Site-ul www.AgoraMedia.ro foloseşte fişiere de tip cookies pentru a opera și îmbunătăți utilizarea site-ului și funcționalitatea serviciilor oferite precum şi pentru a îmbunătăţi experienţa dvs. de navigare, ele putând include informații despre data și ora vizitei sau istoricul de navigare, în general fiind vorba de fişiere de la terţi (youtube.com, vimeo.com, trafic.ro, Google Analytics etc.). Pentru continuarea accesării site-ului www.AgoraMedia.ro, vă solicităm permisiunea de a agrea politica noastră de utilizare cookies.

20
Thu, Jun
91 New Articles

O nouă lege pentru susţinerea agenţilor economici şi dezvoltarea afacerilor

PSD
Typography

Parlamentul României a votat recent o modificare legislativă care va uşura considerabil activitatea întreprinzătorilor autohtoni, permiţând flexibilizarea afacerilor acestora.

Este vorba despre Legea nr.163 din 10 iulie 2018 pentru modificarea şi completarea Legii contabilităţii nr. 82/1991, modificarea şi completarea Legii societăţilor nr. 31/1990, precum şi modificarea Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei.

Cea mai importantă prevedere a acestui act normativ se referă la faptul că agenţii economici vor putea să încaseze trimestrial dividendele din profitul realizat de societăţile comerciale în care sunt asociaţi sau acţionari. Până acum, dividendele se încasau numai după întocmirea şi aprobarea situaţiilor financiare anuale, aşa cum era stabilit anterior prin lege.

Prin Legea nr. 163/2018, acţionarii sau asociaţii unei companii vor putea opta pentru repartizarea trimestrială a profitului, în cursul exerciţiului financiar, în limita profitului net înregistrat trimestrial. Regularizarea sumelor repartizate trimestrial va avea loc după aprobarea situaţiilor financiare anuale, cu obligaţia acţionarilor de a restitui în maxim 60 de zile eventualele sume distribuite în plus în cursul exerciţiului financiar.

Apariţia Legii 163/2018 va avea un dublu efect pozitiv, atât pentru creşterea economică generală a ţării, cât şi pentru românii care investesc în afaceri. Pe de o parte, întreprinzătorii vor putea să beneficieze mult mai ușor de eforturile depuse în scopul dezvoltării propriilor afaceri, iar profitul obţinut va putea fi judicios folosit, şi chiar reinvestit. Pe de altă parte, în urma modificărilor legislative operate, va avea de câştigat automat şi statul, prin încasarea impozitului pe dividende în cursul anului fiscal. În acest fel, se va reuşi creşterea procentului veniturilor  colectate la bugetul naţional. Nu în ultimul rând, economia naţională va avea de câştigat de pe urma aplicării Legii 163/2018, prin posibilitatea rulajului acestor sume trimestrial în circuitul economic, dar şi prin utilizarea în număr însemnat al lichidităţilor existente.

Salut promulgarea acestei legi, deoarece  sunt sigură că îşi va atinge obiectivele fixate, respectiv flexibilizarea cadrului legal al funcţionării mediului de afaceri, precum şi sprijinirea întreprinzătorilor de a derula afaceri transparente şi de a folosi în mod constructiv roadele muncii lor.

Deputat PSD Cluj,
Cristina BURCIU

12 septembrie 2018

BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS