Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

17
Mon, May
230 New Articles

Liberalii din Consiliul Local Turda au o platformă de interacţiune cu cetăţenii

Ciprian Rigman

PNL
Typography

Anunţată în conferinţa de presă din 18 iulie de la sediul PNL Turda, platforma de dezbateri este, de fapt, activă cel puţin de pe 9 iulie, această platformă fiind, de fapt, o pagină de facebook care poate fi accesată la această adresă de facebook: Grupul Consilierilor Locali PNL Turda Platforma de Dezbateri Publice.

Cel puţin aşa cum a fost prezentată de consilierul local PNL Ciprian Rigman, respectiva platformă este una politică şi se îndreaptă spre interesul cetăţeanului: “noi ne-am gândit la o altă abordare politică: întoarcerea spre cetăţean, pentru că cetăţeanul este subiectul fundamental al democraţiei, fapt validat deja în unele spaţii istorice europene cu democraţie legitimată”.

Platforma a fost asumată de consilierii locali PNL - despre aceasta spunându-se că aparţine grupului de liberali din Consiliul Local Turda - la nivel declarativ această platformă reprezentând şi “translaţia dinspre democraţia indirectă spre democraţia directă: cetăţeanul trebuie să aibă un cuvânt din ce în ce mai greu de spus în actul de decizie politică”.

Demnă de reţinut este şi frazarea “Ne dorim să aducem consiliul local mult mai aproape de cetăţean, să fie o formă de comunicare transparentă cu cetăţenii pentru alt fel de politică” aparţinând lui Ciprian Rigman, cel care a anunţat respectiva platformă de dezbateri şi care spunea că astfel se doreşte preluarea informaţiilor, sugestiilor, decomandărilor - şi chiar şi a criticilor - venite dinspre cetăţeni şi care să fie promovate în Consiliul Local. Chiar mai mult, prin această pagină de facebook se doreşte ca fluxul informaţional să nu fie doar dinspre cetăţean spre consiliul local ci şi invers.

Trebuie reţinut şi că respectiva pagină de facebook era, chiar de către iniţiatorii ei, supusă unei dualităţi care s-ar putea să apară conflictuală din anumite puncte de vedere. Pe lângă că se spunea că aparţine grupului de consilieri liberali şi că arată un alt tip de a face politică - fiind, deci, asumată politic - platformei de dezbateri i se dădea şi o alură de “oficialitate” anume că se aşteaptă sugestii nu doar de la simpatizanţii liberali.

Pentru că paginii de facebook i se încerca imprimarea unui aer de oficialitate, l-am întrebat pe consilierul Rigman de ce mai e nevoie de încă o variantă, oficială administrativ, de comunicare online cu cetăţenii din moment ce şi site-ul Primăriei Turda permite o astfel de comunicare, cipărian Rigman ne-a răspuns printr-o întrebare: “dar pe site se adresează cetăţenii?”, astfel că am continuat şi noi cu o întrebare: “Dar de ce s-ar adresa mai mult pe pagina de facebook decât pe site-ul primăriei?”, întrebare pe care consilierul PNL a ocolit-o, răspunzând că platforma nu se adresează numai simpatizanţilor liberali.

Când am întrebat dacă pe această platformă “oficială” pot oferi răspunsuri pentru cetăţeni şi alţi consilieri, cum ar fi, de exemplu, cei din PSD, Ciprian Rigman a dus discuţia înspre ridiculizarea celui care a adresat întrebarea, fostul primar Tudor Ştefănie ţinându-i, amuzat, isonul. Când am optat pentru o altă formaţiune politică şi am sugerat PRM - dacă PSD-ul le miroase liberalilor - răspunsul lui Cirpian Rigman a fost în acelaşi ton de ridiculizare (practică mai degrabă similară fostului preşedinte Băsescu, cel care evita răspunsurile) spunând că Doru Anca face foarte multe greşeli de ortografie.

Într-un final fostul primar Ştefănie, sătul de turnura pe care o luase discuţia la iniţiativa tânărului liberal spunea că şi alţi consilieri de la alte partide vor putea interveni pentru că într-un consiliu local sunt puncte de vedere diferite.

Revenind la această dualitate oficial/politizat a paginii de facebook, noi am încercat să vedem ce s-a postat de către grupul de consilieri liberali pe respectiva pagină şi am văzut ba imaginii de la depunerea jurământului de către liberali, ba câteva comunicate de presă ale liberalilor prin care criticau ba Compania de Apă, ba pe unul din cei care a ajuns reprezentantul administraţiei locale în AGA la CAA, ba ce părere aveau liberalii despre şedinţele de consiliu...

Cu alte cuvinte, pagina e una strict politică a liberalilor.

Până ca pagina de facebook să pară una “oficială” şi stric dedicată dezbaterilor publice reale, mai trebuie să treacă ceva timp, dar până atunci, pagina pare dor una politică.

Totuşi, cel puţin trei sesizări/sugestii ne-au atras atenţia: una prin care se dorea continuarea asfaltării unei artere din Turda, alta prin care se atrăgea atenţia asupra comportamentului rromilor de pe strada Barbu Lăutaru şi alta prin care se propunea premierea turdenilor care urcă pe podium la competiţiile sportive naţionale.

Tuturor li s-a răspuns că problemele vor fi prezentate în şedinţele consiliului local.

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS