Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

14
Fri, Jun
100 New Articles

Deputatul PSD Cluj, Cristina Burciu: „Noua Lege a pensiilor va elimina inechitățile existente în ceea ce privește drepturile persoanelor vârstnice”

PSD
Typography

Guvernul României, prin Ministerul Muncii și Justiției Sociale, a finalizat și lansat în dezbatere publică proiectul de Lege privind sistemul public de pensii. Noua lege a pensiilor vine cu modificări considerabile referitoare la viitoarele pensii ale românilor, urmând ca, după ce va fi votată de Parlament, să fie aplicată etapizat până în anul 2021, când va intra integral în vigoare.

Potrivit acestui proiect legislativ deosebit de important pentru persoanele vârstnice, valoarea punctului de pensie va fi actualizată, potrivit prevederilor cuprinse în Programul de Guvernare al PSD, la 1.265 de lei în 2019, 1.775 de lei în 2020 și 1.875 de lei în 2021.

Legea va lua în considerare o serie de venituri care, până acum, nu au fost introduse în calculul pensiilor, respectiv majorarea de 10% aferentă sporurilor, acordului global și altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții. De asemenea, noua valoare a punctului de referință a pensiei va fi de 75 de lei, urmând ca din anul 2022 acesta să se indexeze anual cu rata inflației.

Noul Proiect de lege al pensiilor va elimina inechitățile existente până în prezent în sistemul public de pensii. Astfel, vor fi anulate situațiile discriminatorii potrivit cărora oameni care au lucrat același număr de ani, în aceeași profesie și au avut cotizații egale, au beneficiat de pensii diferite. Totodată, legea este în măsură de a egaliza pensiile femeilor și bărbaților care au lucrat același număr de ani, în aceleași condiții și au contribuit egal, dar aveau pensii diferite, balanța înclinând net în favoarea bărbaților.

Proiectul noii legi a pensiilor este structurat pe o serie de principii fundamentale: contributivitate - plată în funcție de contribuție; egalitate - pensionarii care au avut aceeași vechime, dar au ieșit la pensie în momente diferite, vor primi aceeași sumă de bani; solidaritate socială - generațiile în activitate susțin, prin plata contribuțiilor, generațiile de pensionari și, în viitor, vor fi susținute la rândul lor; imprescriptibilitate - dreptul la pensie nu se poate prescrie.

Consider că românii trebuie să știe foarte clar că nicio pensie aflată în prezent în plată nu va scădea, iar dacă după recalculare va rezulta o pensie mai mică decât cea actuală va fi menținută aceasta din urmă. Actul normativ nu va modifica vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici stagiul complet de cotizare.

Noutățile noii legi a pensiilor sunt introducerea masterului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, prevăzute de legislația în vigoare.

În acest mandat de deputat, am avut numeroase intervenții adresate Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pe diferite subiecte de interes prezentate de persoane vârstnice, îndeosebi de către Asociația Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice „Dr. Ioan Rațiu” din municipiul Turda. Mă bucur acum să anunț această asociație că solicitarea lor primordială, respectiv introducerea acordului global în calculul pensiilor, a fost inclusă în noua lege a pensiilor.

Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU
23 august 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS