Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Thu, Jun
91 New Articles

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Legea hărțuirii, un pas important pentru diminuarea violenței împotriva femeilor”

PSD
Typography

Am semnat, susținut și votat Legea hărţuirii, act normativ adoptat în aceste zile de Camera Deputaților, ca for legislativ, aproape în unanimitate. Este vorba de o propunere legislativă de completare a Legii nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, care va proteja realmente femeile agresate în spațiile publice și private.

Experiența românească din ultima perioadă a relevat că foarte multe doamne, domnișoare și adolescente au fost supuse unor acte de hărţuire sexuală şi psihologică în locuri publice. Studiile sociologice efectuate pe marginea acestui subiect au indicat faptul că opt din zece românce nu se simt în siguranţă când se deplasează noaptea pe străzi, iar patru din zece au teamă că vor fi atacate inclusiv pe timpul zilei! Aceleași studii arată că șapte din zece românce se așteaptă să fie victime sigure în situațiile în care ar fi atacate sau hărțuite, respectiv nu au încredere că cineva le-ar ajuta sau apăra în astfel de cazuri!

 Această lege, care sper să fie promulgată cât mai curând de către președinte, interzice și sancționează orice formă de hărțuire în spațiile publice, așa cum de altfel recomandă și organismele europene, iar România nu avea până acum o asemenea reglementare. În ciuda caracterului său preventiv, actul normativ adoptat de Parlament nu înlătură răspunderea penală a contravenienților. Astfel, cei care sunt predispuși la comiterea unor acte de hărțuire, intimidare sau chiar atacuri directe la adresa femeilor, așa cum de altfel se întâmplă frecvent în locuri publice, la serviciu, sau chiar în școli și facultăți, vor suporta rigorile și sancțiunile legii, inclusiv penale.

Am semnat acest proiect legislativ ca deputat, femeie și mamă, deoarece am observat deseori diferite forme ale hărțuirii la care au fost supuse româncele. Sunt bucuroasă că legea a fost votată de parlamentarii din toate formațiunile politice, și sper ca oprirea încă din stadiul incipient a acestor forme de agresiune să aibă drept efect imediat limitarea evenimentelor grave de violență care au avut loc după comiterea actelor de hărțuirile ale femeilor.

Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU

16 iulie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS