Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

23
Tue, Jul
76 New Articles

Bursele școlare în Turda: între aspirații și derizoriu!

PNL
Typography

- comunicat -
Cel mai fierbinte punct de dezbatere al ședinței ordinare a Consiliului Local Turda din 27 aprilie 2017 a fost cel al stabilirii cuantumului burselor școlare care se vor acorda elevilor în anul școlar 2016-2017. S-au spus multe despre acest subiect în spațiul public în ultimele zile și trebuie să venim cu câteva completări și noi puncte de vedere pentru a clarifica poziția consilierilor liberali pe această temă.

Prima discuție la adresa subiectului avut loc în data de 20 aprilie 2017 în cadrul Comisiei nr. 5 – Comisia pentru Învățământ, cultură, sănătate, tineret, sport și turism. Plecând de la observația consilierului liberal Ciprian Rigman, potrivit căreia valoarea burselor, propusă prin proiectul de hotărâre inițiat de primarul Cristian Matei, este foarte mică, în cadrul comisiei s-a ajuns la o soluție de compromis prin care cuantumul burselor de performanță era ridicat de la 40 de lei la 50 de lei, iar cel al burselor de merit de la 28 de lei la 40 de lei, așa cum se poate observa din copia proiectului pus la dispoziția consilierilor locali pentru ședința din 27 aprilie 2017. În absența unor surse suplimentare de finanțare, soluția avansată de consilierul Rigman a fost aceea a diminuării numărului de burse acordate și a creșterii cuantumului acestora. 

Spre surpriza unora dintre membrii Comisiei nr. 5, în ședința Consiliului Local proiectul s-a întors la forma inițială, trecând peste acordul pe care toți membrii Comisiei nr. 5, prezenți la ședința din data de 20 aprilie 2017, și l-au dat pentru mărirea cuantumului burselor. Trecând peste inconsecvența consilierilor Emil Moldovan (PMP) și Daniela Pîrlea (PSD), discuțiile asupra subiectului au evidențiat diferențele fundamentale dintre PSD și PNL în privința principiilor de la care pornește dezbaterea pe acest subiect. 

Argumentele principale ale majorității PSD+PMP+PRM+ALDE au fost legate de dorința lor de a acorda un  număr cât mai mare de burse, chiar dacă acest lucru duce la un cuantum pe care ei înșiși îl recunosc ca fiind derizoriu. Un alt argument a fost cel al surselor limitate de finanțare, argument în numele căruia numărul burselor solicitate inițial de către unitățile școlare turdene, adică 1971, a fost oricum scăzut la 1307, pentru a se încadra în bugetul alocat de 300.000 de lei. Mecanismul de gândire pornește, așadar, de la limita bugetară și merge pe principiul ”câte un leu pentru fiecare” sau ”firimituri la toată lumea”. Iar argumentul primarului Matei, potrivit căruia copiii se bucură la fel și de 10 lei și de 80 de lei, este ilustrativ pentru această abordare! Îi reamintim că de 10 lei pot fi cumpărate aproximativ 3 caiete studențești, iar un elev merituos și cu performanțe are nevoie de mult mai mult pentru a se simți recompensat!

Filosofia promovată de argumentele liberalilor pornește de la recompensarea performanței și valoarea pe care o astfel de recompensă ar trebui să o aibă, punând în plan secund numărul de beneficiari ai acestei recompense, în condițiile în care bugetul este evident limitat. Cu alte cuvinte, ”o felie de cozonac pentru cine merită mai mult”, mai degrabă decât ”firimituri pentru cât mai mulți”. Și asta, pentru că valoarea burselor de performanță și de merit este un indicator al modului în care comunitatea valorizează performanța, iar o bursă de 40 de lei pe lună pentru premii la olimpiade și concursuri naționale și internaționale este cu adevărat ridicolă! În plus, în Turda se acordă în acest an 3 burse de performanță!

Dar această discuție este despre mai mult decât doar diferențe de principii și valori. Este despre priorități ale bugetului local. Câteva cifre pentru a evidenția subiectul: cuantumul buselor școlare acordate pe raza municipiului Turda reprezintă 0,28% din bugetul pe acest an, în timp ce vecinii noștri din Câmpia Turzii acordă un procent aproape dublu (0,51%), în condițiile în procentul de elevi care beneficiază de burse este aproximativ la fel (35% în Turda și 37% în Câmpia Turzii). Comparația, enervantă de altfel pentru edilul turdean Cristian Matei, este net în favoarea Câmpiei Turzii, după cum reiese din tabelul de mai jos.

* Conform datelor Institutului Național de Statistică Socială, disponibile la www.statistici.insse.ro, pentru anul de referință 2015.

Nu putem încheia decât prin a ne exprima încă o dată dezamăgirea pentru modul în care performanța este pusă sub jugul limitărilor bugetare în Municipiul Turda și mai ales pentru aspirațiile reduse ale municipalității, care se întreba retoric de ce ne comparăm cu Câmpia Turzii și nu cu Ploscoșul. Dacă primarul Matei este mulțumit doar să fie superior Ploscoșului, comună cu 702 locuitori, se poate retrage liniștit până la finalul mandatului, pentru că inerția va păstra Turda cu siguranță înaintea Ploscoșului, cu sau fără primar!

Cu responsabilitate față de turdeni,
Grupul consilierilor PNL Turda

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS