Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

29
Wed, May
102 New Articles

Cristina Burciu: PNL propune reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu stagiul minim de cotizare

PNL
Typography

Consecvent principiului susținerii creșterii calității vieții româncelor și îndeosebi a mamelor, PNL a inițiat o propunere legislativă care stipulează reducerea vârstei standard de pensionare de la un an până la trei ani şi jumătate în favoarea femeilor care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Proiectul de lege depus în Parlament de parlamentarii liberali recunoaște astfel munca neplătită și contribuția semnificativă a femeilor în creșterea și îngrijirea copiilor, demers ce ar putea încuraja mai multe femei să aibă copii, fără a-și sacrifica total cariera.

Conform proiectului de modificare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv şi care au născut şi crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare astfel: pentru un copil - 1 an, pentru doi copii - 1 an şi 6 luni, pentru trei copii - 2 ani, pentru patru copii - 2 ani şi 6 luni, pentru cinci copii - 3 ani, iar pentru șase sau mai mulți copii - 3 ani şi 6 luni.

Indiscutabil, avem nevoie de dezvoltarea și promovarea unor politici pro-nataliste eficiente, respectiv ca statul să încurajeze în mod activ familiile să aibă mai mulți copii, prin intermediul unor măsuri precum acordarea de ajutoare financiare sau fiscale pentru familiile cu copii, extinderea concediului de maternitate și paternitate, crearea de facilități pentru îngrijirea copiilor, precum și oferirea de sprijin pentru cuplurile care doresc să adopte sau să aibă copii, prin fertilizare in vitro sau alte metode de reproducere asistată.

Îmbunătățirea condițiilor de muncă și a echilibrului între viața profesională și personală este un alt capitol țintit de această propunere legislativă, în scopul creării unui mediu de lucru flexibil, care să permită părinților să își îngrijească mai bine copiii, fapt ce ar avea consecințe pozitive în atragerea și reținerea tinerilor pe piața muncii.

Cu certitudine, Guvernul susținut de PNL este preocupat și de dezvoltarea unor sisteme educaționale și de sănătate accesibile și de calitate, ceea ce va conduce la îmbunătățirea calității vieții și la creșterea gradului de încredere al familiilor în viitorul lor și al copiilor lor.

O atenție specială trebuie acordată zonelor rurale, unde declinul demografic este adesea mai pronunțat. Astfel, investițiile în infrastructură, accesul la servicii de sănătate și educație, precum și sprijinirea inițiativelor de dezvoltare economică locală, vor avea un impact substanțial în menținerea și creșterea populației din aceste zone.

Nu în ultimul rând, declinul demografic poate fi contracarat și prin promovarea integrării sociale și economice a grupurilor marginalizate, respectiv prin politici publice care să asigure egalitatea de șanse pentru toți membrii societății, indiferent de originea lor etnică, de gen sau de statut socio-economic, elemente ce vor consolida coeziunea socială și va duce la creșterea natalității.

Consider că adoptarea acestui act normativ ar rezova într-o mare măsură problema complexă a declinului demografic și a migrației tinerilor din România, care necesită o abordare integrată din partea autorităților, instituțiilor și societății în ansamblu.

Deputat PNL Cluj,
CRISTINA BURCIU

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS