Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

16
Tue, Apr
106 New Articles

Tinerii social-democrati din Campia Turzii au un tel: 1% din bugetul local, pentru tinerii din oras

Diverse
Typography

Tinerii social-democraţi de la Câmpia Turzii s-au întâlnit joi, 28 ianuarie, în sala de şedinţe a Palatului Cultural "Ionel Floaşiu" împreună cu seniori ai partidului unde reprezentanţii TSD şi-au făcut publice intenţiile.

Întâlnirea a debutat cu cuvântul preşedintelui TSD Câmpia Turzii, Gabriel David, care a făcut o trecere în revistă a activităţilor organizaţiei.

"Noi ne-am început activitatea în luna august 2015" începea Gabriel David retrospectiva pe care o propusese, amintind de diverse acţiuni făcute în baza unui program la care tinerii din TSD s-au angajat, acţiuni precum: donare de sânge pentru supravieţuitorii din clubul Colectiv, participare la Balul Bobocilor de la Colegiul Tehnic "Victor Ungureanu" sau proiectul - de Crăciun - pentru 13 familii cu diverse probleme din Câmpia Turzii.

"Noi venim către administraţia locală din municipiul nostru şi cerem ca 1% din bugetul municipiului să fie alocat, anual, exclusiv activităţilor pentru tineri" spunea Gabriel David prezentând apoi, pe larg, proiectul pe care tinerii social-democraţi îl au.

Astfel, considerat "Anul Responsabilităţii, Solidarităţii sociale şi Diasporei", 2016 este anul în care tinerii veneau cu această propunerea solicitării de fonduri în vederea sprijinirii proiectelor care se focusează asupra unor probleme specifice tineretului, probleme precum: (sub)cultura, comunitățile tinerilor, stilul de viață, tineretul și educația, comunicarea și relațiile interpersonale, valorile și aspitațiile sociale ale tinerilor, comportamentul civic, politic și religios, criza de identitate și/sau prejudecăți sau comportamente deviante ale tinerilor.

Consideraţi, de către reprezentanţii TSD Câmpia Turzii, ca fiind "o categorie socială importantă pentru comunitate, cu nevoi specifice care țin de dezvoltarea personalității în această etapă a vieții şi care reprezintă viitorul comunității", tinerii sunt în prim-planul atenţiei acestei iniţiative, în opinia iniţiatorilor sumele putând însemna, de fapt, mai mult sport, mai multe activităţi culturale, educaţie în petrecerea timpului liber, socializare, dar şi susţinerea performanţei în educaţie şi sport pentru olimpicii şi campionii municipiului.
tinerii valoroşi ai municipiului, lipsa lor de resurse financiare şi nevoia de sprijin inclusiv moral au fost principalele argumente cu care tinerii social-democraţi de la Câmpia Turzii şi-au motivat proiectul.

Dacă părinţii tinerilor, cadrele didactice şi chiar comunitatea însăşi au fost consideraţi beneficiari indirecţi ai proiectului, beneficiarii direcţi, aşa cum au fost aceştia prezentaţi în proiect, ar fi tinerii (până în 35 de ani) și organizațiile care reprezintă interesele acestora, grupurile de inițiativă, grupurile de implicare socială, grupurile sportive, grupurile culturale/artistice, elevii olimpici/cu rezultate bune la învățătură şi studenții reintegrați în comunitate.

"E nevoie de implicarea tinerilor în actul decizional" spunea şi Petre Pop, administrator public şi preşedinte al PSD Câmpia Turzii, atrăgând totodată atenţia că propunerile trebuie să fie în consonanţă cu nevoile reale ale tinerilor. "Normal că atunci când îţi propui ceva, ai o viziune, ai obiective, dar trebuie să găseşti şi modalităţi de a implementa".

Pe de altă parte, primarul Radu Hanga - prezent la întâlnire - a explicat tinerilor că bugetul municipiului Câmpia Turzii este, undeva, la aproximativ 40 de milioane de lei, adică 400 miliarde lei vechi. Din aceştia 8,5 mld. sunt pentru sport, iar sport fac, în general, tinerii, nu vârstnicii. Cu învăţământul se cheltuie 12 mld. lei vechi. "Numai cu sport şi învăţământ sunt 20 de mld. de lei veci, adică 5% din buget" spunea Ioan Hanga, adăugând apoi sumele pentru cultură (care în bună parte sunt şi pentru tineri) care sunt în valoare de aproximativ 20 mld. lei vechi, ceea ce înseamnă că doar cu aceste trei domenii se cheltuie cam 10% din buget.

"Se fac eforturi şi se cheltuie mulţi bani pentru a asigura condiţiile de educaţie, de dezvoltare a personalităţii tinerilor, de formare a lor pentru viaţă" mai spunea primarul Câmpiei Turzii care îi invita pe iniţiatori, astfel, să fie mult mai precişi în ceea ce vor să facă şi pentru ce solicită fondurile.

Poate şi de aceea, la întâlnire erau prezente inclusiv reprezentante ale elevilor care spuneau că unele dintre lucrurile pe care le vor realizate sunt un skate park în parcul mare din oraş, un loc similar pentru bikeri, diverse evenimente în aer liber precum discoteci sau spectacole la care să fie invitaţi tinerii talentaţi din municipiu ori artişti cunoscuţi sau chiar să se aloce fonduri prin care să fie recompensate, în cadru festiv, performanţele şcolare ale elevilor merituoşi şi care au obţinut rezultate deosebite, ori să fie alocate fonduri pentru recuzita necesară în implementarea de proiecte educative.

Pe de altă parte, Ioan Mihăşan, prezent la întâlnire în calitate de instructor al ansamblului folcloric "Mugurelul" spunea că la momentul de faţă parcă tot mai puţini copii şi tineri sunt atraşi de tradiţii, instructorul considerând că nu trebuie să ne fie ruşine cu tradiţiile care, astfel, ar risca să se piardă, iar asta ar însemna pierderea identităţii.

"Astăzi a fost doar o iniţiativă, am aruncat mănuşa", spunea Anamaria Ianoşi - vicepreşedinte al TSD Câmpia Turzii - menţionând că "un astfel de proiect este destul de greu de scris de la zero", motiv pentru care "noi ne gândeam la mai multe programe operaţionale, la 4 programe operaţionale, să luăm modelul fondurilor europene, să lucrăm pe nişte axe prioritare, să ne facem un plan, însă înainte de aceasta avem nevoie de rimp, de o analiză a nevoilor tinerilor şi trebuie să ne facem un buget foarte bine structurat".

Chiar mai mult, iniţiatorii sunt convinşi de viabilitatea acestui proiect cu 1% din buget pentru tineri cu atât mai mult cu cât este vorba de un proiect scris de tineri pentru tineri, un proiect pentru viitorul tinerilor, un proiect pentru care au semnat 1.000 de locuitori astfel că nu surprinde că iniţiatorii consideră că proiectul merită dezbătut în cadrul Consiliului Local al municipiului Câmpia Turzii.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS