerilor şi, cu ultimele sforţări împroaşcă fiecare cu ce are la îndemână (mai vâscos sau nu) înspre îningători? De ciudă, sau de ce? Din incapacitatea de a-şi gestiona propriile frustrări?

Parcă un om cu carte spunea că atunci când auzi larmă, gălăgie pe drum şi vezi mulţime adunată făcând scandal, fii sigur că trece un om de treabă. Nu ştim dacă aceste vorbe au aplicabilitate neapărat completă după aceste alegeri, dar cine ştie?...

Cei care se credeau mereu pe cai mari, care simţeau că pământul le e sigur sub picioare (sau unii doar mimau asta ascunzând frici adânci, doar de ei ştiute) au avut surprize. Iar surprizele, ca orice surprize - ce să vezi? - i-au luat prin surprindere!

Nici n-au ştiut ce i-a lovit!

Vă spunem noi ce i-a lovit: cetăţeanul, votul i-a lovit! Pe unii direct în plex încât le-a tăiat respiraţia pentru o perioadă.

Înghiţitul în sec şi înnegrirea de furie ar putea să devină obiceiuri tradiţionale după alegeri dacă electoratul va fi din ce în ce mai educat şi va dobândi, într-un final, maturitatea de a alege să îşi exercite dreptul la vot. Se poate! Cetăţenii, în felul lor, au dovedit că se poate face schimbare şi nu e deloc complicat: trebuie doar să îşi exercite un drept pe care îl au.

Doar aşa, ca idee, o să reluăm (din ciclul "dacă doriţi să revedeţi") câteva fragmente de declaraţii date de unii dintre candidaţi cu ceva timp în urmă, când au fost întrebaţi cum apreciază faptul că alegerile sunt într-un singur tur şi dacă acest fapt îi avantajează sau nu.

Radu Hanga (candidat ALDE la Câmpia Turzii): "Consider că e în regulă că alegerile sunt într-un singur tur. Pe mine mă avantajează".

Petre Pop (candidat PSD Câmpia Turzii): "În acest context poate să fie un avantaj pentru Partidul Social Democrat şi candidatul său. Mai ales în zona noastră PSD are un electorat serios, stabil şi constant şi asta o demonstrează istoricul în Câmpia Turzii iar alegerile într-un singur tur favorizează acest tip de partide".

Mircea Irimie (candidat ALDE la Turda): "Această lege este făcută de cele două mari partide, PSD şi PNL, pentru că ei au cei mai mulţi primari în România şi îşi favoritzează actualii primari de-a ieşi din primul tur. Eu, din toate evaluările mele, am şansa de-a face schimbarea. Vă spun de acum: eu am să câştig Primăria, la Turda va fi schimbare".

Tudor Ştefănie (candidat PNL la Turda): "Eu am prins pe parcursul activităţii mele politice şi alegeri dintr-un tur şi alegeri din două tururi. Am câştigat cu peste 50% în ultimele două mandate, ca atare cine este valoros să se gândească să obţină peste 50% în scrutinul electoral şi atunci este valoros şi dintr-un tur şi din două. Un candidat valoros totdeauna se va departaja de ceilalţi prin ceea ce face şi prin ceea ce vine ca program pentru populaţie".

Să presupunem că ar fi fost alegeri în două tururi de scrutin. În acest caz, atât la Turda cât şi la Câmpia Turzii primarii în funcţie nu ar fi intrat în turul doi.

Aşadar, ce au vrut cetăţenii? Au vrut schimbare! Ce nu au vrut cetăţenii? Să nu îi vadă în continuare pe aceeaşi primari în funcţie.

Nu ştim cât se vor mai auzi ecourile acestor alegeri în zona noatră şi nu ştim cum se vor manifesta nemulţumiţii, dacă o vor face.

Ce ştim însă, este că ceva s-a schimbat, că anumite "mituri" au căzut, că până şi regii "mor", până şi "titanii" îşi ling rănile.

Nimeni nu e de neînlocuit. E nevoie doar de voinţă şi de asta trebuie să dea dovadă cetăţeanul.

Ce vom face noi? Mergem în continuare înainte! Pentru mulţi aceste alegeri au fost ca un duş rece însă dincolo de asta alegerile, cel puţin în zona Turda - Câmpia Turzii, s-au dovedit un exerciţiu: se poate!

Încet-încet învăţăm, încet-încet ne deşteptăm şi încet-încet regăsim forţe de a trece deasupra aroganţei unor politicieni şi de a le arăta în faţa cui dau ei socoteală.

Încet-încet devenim normali.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS