Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Rolul României în zona Mării Negre, esențial din punctul de vedere al securității regionale

PNL
Typography

Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă lucrează la implementarea și dezvoltarea unui concept de apărare și securitate consolidat al țării noastre, precum și la întărirea rolului României în interiorul Alianței Nord-Atlantice, al Uniunii Europene și creșterea rolului de pivot de securitate în regiunea Mării Negre.

În spritul realizării acestui deziderat, poziționarea noastră concludentă și fără echivoc, în contextul evoluțiilor geopolitice fără precedent în istoria postbelică, devine extrem de importantă.

Răspunsul comunității europene și euro-atlantice la pandemia de COVID-19 a avut multe părți pozitive, una dintre acestea fiind scoaterea la suprafață a solidarității comunității euroatlantice, dar și capacitatea de reziliență a acesteia. Din păcate, în locul mult așteptatei liniștiri a spiritelor și națiunilor, a revenit în actualitatea europeană tema războiului, agresiunea militară fără precedent a Federației Ruse în Ucraina reprezentând, fără îndoială, un afront și o amenințare directă la adresa sistemului internațional,  bazat pe reguli stricte și pe principii clare, cel puțin dacă ne referim la uciderea civililor nevinovați.

Toate acestea obligă România să-și regândească nu doar modalitățile de acțiune, ci și resursele, viziunea și capacitatea de poziționare.   

Predictibilitatea existentă până la începutul războiului din țara vecină a dat peste cap noțiunea unei Europe sigure, cu state intangibile, iar viitorul se prefigurează mai incert decât ne-am fi putut imagina în urmă cu doar câțiva ani. Crizele multiple, suprapuse și interdependente pe care le parcurgem astăzi afectează toate guvernele, iar Executivul nostru a fost nevoit să se adapteze din mers noilor provocări, mai ales pe segmentul de securitate națională.

În aceste noi reașezări de forțe, Guvernul Nicolae Ciucă acționează constant pentru dinamizarea conceptului capacității deciziei politice în regim de criză, mizând evident pe puterea de mobilizare în serviciul binelui și a valorilor pe care le împărtășim în spațiul euro-atlantic, acesta fiind un test de reziliență cu șanse mari de reușită. Iată de ce România s-a raliat deciziilor luate în ultima perioadă de Uniunea Europeană și Alianța Nord-Atlantică, demonstrându-și astfel, prin fapte, buna funcționare a capacităților noastre de coeziune și de apărare a valorilor universale.

România nu este doar beneficiară, ci și contributoare, vizibilă și implicată, a măsurilor de răspuns și reasigurare luate în ultimul timp de NATO, de SUA ca partener strategic, de UE și de ceilalți parteneri ai noștri globali, ca răspuns la invazia militară a Federației Ruse în Ucraina.

Ponderea noastră geopolitică și caracterul strategic indispensabil ale zonei Mării Negre, constituie o realitate indiscutabilă. Marea Neagră a fost declarată zonă de interes strategic, în cadrul recentului summit NATO de la Madrid, ce oferă noi perspective României și calibrării poziției acesteia în spațiul european.

În acest context, faptul că securitatea Mării Negre este primordială pentru Alianță, ca parte integrantă a securității euroatlantice, constituie motive serioase pentru reconsolidarea capacităților de apărare și descurajare în regiune, România jucând un rol esențial în noua configurație.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS