Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Sat, Apr
107 New Articles

Cristina Burciu, PNL: Noi investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice

PNL
Typography

România va primi suma de 1,4 miliarde de euro pentru investiții în eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice. Această alocare survine în urma intrării în vigoare a Planului „REPowerEU”, agreat la nivelul Uniunii Europene, în scopul reducerii dependenței energetice a țărilor membre față de Rusia.

În aceste condiții, România poate solicita Comisiei Europene introducerea unui nou capitol în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), special destinat acestui domeniu primordial.

Aceste fonduri nerambursabile sunt complementare sumei deja primită de țara noastră prin PNRR, pentru atingerea obiectivelor legate de eficiența energetică și îmbunătățirea infrastructurii energetice, în valoare de 29,2 miliarde euro.

România va intra în posesia unei prefinanțări, în valoare de 20% din suma totală, în momentul în care Comisia Europeană și Consiliul Uniunii Europene vor aproba pilonul care îi revine din Planul european „REPowerEU”.

Principalele ținte estimate de Guvernul liberal privind folosirea acestei sume vizează finanțarea retroactivă a investițiilor din domeniul energetic, derulate din februarie 2022 și până în prezent, respectiv de la începutul invaziei armate a Rusiei în  Ucraina.

Astfel, vor fi suportate cheltuielile guvernamentale destinate implementării măsurilor inițiate pentru creșterea producției de energie regenerabilă, investițiile din sectorul gazelor naturale, eficiența energetică. De asemenea, vor fi decontate finanțările acordate sprijinului destinat gospodăriilor populației, precum și pentru dezvoltarea și eficientizarea energetică a IMM-urilor și microîntreprinderilor vulnerabile.

Elementul de noutate al acestui program european este că posibilitățile de finanțare au fost extinse și pentru sectorul energiei nucleare, mai ales că intenția Executivului converge spre dezvoltarea considerabilă a acestuia până în 2030.

Sunt încrezătoare că Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă va elabora un plan în strânsă colaborare cu autoritățile locale din zonele de destinație a investițiilor, în vederea folosirii corespunzătoare a acestor sume, astfel încât să progresăm semnificativ din punct de vedere al atingerii dezideratului independenței energetice naționale.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS