Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

19
Fri, Jul
82 New Articles

Anularea diferenţelor de salarii şi pensii între femei şi bărbaţi, un deziderat extrem de necesar în România

PSD
Typography

Organizaţia de Femei a Grupului European al Socialiştilor şi Democraţilor (PSE Woman) a lansat zilele trecute o campanie extrem de interesantă referitoare la diferenţele de remunerare între femei şi bărbaţi. Tema abordată în acest an a fost cea a diferenţei dintre pensiile femeilor şi bărbaţilor din Uniunea Europeană, studiile relevând că în prezent bărbaţii primesc cu 39% mai mulţi bani la pensionare decât femeile.

Lansând acest delicat subiect în dezbaterea europeană, femeile socialiste şi democrate din Europa îşi propun în mod direct şi concret soluţii privind eliminarea diferenţelor de pensii, precum şi a diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi, după modelul islandez.

Demersul PES Women este de a pune în aplicare recomandările Comisiei Europene referitoare la discrepanţele salariale şi de pensii între femei şi bărbaţi, nu doar prin intenţii declarative, ci prin acţiuni pragmatice, concrete, din partea Uniunii Europene şi a statelor membre. Combaterea remuneraţiilor inegale este un deziderat de maximă actualitate, în contextul în care diferenţa de remunerare între femei şi bărbaţi este actualmente de 16%, dar creşte în cazul pensiilor la 39%. Acest decalaj are drept consecinţă creşterea gradului de inegalitate între femei şi bărbaţi, precum şi sporirea procentului sărăciei în rândul femeilor, o realitate inacceptabilă pentru Europa unită a anului 2018. În aceste condiţii, PES Women insistă pentru reducerea diferenţei de salarizare cu 2% pe an pe fiecare stat membru al UE, astfel încât această falie imensă să fie surmontată în cel mai scurt timp.

În România, inegalitatea dintre sexe este o problemă sensibilă şi încă nerezolvată. Româncele câştigă salarii mult mai mici decât bărbaţii, uneori la acelaşi nivel de muncă şi pregătire, iar acest fenomen are un efect negativ asupra cuantumului pensiilor.  În opinia mea, este de neacceptat ca o femeie să fie nevoită să efectueze ore suplimentare pentru a putea ajunge la salariul mediu al unui bărbat! Din păcate, diferenţa de remunerare dintre salariile femeilor şi cele ale bărbaţilor ar putea constitui un act de discriminare. Pentru rezolvarea acestor nepotriviri flagrante se impun luarea unor decizii reparatorii. În aceste condiţii, susţin ideea ca femeile să fie avansate în funcţii de conducere, pentru eliminarea discriminării şi promovarea în luarea deciziilor.

Axându-ne pe modelul islandez, consider că trebuie să punem şi în România accent pe eliminarea diferenţelor de pensii şi a celor de remunerare între femei şi bărbaţi. Avem nevoie de implementarea recomandărilor privitoare la asigurarea unor plăţi egale. Între deciziile necesare amintesc introducerea în cadrul legal naţional a definiţiilor „muncii egale” şi a „muncii de valoare egală”, aplicarea unui sistem echitabil de evaluare a funcţiilor, stabilirea măsurilor de sporire a transparenţei în sistemul de salarizare, precum şi instituirea mandatului clar pentru instituţiile de egalitate în prevenirea discriminării în domeniul remunerării.

Deputat PSD Cluj, Cristina Burciu
12 martie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS