Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Guvernul rezolvă nevoia de specialiști în asistență socială

PNL
Typography

Guvernul Florin Cîțu va majora numărul locurilor din universitățile românești pentru specializarea asistență socială, fapt ce se înscrie în procesul de reformă instituțională derulat în acest domeniu.

Este foarte important ca în această perioadă de relansare națională țara noastră să se poată baza pe oameni bine pregătiți din punctul de vedere al rezolvării provocărilor din sectorul social, mai ales în mediul rural.

În consecință, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a parafat un parteneriat între Colegiul Național al Asistenților Sociali, Universitățile din București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și UNICEF România, în urma căruia numărul de locuri pentru specializarea asistență socială din învățământul superior la distanță va crește la cel puțin 500 la nivel național.

Acordul inițiat de MMPS se înscrie în demersurile Executivului de a profesionaliza lucrătorii din asistența socială din comunele țării, unde foarte mulți angajați îndeplinesc oficial atribuțiile unui asistent social, însă le lipsește pregătirea necesară acestui domeniu complex și solicitant.

În prezent, sunt foarte puțini oameni cu studii de specialitate care ocupă aceste posturi în unitățile administrativ teritoriale din țară, respectiv doar 80% dintre asistenţii sociali au studii superioare, iar dintre aceştia doar un procent de 30% au studii de asistenţă socială.

Majorarea numărului de asistenți sociali va fi și în avantajul primăriilor din țară, în scopul funcționării optime a acestor servicii, deoarece regula prevăzută de lege, respectiv un asistent social la 300 de beneficiari, nu este niciunde respectată. În mediul rural, necesitatea angajaților cu studii de asistență socială este imensă, astfel încât persoanele cu probleme de vulnerabilitate să fie cu adevărat ajutate să și le rezolve.

Statul va sprijini în mod concret această reformă, prin identificarea cât mai fidelă și corectă a tipurilor de problematici a categoriilor persoanelor vulnerabile, iar apoi se va trece la soluții concrete de rezolvare. O altă măsură privind încurajarea angajării în localitățile de la țară a asistenților social va fi reașezarea corectă a acestora în grila de salarizare, în vederea unei remunerări ofertante.

Apreciez ca lăudabilă intenția conducerii MMPS de a coaliza mediul academic și cel neguvernamental pentru a rezolva această problemă cu care se confruntă administrațiile publice locale. Reforma asistenței sociale din România presupune schimbarea conceptului în ceea ce privește abordarea acestor activități, prin intermediul unor servicii armonizate cu realitatea și cu oameni profesioniști, care să răspundă intereselor beneficiarilor.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS