Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

08
Wed, Feb
130 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Strategia de administrare a datoriei publice, construită în scopul relansării economiei

PNL
Typography

Este al doilea an consecutiv în care Codul Fiscal nu suferă modificări, o decizie matură a Guvernului  Florin Cîțu. Stabilitatea generată de această decizie nu doar că a susținut economia, în contextul dificil generat de pandemie, ci a asigurat României cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană.

La momentul preluării portofoliului de la Ministerul Finanțelor, actualul premier a promis că nu vor exista creșteri de taxe și nici nu vor fi introduse taxe noi. Acest angajament este valabil și în acest an și este de așteptat ca Guvernul Cîțu să performeze cu adevărat în gestionarea economico-financiară a țării.

Conform Strategiei de administrare a datoriei publice guvernamentale 2021-2023, agreată recent de Guvern,  estimările privind evoluția pe termen mediu a datoriei guvernamentale brute, în intervalul 2021 – 2023, sunt de încadrare a acestui indicator la un nivel sustenabil, limitat la 55,0% din PIB.

Obiectivele guvernamentale privind administrarea datoriei publice pentru perioada 2021-2023 sunt:

  • Asigurarea necesarului de finanţare al administrației publice centrale pe fondul minimizării costurilor pe termen mediu şi lung;
  • Limitarea riscurilor asociate portofoliului datoriei publice guvernamentale
  • Dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat.

În perioada 2021-2023, România îşi va acoperi necesitățile de finanţare prin emisiuni de titluri de stat lansate pe piaţa internă, prin emiterea de euroobligaţiuni pe pieţele internaţionale de capital, și prin contractarea de împrumuturi externe de la instituţii financiare internaţionale.

Anul trecut, toți indicatorii de risc s-au încadrat în limitele stabilite prin anterioara Strategie de administrare a datoriei publice guvernamentale, pentru perioada 2019 – 2021, iar necesitățile brute de finanțare la nivel guvernamental, în valoare de 149,0 miliarde lei, au fost acoperite în proporție de peste 61,1% din surse interne, iar 38,9 % din surse externe.

În concluzie, consider că sunt premise sustenabile privind relansarea și menținerea economiei naționale la un nivel de performanță care să permită creșterea graduală a calității vieții românilor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS