Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

25
Thu, Apr
112 New Articles

Pozitia PNL in raport cu legea irigatiilor

Diverse
Typography

În cadrul unei conferințe de presă, desfășurată la Cluj-Napoca, în data de 2 octombrie 2015, cu participarea deputatului european Daniel Buda, a deputatului și vice-președintelui PNL Raluca Turcan și a senatorului Marius Nicoară, s-a atins problema atât de mediatizatei legi a irigațiilor, a cărei neadoptare reprezintă un nou eșec răsunător al coaliției de guvernare, coagulată în jurul PSD.

Cu acest prilej, PNL a solicitat public, prin vocea europarlamentarului Daniel Buda, demisia ministrului Daniel Constantin (ALDE), din cauza incapacităţii domniei sale de a face tot ceea ce este necesar, astfel încât proiectul de lege privind irigaţiile să treacă în plenul Camerei Deputaţilor. Această lege era una extrem de importantă deoarece, prin respingerea ei, devine practic imposibilă absorbţia celor 435 de milioane de euro, bani care provin din fonduri europene şi care pot fi atraşi în România. Practic, prin acest comportament cel puțin bizar al Guvernului Ponta, care nu și-a mobilizat în niciun fel proprii parlamentari, se sabotează viaţa de zi cu zi a cetăţeanului şi asigurarea necesarului de hrană pentru România.

Ne întrebăm, la modul sincer, dacă este doar o chestiune întâmplătoare sau, așa cum considerăm noi, este un plan extrem de bine pus la punct pentru ca România să fie, pe mai departe, doar o piaţă de desfacere agricolă generoasă pentru alte state. Ne aducem cu toții aminte, când tot PSD era la guvernare, atunci când s-a negociat intrarea României în UE, şi la capitolul agricultură s-a negociat tot în genunchi, căci, încă de atunci, exista o diferenţă uriaşă între subvenţiile oferite fermierilor români şi subvenţiile acordate fermierilor din alte state comunitare.

De altfel, comisarul european Phil Hogan a explicat cât se poate de clar că infrastructura primară a irigaţiilor trebuie să fie de apanajul instituţiilor din România şi că, fără această infrastructură, cele 435 de milioane de euro, oferite de UE pentru dezvoltarea sistemelor de irigaţii, nu vor putea fi utilizate. De aceea, ne exprimăm speranța ca domnul Liviu Dragnea să aibă capacitatea de a-i mobiliza în viitor pe parlamentarii din arcul puterii, pentru că este, în fond, o chestiune de responsabilitate a celor care astăzi se află la guvernare.

Pe de altă parte, PNL Turda a solicitat o opinie avizată pe tema legii irigațiilor din partea domnului Emil Turdean, administratorul SC AGROTURDEAN SRL, unul dintre cei mai importanți producători agricoli din Transilvania și membru în Biroul executiv al liberalilor turdeni. Iată, textual, care este poziția domniei sale în această chestiune:

”Din anul 2000 se tot emit legi în domeniul agricol, se tot conturează acel cadru legal care să producă efecte pozitive în această ramură economică vitală pentru dezvoltarea României, dar, în mod concret, nu se întamplă Nimic. În ceea ce privește strict legea irigațiilor, aș începe prin a pune un mare semn de întrebare vis-a-vis de seriozitatea cu care aparatul ministerial condus de domnul ministru Daniel Constantin a tratat acest aspect economic de mare importanță, în condițiile în care domnul ministru Daniel Constantin nu a avut nici măcar disponibilitatea de a consulta, pe această temă, organizațiile profesionale care activează în sectorul agricol. Prin urmare, gândim și forțăm adoptarea și implementarea unei legi economice de maximă importanță, absolut vitală pentru dezvoltarea agriculturii românești, fără să manifestăm un minim de considerație față de producătorul agricol, care este, în fapt, beneficiarul direct al acestei legi, și care, tocmai din această poziție, ar fi trebuit consultat, ascultat și chiar cointeresat în elaborarea acestui proiect de lege. De altfel, totala lipsă de competență a ministrului în cauză și a aparatului ministerial pe care îl conduce reiese cu prisosință din rata extrem de redusă (aproape insignifiantă) de atragere a fondurilor europene oferite României pe componenta agricolă, fapt vizibil în numărul derizoriu de proiecte agricole implementate cu finanțare europeană. Subliniez, de asemenea, și faptul că ghidurile de aplicație oferite solicitanților de fonduri europene prin PNADR, se remarcă doar prin lipsa lor de coerență și claritate. Punctul meu de vedere în ceea ce privește chestiunea irigațiilor, care, mărturisesc, concordă cu opinia marii majorități a antreprenorilor în sectorul agricol, este acela că situația ar putea fi ușor rezolvabilă dacă infrastructura existentă, în starea dezolantă în care se află ea astăzi, ar fi cedată spre competență Consiliilor Județene, caz în care s-ar putea accesa mult mai facil fondurile europene necesare reabilitării sistemului de irigații și s-ar crea condițiile favorabile încheierii unor parteneriate public-privat în acest scop. Altfel, totul este un exercițiu ieftin de imagine al acestor guvernanți, care agită spiritele cu un singur scop: propaganda electorală”.

Încheiem, exprimându-ne surprinderea și ușoara nemulțumire cu privire la atacurile și insinuările total nefondate ale unor reprezentanți ai ALDE Cluj, al căror scop exclusiv este dilatarea propriei imagini electorale și care încearcă să mute responsabilitatea eșecului neadoptării acestei legi, în mod extrem de curios, pe seama parlamentarilor liberali, care s-au abținut de la vot, manifestând serioase rezerve cu privire la multe dintre dispozițiile legii, în condițiile în care o bună parte a aleșilor puterii au considerat că au lucruri mult mai importante de rezolvat decât să fie prezenți la votul din Cameră pe acestă lege!? Oare, nici măcar parlamentarii coaliției de guvernare să nu mai aibă încredere în proiectul ministrului Constantin, căci de viziunea sa în domeniul agricol ne-am lămurit cu toții: lipsește cu desăvârșire. Splendidă ratare, cum ar spune marele dramaturg Tudor Mușatescu.

Departamentul de comunicare al PNL Turda

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS