Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Apr
110 New Articles

Cristina Burciu, PNL: România face front comun cu țările din OCDE pentru protejarea drepturilor femeilor

PNL
Typography

Aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea Centrului pentru dezvoltare al OCDE a fost un bun prilej pentru ca fiecare stat membru să prezinte direcțiile de acțiune pe diferite domenii de activitate.

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reuneşte 38 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu obiectivul de a elabora şi promova cele mai bune practici şi politici, în vederea dezvoltării sustenabile a statelor membre şi partenere, precum şi a economiei globale în ansamblu.

Centrul pentru dezvoltare al OCDE reuneşte 53 de state membre OCDE şi non-membre (inclusiv ţări în curs de dezvoltare) şi Uniunea Europeană, fiind o platformă de analiză, partajare a cunoştinţelor şi dialog politic în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare. Un obiectiv principal al Centrului îl constituie sprijinirea factorilor de decizie în identificarea de soluţii pentru stimularea creşterii şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai în ţările cu economii în curs de dezvoltare şi emergente. România a devenit membru al Centrului pentru dezvoltare al OCDE în anul 2004 şi, în această calitate, participă la reuniunile la nivel înalt al Comitetului director al Centrului, precum şi la cele ale grupurilor de lucru.

În cadrul discuţiilor din sesiunea plenară privind egalitatea de gen şi şanse, reprezentantul Guvernului României a amintit impactul puternic asupra femeilor în contextul pandemiei, exacerbat și de efectele războiului din Ucraina. Din această perspectivă, țara noastră s-a raliat concluziilor îngrijorătoare ale raportului Comisiei ONU de investigaţie a crimelor şi violărilor dreptului omului şi a dreptului internaţional, comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.

În acest context, s-a subliniat faptul că nu poate exista clemență în cazurile de violare a drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor, pentru cazurile evidente de abuzuri şi violenţă.

Pe de altă parte, țara noastră se pronunță pentru dinamizarea rolului educaţiei în emanciparea femeilor, combaterea violenţei domestice şi în promovarea egalităţii de şanse şi tratament. De altfel, egalitatea de gen a fost una dintre priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi, totodată, reprezintă o prioritate în mandatul României, în calitate de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pentru perioada 2023-2025.

Sunt convinsă că Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă își va asuma principalele recomandări cuprinse în Declarația politică privind perspectivele de viitor, adoptată de Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare din cadrul OCDE, astfel încât acestea să aibă corespondent în măsurile adoptate în viitorul apropiat, atât în ceea ce privește egalitatea de șanse între femei și bărbați, cât și referitor la protejarea femeilor împotriva tuturor tipurilor de violență.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS