Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Apr
107 New Articles

Cristina Burciu, PNL: România acționează ferm și concludent pentru limitarea efectelor nefaste ale schimbărilor climatice

PNL
Typography

Statul român, prin președintele Klaus Iohannis și Guvernul Nicolae Ciucă, încurajează și susține politicile publice și strategiile care  au drept scop limitarea efectelor schimbărilor climatice asupra societății și a vieții populației.

În acest sens, la nivelul Președinției României s-a înființat un grup de lucru pe tema „Combaterea schimbărilor climatice: o abordare integrată”, care a emis deja un raport elocvent referitor la această temă spinoasă și de actualitate.

În prezent, schimbările climatice reprezintă una din cele mai mari provocări ale omenirii la nivel global și reclamă măsuri majore, pe termen lung. De altfel, starea de urgență climatică a fost recunoscută la cel mai înalt nivel internațional, de către Organizația Națiunilor Unite, încă din anul 2020. Totodată, numeroase alte organizații internaționale, precum Banca Mondială, NATO, OCDE, se implică activ în limitarea efectelor schimbărilor climatice, deoarece acestea sunt multiplicate în viața noastră de zi cu zi.

În România, în acest an ne-am confruntat cu o secetă extremă, care a afectat grav nu doar agricultura, ci și calitatea vieții oamenilor. Schimbările climatice afectează, pe termen lung, agricultura, sănătatea publică, sistemul energetic, transporturile, precum și biodiversitatea, iar protejarea mediului și a resurselor naturale este o prioritate a țării noastre.

În aceste condiții, Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a adoptat măsuri concrete, pentru a preîntâmpina consecințele nefaste ale schimbărilor climatice. Astfel, a fost înființat Comitetul interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură, care a decis asigurarea la timp a subvenţiilor şi fondurilor alocate, din bugetul Uniunii Europene şi de la bugetul de stat, pentru desfăşurarea în bune condiţii a lucrărilor agricole şi realizarea obiectivelor de investiţii destinate reducerii consumului de energie. O altă măsură luată de Executiv este distribuirea fondurilor necesare pentru executarea lucrărilor de reabilitare şi investiţii în sistemul de irigaţii, pentru a putea menţine în funcţiune sistemul şi a creşte capacitatea acestuia.

Apreciez preocuparea Guvernului României în abordarea consecințelor schimbărilor climatice, cu convingerea că deciziile luate în acest sens vor avea efectele așteptate, de limitare a efectelor nedorite la nivelul tuturor sectoarelor economice și sociale. De altfel, România a lansat o rețea-pilot de diplomație climatică, care își propune  o creștere progresivă a profilului țării noastre în sfera diplomației verzi, printr-o colaborare strânsă a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și a celorlalte instituții naționale de profil.

Legătura dintre climă și securitate a revenit în această perioadă cu aplomb în prim planul acțiunii climatice mondiale, economiile lumii conștientizând tot mai acut faptul că impactul schimbărilor climatice asupra securităţii internaţionale constituie o problemă stringentă.

În consecință, România s-a conformat acestor provocări și a adoptat cu celeritate măsurile cuvenite, astfel încât perturbările produse de schimbările climatice tot mai acute din această perioadă să fie gestionate rapid și eficient, pentru a proteja cetățenii de pagube colaterale însemnate.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS